Kerk & religieEvangelische Kerk in Duitsland
Ledental Duitse volkskerk opnieuw met honderdduizenden teruggelopen

Het aantal leden van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) is vorig jaar opnieuw sterk teruggelopen. Per 31 december telde de protestantse volkskerk nog 19.150.000 leden: 2,9 procent minder dan het jaar ervoor.

Redactie kerk
De protestantse Friedenskirche in het Duitse Unterlüß. beeld RD
De protestantse Friedenskirche in het Duitse Unterlüß. beeld RD

Dat maakte de EKD, die twintig lidkerken omvat, dinsdag bekend.

In 2021 daalde het aantal leden van de Evangelische Kirche in Deutschland voor het eerst tot onder de 20 miljoen (19,7 miljoen). Afgelopen jaar zette de neergang verder voort, aldus de EKD. Ruim 380.000 mensen –een derde meer dan het jaar ervoor– zegden hun lidmaatschap op. Daarnaast overleden 365.000 mensen: nog meer dan in het coronajaar 2021 (360.000).

Rond de 19.000 mensen traden vorig jaar toe tot een van de lidkerken van de EKD, ongeveer evenveel als in 2021. Het aantal dopelingen lag met 165.000 weer op het niveau van voor corona.

De voorzitter van de EKD-raad, Annette Kurschus, geeft in een reactie op de jongste ledencijfers aan dat deze „ontmoedigend” zijn, „niet in de laatste plaats voor hen die ambtelijk of vrijwillig werk in de kerk verrichten. Tegelijkertijd vormen ze een opdracht om de hoopvolle boodschap van het Evangelie nog sterker centraal te stellen.”

De EKD wil de komende tijd maatregelen treffen om de steeds verder dalende ledentallen het hoofd te bieden. Een van de onderdelen daarvan is de viering, op 24 juni, van de eerste landelijke ”Tauftag” (doopdag). Kurschus: „De doop is het middelpunt van het christelijk geloof. In haar zegt God de mens letterlijk op het hoofd toe hem een leven lang te begeleiden.” Deze toezegging is juist in onzekere tijden als de huidige van bijzondere betekenis, aldus de EKD-raadsvoorzitter.

Onder de hashtag #deinetaufe nodigt de Evangelische Kerk mensen voor doopfeesten en -diensten op 24 juni uit. Hierbij richt zij zich met name op mensen die in de coronaperiode niet de gelegenheid hadden „de doop te vieren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer