Kerk & religieMeditatie
Meditatie: Zoek en leef

Een kort, krachtig en kernachtig woord lezen we hier. De profeet Amos spreekt dit woord tot het huis van Israël (vers 4). Dat is al een groot wonder van Gods goedheid. Amos zegt niet alleen in Gods Naam het oordeel aan. Dat zou verdiend geweest zijn.

beeld RD
beeld RD

Het tienstammenrijk heeft God verlaten. Zij zoeken in Bethel. Daar hebben ze een heiligdom gemaakt waarmee ze God op hun eigen manier willen dienen. Israël is godsdienstig, maar het is niet de echte dienst aan God. Ze volharden in hun eigenwillige godsdienst, waarin God tekortkomt en ook de (arme) naaste. Maar Amos bindt het op hun hart: Zoekt Bethel niet! Jullie zoeken op de verkeerde plaats. Zoekt de HEERE!

Ja, je kunt godsdienstig zijn zonder God echt te zoeken en te kennen. Wordt ons hier niet een spiegel voorgehouden? Wij zijn godsdienstig, dienen God zelfs. Maar hoe dienen wij God? Dienen wij Hem op onze eigen manier? Vullen wij onze godsdienst zelf in? Kenmerk van eigenwillige godsdienst is dat je aan godsdienst genoeg hebt. Je kunt het stellen zonder de persoonlijke omgang met de Heere. Dat is nu wat de Heilige Geest ons wil leren: wij zijn God kwijt, en wij hebben Hem nodig; de persoonlijke omgang met Hem is onmisbaar. Wat een verbondstrouw dat de HEERE door Amos blijft opwekken en nodigen om Hem te zoeken. Zo goed en vol van geduld is de Heere ook vandaag. Hij nodigt en lokt nog steeds door het woord van Zijn knechten: Zoekt Mij! Wordt je hart dan niet in beweging gezet om Hem te zoeken?

De Heilige Geest wil u door dit woord ontdekken aan de leegheid van uw eigen godsdienst zonder God. Hij spoort aan om de Heere Zelf te zoeken. Hij werkt zo in je hart dat je het ook niet meer met minder kunt doen. Je moet de Heere Zelf vinden, want je bent Hem kwijt door je eigen schuld.

Wie Hem zoekt, leeft. Dat betekent: echt leven is er alleen door de Heere, Die zondaren levend maakt door Zijn Geest. Hij heeft Zijn Zoon gegeven opdat zondaren die de dood verdiend hebben, het leven ontvangen. Hij is de dood ingegaan om het leven voor de Zijnen te verwerven. Dat is het leven met de Heere dat hier begint en eeuwig is. Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven. Laat het u en jou om deze Heere te doen zijn, om deze Heere Jezus, Die je tot God Zelf brengt.

„Het leven voor Gods aangezicht schenkt echte vreugde tot in eeuwigheid”

Dit korte woord is een rijke belofte dat er leven is, echt leven. Buiten Jezus Christus is geen leven, ook al zijn we springlevend, ook in godsdienstig opzicht. Maar het is leven dat de dood in zich heeft en uitloopt op de eeuwige dood. Nog is het niet te laat om de Heere te zoeken. Het is de Heere wel ernst. Het vervolg van de tekst spreekt over het vuur van Gods oordeel over Zijn verbondsvolk, want ze hebben de genadetijd voorbij laten gaan. Zoekt u de HEERE? Hij wil gevonden worden en u het leven geven. Of bent u van Hem afgedwaald en hebt u uw eerste liefde verlaten? Het is de hoogste tijd om Hem opnieuw te zoeken. Hij dringt er met de liefde van Zijn hart op aan. Het leven voor Gods aangezicht is zo goed, zo heerlijk. Het schenkt echte vreugde, vreugde tot in eeuwigheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer