D-day: het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog
Op 6 juni is het 80 jaar geleden dat de grootste amfibische operatie ooit plaatsvond: de landing in Normandië, die de geschiedenis zou ingaan als D-day. In deze aflevering van Sprekend RD vertelt journalist en kenner van de Tweede Wereldoorlog Riekelt Pasterkamp hoe die grootschalige operatie eraan toeging – en welke fabels er nog zijn.
De getallen zijn haast niet te bevatten: 156.000 militairen, 5300 schepen, 12.000 vliegtuigen. Bovendien deden aan Operation Overlord, zoals de complete militaire operatie heette, soldaten uit maar liefst tien landen mee. „Ook uit Nederland”, vertelt Pasterkamp. Tachtig jaar laten spreken de moed en zelfopoffering van de geallieerde strijdkrachten nog steeds tot de verbeelding.
De soldaten stuitten op de stranden van Normandië op het verzet van de Duitsers. Er lagen volgens Pasterkamp onder meer mijnen, staketsels (hindernissen) en prikkeldraadversperringen. „Op vier van de vijf stranden ging het relatief makkelijk. Maar één strand, Omaha Beach, veranderde in een bloedbad voor de Amerikanen. Het was als het ware prijsschieten voor de Duitsers toen die militairen op het strand landden. Bloody Omaha noemen de Amerikanen dat tot op de dag van vandaag.”
Het staat volgens Pasterkamp buiten kijf dat D-day en de daaruit voortvloeiende Operation Overlord de bevrijding van West-Europa hebben bespoedigd. Tegelijk ziet hij het echte keerpunt van de Tweede Wereldoorlog in de keuze van Hitler om een oostfront te beginnen. „Als hij de Russen niet had aangevallen, dan waren ze denk ik gewoon in hun eigen land blijven zitten. Met D-day kreeg Duitsland te maken met twee fronten en dat konden ze niet aan.”