ConsumentRecept
Zomerrecept: sla uit de oven

Sla is met reden een populaire zomergroente. Een bord vol knapperige, koele blaadjes met een lekkere dressing is op een warme dag soms ook het enige waar je zin in hebt.

Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

En waar je van opknapt. Ik bewaar aangename herinneringen aan een ongeplande lunch in een restaurantje in het Centraal Massief in Frankrijk, een aantal jaren geleden. We gingen er naar binnen voor een kop koffie. Omdat het zo heet was bleven we nog wat plakken en bestelden uiteindelijk de salade van de dag. Dat was een groot bord met allerlei soorten sla, maar ook blad van jonge bietjes, aangemaakt met olie en flink wat azijn. Zo zuur zou je het zelf niet snel maken. Maar die scherpe smaak in combinatie met de koelkastfrisheid van de sla bleek een effectief middel tegen zomerloomheid.

Wie zijn best doet om elke dag zo veel mogelijk groente te eten, heeft op een sladag pech. Een berg van deze groente weegt maar weinig. Sla warm verwerken zorgt ervoor dat de blaadjes wat slinken – waardoor de hoeveelheid groente per persoon wat omhoog kan worden geschroefd. Je kunt er bijvoorbeeld stamppot van maken. Deze ovenschotel is daar een variatie op, maar dan in laagjes en met een krokant korstje. Verrassend: omdat de schaal maar even in de oven gaat, behoudt de sla een deel van zijn knapperigheid en frisheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recept
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer