Kerk & religieEvangelische Kirche in Deutschland
Protestantse Duitse volkskerk ziet ledental met 3,1 procent teruglopen

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft haar ledental vorig jaar met 3,1 procent zien afnemen. Per 31 december telde de protestantse Duitse volkskerk nog 18.560.000 leden, tegen 19.150.000 het jaar ervoor.

Redactie kerk
De evangelisch-lutherse kerk in Mauersberg, in de Duitse deelstaat Saksen. beeld RD
De evangelisch-lutherse kerk in Mauersberg, in de Duitse deelstaat Saksen. beeld RD

Dat maakte de Evangelische Kirche in Deutschland deze week bekend. Het kerkverband omvat twintig lidkerken, die veelal een regio bestrijken die –min of meer– samenvalt met een van de Duitse deelstaten.

In 2023 werden in de EKD 140.000 mensen gedoopt, blijkt verder uit de cijfers, en traden 20.000 mensen toe tot de kerk. „Daartegenover stonden, evenals het jaar ervoor, rond de 380.000 uittredingen en 340.000 sterfgevallen”, aldus de EKD.

De kerk zag ook haar inkomsten uit de zogenoemde kerkbelasting teruglopen. In totaal bedroegen deze in 2023 5,9 miljard euro, 5,3 procent minder dan een jaar eerder. Het jaar daarvoor was er, ondanks de terugloop van het aantal leden, nog sprake van een stijging van de inkomsten tot 6,2 miljard euro.

„We worden een kleinere en armere kerk, dat is een feit”, verklaarde Kirsten Fehrs, raadsvoorzitter van de EKD, in reactie op de jongste cijfers. „Ook met minder leden blijft het echter onze opgave om ons voor naastenliefde, menselijkheid en de overdracht van het christelijk geloof in te zetten.”

De Evangelische Kerk in Duitsland, opgericht in 1949, is de op een na grootste kerk in Duitsland. De Rooms-Katholieke Kerk in het land telde volgens vorig jaar juni gepubliceerde cijfers in 2022 20.937.590 leden. Duitsland kent daarnaast ”vrije kerken”. In totaal telt Duitsland op dit moment ruim 83 miljoen inwoners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer