Kerk & religiePodcast Sprekend RD
Waarom protestanten overstappen naar Rooms-Katholieke Kerk

In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Huib de Vries over protestanten die rooms-katholiek werden.

Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en redacteur Huib de Vries. beeld RD
Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en redacteur Huib de Vries. beeld RD

Over katholieken die protestants werden schreef Huib al geregeld, maar de omgekeerde gang bracht hij nog niet in beeld. In 2021 kwam het ervan: hij interviewde voor zijn artikel ”Terug naar Rome” een drietal jonge rooms-katholieken die hun wortels in een protestantse kerk hadden. In die gesprekken viel hem met name hun openheid en eerlijkheid op, vertelt hij in deze zomeraflevering van Sprekend RD. „Ze waardeerden hun reformatorische opvoeding nog wel, daar wilden ze nog het nodige van vasthouden. Maar uiteindelijk waren er een aantal elementen waardoor ze toch de gang naar de Rooms-Katholieke Kerk maakten. En daar geen spijt van hadden.”

De mensen die hij sprak liepen onder meer aan tegen de verbrokkeling binnen het protestantisme. „Bij een aantal van hen zag ik een hang naar riten, symbolen. De betekenis van de sacramenten is binnen de Rooms-Katholieke Kerk natuurlijk veel groter.”

Zelf werd Huib door de gesprekken met de ex-protestanten niet aan het twijfelen gebracht. Hij benadrukt dat de verschillen tussen de protestantse en rooms-katholieke leer nog steeds „levensgroot” zijn. „We belijden gezamenlijk het apostolicum, maar laten we de verschillen niet verdoezelen. Een van de belangrijkste verschillen is dat het woord van God, de Bijbel, een heel geringe betekenis heeft, ook voor hedendaagse rooms-katholieken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer