Kerk & religiePodcast Sprekend RD
„Mag je ook met je blote verstand op Gods belofte pleiten?”

In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Christine Stam–van Gent over het lied ”Amazing Grace” van John Newton.

Christine Stam–van Gent. beeld RD
Christine Stam–van Gent. beeld RD

Eigenlijk is ze niet zo van de meezingers, vertelt Christine in de podcast. Toch is ze het lied ”Amazing Grace” gaan waarderen, vanwege het bijzondere levensverhaal van John Newton, de auteur van het lied. In het artikel ”Genade brengt mij thuis” uit december 2023 beschrijft Christine hoe John Newton als voormalig slavenhandelaar uiteindelijk tot bekering komt en zijn overbekende lied schrijft.

Christine kraakt een paar stevige noten in haar stuk. Zo schrijft ze dat reformatorische christenen soms worstelen met dat begrip genade. „Misschien is dat wel precies waarom nette kerkgangers zo’n moeizame verhouding met genade hebben. Misschien is het wel gemakkelijker om in genade voor een grote zondaar als John Newton te geloven, dan in genade voor een trouw zijn best doende christen, die een heel eind komt in het leiden van een fatsoenlijk leven. Ik kan geloven en belijden dat alles genade is, en toch niet voluit daaruit leven.”

beeld Sjaak Verboom

Het stuk leverde haar zelf ook nieuwe inzichten op, vertelt ze. Bijvoorbeeld dat genade juist daar is waar we er het verst bij vandaan zijn. „Genade zoekt het diepste punt. En dat is niet het punt waar wij heel erg verlangend zitten te wachten op God, maar waar we niks meer voelen. Waar we eigenlijk alleen maar denken. Dat stelde me voor de vraag: Mag je ook met je blote verstand op Gods belofte pleiten? Mag dat ook als je er niks bij voelt?  Dat stukje, dat had ik nooit scherp.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer