Niet de politieke polarisatie is het grootste probleem van de Amerikaanse samenleving, maar het moreel verval. Dat vraagt van christenen „een vasthoudend en volhardend pleidooi voor behoud van Bijbelse waarden”, vindt Carl Trueman, evangelicaal opinieleider.
„De morele verwording van onze maatschappij is schokkend”, zegt Trueman, hoogleraar historische theologie aan Grove City college in Pennsylvania. „De mate van de goddeloosheid is ongekend. Zelden hebben we in de geschiedenis zoveel perversiteit in de cultuur zien samenballen. We zijn totaal losgeslagen.”
Als voorbeelden noemt hij het oprichten door de satanstempel van een standbeeld voor de heidense god Baphomet in het Capitool van de staat Iowa. „Wat precies de bedoeling was, is niet duidelijk. Maar het illustreert wel dat de consensus over de betekenis van christelijke waarden voor de samenleving verdwijnt. Voorheen waren er ook mensen die niet behoorden tot een kerk, maar de meeste Amerikanen huldigden nog wel de christelijke waarden of hielden er tenminste rekening mee. Dat is nu niet meer zo. De secularisatie uitte zich eerst in de leegloop van de kerken, nu in het wegvijlen van elke laag christendom uit de samenleving. Zelfs het christelijke vernisje –waar je allerlei bedenkingen bij kunt hebben– moet eraf.”
Nog somberder is Trueman over datgene wat in plaats van het christelijke geloof komt: het geloof in emotie en het accent op beleving van je seksuele identiteit. Veelzeggend voorbeeld daarvan is volgens hem dat een lid van het schoolbestuur in Fairfax County (Virginia) bij zijn beëdiging niet de hand op de Bijbel legde, maar op een stapel boeken waarin gepleit wordt voor erkenning van de lhbti-idealen. „We zijn nu dus zover dat seksualiteitsbeleving een autoriteit heeft gekregen die in het verleden aan religie was toegekend. Daarnaast wordt op deze manier het geloof in God belachelijk gemaakt.”
Niet verbaasd
Toch is Trueman niet echt verbaasd over deze nieuwe manier van denken en doen. „In onze cultuur wordt seksualiteit gezien als het middel om jezelf te worden, je identiteit te ontwikkelen. Dat is de diepgewortelde mythe in onze postfreudiaanse cultuur van seksueel consumentisme. In een dergelijke cultuur is het tarten van de traditionele seksuele moraal de sleutel tot het opbouwen van een nieuwe samenleving”, zo schrijft hij in een opiniebijdrage voor het conservatieve World Magazine.
Ernstig vindt Trueman dat in de Amerikaanse media pleidooien voor behoud van christelijke waarden worden weggezet als christelijk nationalisme. „Daarmee worden pleitbezorgers buiten een redelijke discussie geplaatst”, zo zegt hij in een telefonische toelichting. „Terwijl het verdedigen van de beschermwaardigheid van het leven, van de Goddelijke scheppingsorde, van het traditionele huwelijk zoals God dat heeft bedoeld, niets te maken heeft met nationalisme, maar met universele waarden die vanaf de schepping aan de mensheid zijn gegeven.”
Groot dilemma
Christenen zullen volgens hem in de toekomst voor een groot dilemma komen te staan. „De cruciale vraag zal zijn: willen ze gerespecteerde burgers van de aardse stad of gehoorzame burgers van de hemelse stad zijn? Eerbaar burgerschap van de Amerikaanse samenleving en kind van Gods koninkrijk zijn, laten zich steeds moeilijker combineren. Dat laat zich ook niet oplossen door kritiekloos te kiezen voor een bepaalde partij. Want in beide politieke kampen zit het gif van de morele verwording.”