Kerk & religieArrestatie Britse straatprediker
Britse straatprediker dertien uur in cel na uitlatingen over islam en gender

De Britse straatprediker Dia Moodley heeft dertien uur in een cel doorgebracht. Aanleiding voor zijn arrestatie waren uitlatingen die hij deed bij de Universiteit van Bristol over onder meer de islam.

Straatprediker Dia Moodley. beeld ADF
Straatprediker Dia Moodley. beeld ADF

Pastor Dia Moodley hield in maart een straatpreek bij de Universiteit van Bristol. In antwoord op een vraag van een moslim uit het publiek, zei hij dat hij gelooft dat er verschillen zijn tussen de morele normen van de islam en het christendom, berichtte de nieuwssite Christian Today dinsdag. Ook zou hij hebben gezegd dat God mensen mannelijk en vrouwelijk heeft gemaakt en dat deze waarheid „niet mag worden ontkend”.

De Alliance Defending Freedom (ADF UK), die Moodley steunt, zegt dat hij na de arrestatie dertien uur werd vastgehouden door de politie, aldus Christian Today. Voordat de politie arriveerde en hij werd gearresteerd zou hij van zijn trapje zijn geduwd en zou er een bord uit zijn handen zijn gerukt. Vier van zijn borden, onder meer met een Bijbeltekst erop, zijn overhandigd aan personeel van de Universiteit van Bristol, dat ze in opdracht van de agenten weggooide. De politie heeft hiervoor later verontschuldigingen aangeboden aan Moodley.

„De wereld kijkt geschokt naar de sombere staat van de vrijheid van meningsuiting in Groot-Brittannië”, zegt Moodley in een reactie. „Wat mij is overkomen weerspiegelt een bredere trend van toenemende staatscensuur in Groot-Brittannië en in het hele Westen.” Moodley dient met steun van ADF UK een klacht in tegen de politie voor de wijze waarop die hem heeft behandeld.

Dia Moodley groeide op in Zuid-Afrika en heeft een hindoeïstische achtergrond. Als twintiger werd hij christen. In 2001 richtte hij in Bristol, Zuidwest-Engeland, Revival Ministries UK op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer