BinnenlandPodcast Sprekend RD
„Plofkraak heeft grote impact op slachtoffer”

In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Johannes Visscher over de impact van plofkraken.

Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en binnenlandredacteur Johannes Visscher. beeld RD 
Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en binnenlandredacteur Johannes Visscher. beeld RD 

Criminelen bedienen zich nogal eens van plofkraken om pinautomaten of juwelierszaken te kunnen beroven, vertelt Johannes in de podcast. Ze blazen de deur van de zaak op of de muur waartegen de pinautomaat staat, en verschaffen zich zo toegang.

Voor zijn artikel interviewde Johannes behalve deskundigen bij de politie ook twee gedupeerden van plofkraken. De gesprekken met deze mensen maakten veel indruk op hem. „Een man vertelde dat de slaapkamer van zijn zoon ook was getroffen door de plofkraak. Een computer was uit elkaar gespat en het glas vloog in het rond. Zijn zoon was een kwartiertje geleden nog in die kamer geweest. Als de kraak had plaatsgevonden toen hij in de kamer was, dat had hij het er misschien niet levend van afgebracht.”

Vanuit zijn functie als binnenlandredacteur schrijft Johannes vaker over zaken uit het criminele circuit. Wat spreekt hem daarin aan? „Criminaliteit raakt mensen tot in hun diepste wezen. Je zult maar slachtoffer worden van een diefstal, onlinefraude, een bedreiging, intimidatie of zelfs fysiek geweld. Ik vind het mooi om daar persoonlijke verhalen over te schrijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer