Kerk & religiewekelijkse meditatie

Meditatie: Gebonden handen

Waarom moest de Heere Jezus worden gebonden? Was Hij gevaarlijk? Zou Hij kunnen vluchten? Waren Zijn vijanden bang voor Zijn handen? Of zien ze Hem als een machteloze?

Ds. A.L. van Zwet, Putten
8 March 2024 09:50Gewijzigd op 8 March 2024 09:53
beeld RD
beeld RD

Degenen die Hem binden zijn veruit in de meerderheid en zij kunnen met Hem doen wat zij willen. Het antwoord van het binden van de Heere Jezus Christus ligt niet in meerderheid en minderheid van mensen, maar in het geheim van Zijn lijden. De Heiland Zelf heeft meer dan eens gezegd dat Hij zou worden overgeleverd in de handen van mensen. Dat overleveren krijgt onder meer gestalte in het binden tijdens het gevangennemen in Gethsemane. In het avondmaalsformulier staat treffend: „Hij werd gebonden, opdat Hij ons zou ontbinden.” Het binden van Jezus heeft een ”omdat” en een ”opdat”. Het ”omdat” heeft te maken met het feit dat wij als mensen gebonden zijn. De banden om Zijn handen tonen ons hoe geboeid wij zijn in het doen van zonden. Zonde is gebondenheid. De Bijbel tekent de binding aan de zonde als slavernij. De mens zit van nature gevangen in het slavenhuis van de zonde. Of hij dit wil weten of niet. Wie het aan de weet komt, gaat ontdekken dat er niet alleen verlossing nodig is van de gebondenheid aan de schuld van de zonde maar ook van de macht van de zonde. De gebonden handen van Jezus laten niet Zijn machteloosheid zien maar die van u, jou en mij. Een machteloosheid om niet onder te berusten maar om onder te zuchten. Gelovig zuchten naar losmaking van alle boeien die het leven benauwen. Zit u/jij in de banden van de dood? Dan is het Evangelie van de gebonden handen van Jezus voor u en jou. In het binden van de Heere Jezus zit immers ook een ”opdat”.

Het binden van Jezus heeft een ”omdat” en een ”opdat”.

Voordat wij horen wat dat betekent mogen we Hem bewonderen Die Zich vrijwillig liet binden. Voor mensen die zich moedwillig laten binden door zonde, duivel en dood.

Jezus werd niet gedwongen. Omdat Hij Zich vrijwillig liet binden heeft Hij verlossing, vrijheid en leven tot stand gebracht. Dat is het wonder van de plaatsvervanging. Hij wil Zijn handen niet van het werk dat Hem is opgedragen aftrekken. Steeds heeft Hij Zijn handen uitgestoken om de wil van Zijn Vader te doen. Hij zegende kinderen, opende de ogen van blinden en wekte doden op. In de hof van Gethsemane strekt Hij Zijn handen uit om te laten binden en dat loopt uit op de doorboorde handen aan het kruis. Voor elke zegen uit Zijn handen is duur betaald. Maar zo is Hij voor gebonden mensen de enige Hoop op bevrijding van de vloek op de zonde en de eeuwige straf. Zijn gebonden handen garanderen onze vrijheid. Wie daarop ziet, hoeft niet meer te vrezen. Hij of zij mag met zekerheid weten: Gij hebt mijn banden losgemaakt (Ps. 116:16). Laat u door Hem ontbinden van alles wat bindt aan schuld, oordeel en vrees.

Wees geen ‘handenbinder’ door Hem als een machteloze te zien. Kan dat? Jazeker! Wij kunnen Hem de macht ontzeggen en denken dat onze schuld en ellende te groot zijn. Wij kunnen Hem binden in Zijn liefde en denken dat Hij niet bereid is ons te redden. Bind Hem niet aan uw en jouw voorstellingen. Zie in geloof op Hem en u/jij zult vrij zijn. Gebonden aan Hem om eeuwig vrij te zijn.

„En bonden Hem.” - Johannes 18:12

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer