OpinieCommentaar

Studenten in VS willen revolutie

Niet alleen Joden in de VS maken zich zorgen over de studentenprotesten op Amerikaanse universiteiten. Ook niet-Joodse burgers doen dat. „Marxisme en anarchisme zijn weer helemaal terug in onze samenleving,” zei de bekende baptist en opinieleider Albert Mohler deze week. En er zijn aanwijzingen dat hij weleens gelijk zou kunnen hebben.

Hoofdredactie
3 May 2024 15:43Gewijzigd op 3 May 2024 15:55
Pro-Palestijnse betogers op de campus van de George Washington University in Washington. beeld AFP
Pro-Palestijnse betogers op de campus van de George Washington University in Washington. beeld AFP

De anti-Joodse betogingen zijn er in Amerika al sinds de Israëlische reactie op de terreuraanslag van Hamas, oktober vorig jaar. De demonstranten gingen voor het gemak er snel aan voorbij dat niet Israël maar de Palestijnse terreurorganisatie het lont in het kruitvat stak om daarmee internationaal weer meer aandacht te krijgen voor hun zaak. Ze protesteerden niet omdat Hamas meer dan duizend Joodse mensen vermoordde. Ze toonden ook geen enkel begrip voor het feit dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen.

De actievoerders willen dat Washington zich niet langer achter Israël stelt en de hulp aan dat land beëindigt. Het getuigt van moed dat president Biden deze week klip en klaar heeft gezegd die steun te zullen blijven geven.

Inmiddels is wel duidelijk dat de protesterende studenten meer willen. Het gaat hen niet alleen om de keus tegen Israël en vóór de Palestijnen. Ze keren zich ook tegen de politie, tegen instituties en tegen het wettig, democratisch gekozen gezag. „Revolutie, dat is wat we willen,” riepen demonstranten deze week bij Columbia University in New York, het brandpunt van het verzet. Sommigen zeggen te hopen op „het ontvlammen van een internationaal vuur van radicaal links verzet.”

De onlusten vragen om een antwoord van de Amerikaanse politiek. Zowel Republikeinen als Democraten zijn op dit punt eensgezind. Zij veroordelen de rellen. Maar over de manier waarop de protesten beteugeld kunnen worden, lopen de meningen uiteen.

De Republikeinen pleiten zonder voorbehoud voor hard optreden. De Democraten willen ook dat de protesten stoppen. Maar ze zitten wel met het probleem dat hun kandidaat bij de komende verkiezingen, Joe Biden, de stemmen van jongeren (dus ook van studenten) hard nodig heeft om te winnen van zijn Republikeinse rivaal Donald Trump. Biden moet zowel gematigde burgers als radicaal linkse groepen aan zich te binden.

De protesten zullen niet direct leiden tot een radicale wijziging van het Midden-Oostenbeleid van Washington. Maar de demonstraties kunnen wel van bepalende invloed zijn bij de komende presidentsverkiezingen. Een ding is dan wel duidelijk. Als Biden verliest, zal Trump korte metten willen maken met de protesten. Maar of daarmee de rust weerkeert, is de vraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer