Päivi Räsänen
Räsänen en Trueman strijden dezelfde strijd, maar ontmoetten elkaar pas deze week

Päivi Räsänen en Carl Trueman worden vaak in één adem genoemd. Maar ze hadden elkaar nog nooit ontmoet. Tot deze week.

Räsänen en Trueman ontmoetten elkaar deze week in Lunteren. beeld CNE.news
Räsänen en Trueman ontmoetten elkaar deze week in Lunteren. beeld CNE.news

„Ik heb Truemans boek " Een vreemde nieuwe wereld " gelezen,” zegt de Finse politica Räsänen tegen CNE.news . „Dat boek verklaart veel ervaringen die ik had tijdens mijn rechtszaak . Toen ik hoorde dat we elkaar zouden ontmoeten, wist ik al dat u een uitstekende spreker bent.”

Dr. Carl Trueman glimlacht. „Ik kende Päivi van naam,” zegt hij. “Ik volg nieuws over godsdienstvrijheid en ik denk dat ik haar zaak tegenkwam in ADF-nieuwsbrieven rond 2021. Maar we hadden elkaar nooit ontmoet, tot woensdagavond.”

Trueman en zijn vrouw waren „erg enthousiast” om Räsänen te ontmoeten. „We voelden ons vereerd omdat Päivi al deze dingen op een manier heeft beleefd die persoonlijke kosten met zich meebracht.”

Wat verwachtte u voordat u Räsänen ontmoette?

„Nou, eigenlijk had ik verwacht dat u langer zou zijn,” zegt hij tegen Räsänen. „Het is verrassend om iemand te ontmoeten die maar net iets langer is dan mijn vrouw, die trouwens een echte krachtpatser is.”

Mevrouw Räsänen, u hebt twee lange lezingen van Carl Trueman bijgewoond. Wat heeft u daarvan geleerd?

„Ik heb geleerd over de historische wortels van de huidige sfeer en ideologieën. Na hem te hebben beluisterd, vrees ik dat de situatie zelfs ernstiger is dan ik aanvankelijk dacht.

Uiteindelijk moedigde hij gezinnen aan om elke zondag naar de kerk te gaan. Ik denk dat christelijke gemeenschap belangrijk is. De gemeenschap is belangrijk, en samen naar preken luisteren ook.

Veel christelijke gezinnen, bijvoorbeeld in Finland , hebben grote problemen om hun kinderen naar de kerk te krijgen. Daarom is het essentieel om elkaar te stimuleren. Als de ouders gaan, kunnen de kinderen volgen. In deze tijd hebben we een stem als deze nodig.”

Een van de dingen die Dr. Trueman zei, was dat het LGBT-fenomeen verband houdt met een gebrek aan vriendschappen. Herkent u dat?

„Toen ik 11 of 12 was, had ik een hechte vriendschap met een meisje. We hielden echt van elkaar en wilden altijd samen zijn. Als iemand toen had gezegd dat dit iets lesbisch en seksueels was, zou dat me beïnvloed hebben. Het zou heel gevaarlijk zijn geweest, juist op die leeftijd. Omdat meisjes vooral op die leeftijd erg hechte vriendschappen met andere meisjes kunnen hebben.

Vandaag de dag geven de LGBT-gemeenschappen aan heel jonge kinderen uitleg dat ze homo of lesbisch zijn, maar dat is niet gezond voor kinderen. Dus, deze aandacht voor vriendschappen is belangrijk.”

Dr. Trueman, u hebt naar de toespraak van mevrouw Räsänen geluisterd. Wat neemt u daaruit mee?

„Haar verhaal was erg krachtig en ontroerend. Vooral het laatste deel over de prostituee die tot het christendom was bekeerd.

Als ik kijk naar de rechtszaak van Päivi, lijkt het op een politiek gemotiveerde vervolging. Echter, ik vind het bemoedigend dat de uitspraken van de twee lagere rechtbanken unaniem waren. Hoewel dat geen garantie geeft voor een goed resultaat bij de Hoge Raad, biedt het wel hoop.

Het is goed om te zien dat, zelfs in een zeer seculiere context, sommige mensen het belang van vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid begrijpen. Voor christenen is het essentieel om deze vrijheden te hebben. En soms hebben we daar ongewone bondgenoten voor nodig.”

Mevrouw Räsänen zei dat het ondanks alle moeilijkheden een genoegen voor haar was om het geloof te verdedigen. Herkent u dat?

„Ik kan alleen maar hopen dat ik dezelfde moed zou hebben als zij in zo’n situatie. We worden geroepen om moedig op te komen voor het geloof, ongeacht de omstandigheden. Maarten Luther deed dat ook. Om die reden waardeerde ik dat Päivi hem citeerde. Opkomen voor het geloof kan moeilijk zijn en zelfs lijden met zich meebrengen, maar ik denk dat het een voorrecht is.”

Räsänen tijdens de conferentie van Bijbels Beraad Man/Vrouw. beeld CNE.news

Wat voor advies zou u haar geven wanneer ze terugkeert naar Finland?

„Het zou erg aanmatigend van mij zijn om haar advies te geven. Maar ik zou dit zeggen: blijf doen wat je doet.

In Päivi’s toespraak was het heel duidelijk dat ze zich bewust was van de gebeden van andere christenen. Mijn vrouw en ik nemen dat ter harte en moeten trouw blijven in gebed.

Ik bevind me in een bevoorrechte positie waarin ik weinig moeilijkheden ervaar of iets wat op vervolging lijkt in mijn eigen leven. Er is wat haat tegen mijn boeken, maar dat is voornamelijk online, en aangezien ik niet vaak online ben, maak ik me daar geen zorgen over. Maar als bevoorrechte mensen kunnen we nog steeds bidden en ons uitspreken voor onze broeders en zusters.”

Mevrouw Räsänen, welk advies zou u Dr. Trueman geven?

„Oh, het enige advies is eigenlijk een verzoek, namelijk om naar Finland te komen om lezingen te geven en Finse vertalingen van zijn boeken te presenteren. Ik hoorde voor het eerst over uw boeken in een christelijke podcast. Maar het zou geweldig zijn als ze ook beschikbaar zouden zijn in een goede vertaling.”

Dit artikel verscheen eerder op het Engelstalige nieuwskanaal CNE.news .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Päivi Räsänen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer