MuziekPianist
Italiaanse pianist Maurizio Pollini (82) overleden

De Italiaanse pianist Maurizio Pollini is 23 maart op 82-jarige leeftijd overleden. Dat liet het theater La Scala in Milaan zaterdag weten.

Redactie muziek
Maurizio Pollini in 2010 in Tokio. beeld Toru Yamanaka/AFP
Maurizio Pollini in 2010 in Tokio. beeld Toru Yamanaka/AFP

Pollini was een graag gezien gast in Milaan. De meesterpianist gaf 168 concerten in La Scala.

Hij gold als een van de grootste pianisten van zijn generatie. Pollini speelde vaak werk van componisten als Beethoven, Chopin, Schubert en Schumann. Daarnaast brak hij een lans voor muziek uit de 20e eeuw van onder meer Webern en Schönberg. Hij maakte talloze opnamen. De perfectie van zijn techniek en zijn doordachte voordracht waren subliem.

Al op negenjarige leeftijd debuteerde Pollini als pianist. Hij won diverse concoursen. In 1959 schreef hij het Ettore-Pozzoli-Concours in Seregno op zijn naam. Het jaar erna het Internationaal Frédéric Chopin Piano Concours in Warchau. Vervolgens trad hij over de hele wereld op. In 1996 ontving hij de Ernst von Siemens Muziekprijs, in 2002 de Echo Klassik voor al zijn werk en in 2010 viel hem de Concertgebouw Prijs ten deel. Pollini trad in 1973 voor het eerst op in het Amsterdamse Concertgebouw en kwam er vaak terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer