Vervolgde Finse politica Räsänen waarschuwt christenen: „Dit kan overal gebeuren”
Wat in Finland kan, kan ook in Nederland. Ook Nederlandse reformatorische christenen die hun geloof publiekelijk uiten, lopen gevaar in de toekomst juridisch vervolgd te worden om hun visie op huwelijk en seksualiteit. „Dit kan overal gebeuren.”
Die waarschuwende boodschap gaf de Finse politica Päivi Räsänen vrijdagavond mee in haar lezing op het evenement ”Bijbel in de beklaagdenbank?”. In eigen land loopt tegen Räsänen een zaak bij het hooggerechtshof vanwege het publiekelijk uiten van de Bijbelse visie op huwelijk en seksualiteit. De bijeenkomst in de Sint-Janskerk van Gouda was georganiseerd door de non-profitorganisatie Christian Council International (CCI).
„De standpunten waarvan ik beschuldigd ben, wijken niet af van het zogenaamde klassieke christendom”, benadrukte Räsänen. „Ook wijkt mijn visie op het huwelijk niet af van het officiële beleid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland.”
Ze vertelde dat er anderhalf jaar politieonderzoek en lange verhoren vooraf gingen aan het juridisch proces. „De situatie voelde onwerkelijk. Nog maar een paar jaar geleden had ik als minister van Binnenlandse Zaken de leiding over de politie. Toen zat ik op het politiebureau ondervraagd te worden, met de Bijbel op tafel.”
De politie eiste dat Räsänen binnen twee weken het bericht op het sociale medium X zou verwijderen, waarin ze de steun van de Finse kerk aan de gaypride ter discussie stelde. Daar ging ze niet mee akkoord. „Een gevaarlijk probleem zou censuur zijn: een verbod op posten op sociale media. Dat zou de sluizen openen voor een verbod op soortgelijke publicaties en de dreiging van moderne boekbrandingen. Ik ben niet de enige die deze dingen zegt”, waarschuwde de Finse politica.
China
Volgens Räsänen is het wat de Finse aanklager betreft toegestaan om de Bijbel te citeren, maar gelden er −met inachtneming van de vrijheid van meningsuiting− beperkingen voor het publiekelijk uiten van religie. „Ditzelfde beperkte begrip van godsdienstvrijheid kwam ik als minister tegen in gesprek met de Chinese minister voor religieuze zaken”, vertelde Räsänen. „Hij zei dat je in China wat dan ook voor jezelf kunt geloven, maar dat het noodzakelijk is om de vrijheid om je geloof te uiten te beperken als dit de spanningen in de samenleving vergroot.”
„Ik heb meer vertrouwen in het oordeel van het Finse hooggerechtshof dan van het Europees Hof” - Païvi Räsänen, Fins politica
Centraal in het proces tegen Räsänen staat de vraag of het is toegestaan de leer van de Bijbel te delen en er publiekelijk mee in te stemmen. Haar zaak raakt ook Europese en Nederlandse reformatorische christenen. De uitspraak van het Finse hooggerechtshof heeft invloed op soortgelijke juridische zaken in Europa. Bij een voor de Finse politica positieve uitslag „zou dat de vrijheid van christenen om over de Bijbelse leringen te spreken sterker waarborgen.”
Als Räsänen in het ongelijk wordt gesteld, zal ze doorprocederen bij Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daarover zei ze later op de avond in een panelgesprek: „Ik heb meer vertrouwen in het oordeel van het Finse hooggerechtshof dan van het Europees Hof. Ik heb gehoord dat het Europees hof steeds ideologischer wordt. Dat is een gevaar voor de toekomst. Ik bid, hoop en doe mijn best om de zaak bij het Finse hooggerechtshof te winnen.”
Hoe dan ook, Räsänen begrijpt dat er grote internationale belangstelling is voor haar zaak. „Als dit mogelijk is in een land als Finland, dat lange wortels heeft in de christelijke cultuur en waarden en internationaal een goede reputatie heeft op het gebied van vrijheid van meningsuiting, dan is hetzelfde overal mogelijk.”
Räsänen beschouwt het als „een voorrecht en eer” om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, zei ze terugblikkend op haar proces tot nu toe. Allermeest omdat „het een prachtige gelegenheid heeft geopend om de boodschap van het Evangelie in de rechtszaal te brengen.” Ze zei dat ook homoseksuelen die nadat ze haar rechtszaak zijn gaan volgen, Christus hebben gevonden.
Haatzaaien
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen ging in zijn lezing in op een wetsvoorstel van de Europese Commissie tegen haatzaaien. Volgens de SGP’er is „grote alertheid geboden” omdat „het voorstel onder andere deel uitmaakt van de gendergelijkheidstrategie en de gelijkheid voor lhbtiq’ers”. „Als ik dat zie, word ik wat ongerust. Wat betekent een verbod op haatzaaien in deze context? Als ik een warm pleidooi houd voor het klassiek huwelijk, of als ik het homohuwelijk of de genderideologie afwijs, word ik dan als een haatzaaier voor de rechter gesleept? Alles wijst erop dat dit de intentie is die achter deze wet schuilgaat.”
„Als ik een warm pleidooi houd voor het klassiek huwelijk, of als ik het homohuwelijk of de genderideologie afwijs, word ik dan als een haatzaaier voor de rechter gesleept?” - Bert-Jan Ruissen, SGP-Europarlementariër
Chris Stoffer, SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, ging tijdens het panelgesprek in op de vrijheid van onderwijs in Nederland. Artikel 23 van de Grondwet is niet zo maar aangepast, merkte Stoffer op; dat vergt een lang proces. Wel maakt de politicus zich zorgen over de plannen van het demissionaire kabinet over toezicht op het informeel onderwijs. Deze wet raakt behalve islamitische weekendscholen, padvinders en scouting ook de catechisatie en het zondagschoolwerk. „Er is een Kamermeerderheid die recent heeft uitgesproken: dit moeten we niet willen. Maar het kabinet gaat gewoon door. Het lijkt erop dat zo’n wet er komt. Als puntje bij paaltje komt, moet ik nog zien of die het niet gaat halen.”
Bij het sluiten van de avond zongen de aanwezigen Räsänen staande Psalm 121 vers 4 toe: „De HEER’ zal u steeds gadeslaan”. Voordat ze terugvliegt naar haar thuisland is de Finse politica zaterdag spreker op een soortgelijke bijeenkomst in Urk.