MuziekOrganisten
Studiedag organistenvereniging over oude en nieuwe stijlen van begeleiden

De Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) organiseert op zaterdag 28 september in de Sint-Joriskerk in Amersfoort een studiedag rond de manier waarop de eeuwen door de samenzang begeleid is. Het thema is: ”Van Sweelinck tot Sela”.

Redactie muziek
Het Naberorgel in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt
Het Naberorgel in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt

Tijdens deze dag wordt het thema van verschillende kanten belicht. Tijdens het ochtendprogramma houdt dr. Jaco van der Knijff (TUA) een lezing over de geschiedenis van de begeleidende rol van het orgel: ”Van afschuw naar verafgoding: het orgel als begeleidingsinstrument de eeuwen door”. De ontwikkelingen worden muzikaal geïllustreerd door Rien Donkersloot, organist van de Joriskerk, die de verschillende manieren en stijlen van begeleiden op beide orgels van de kerk laat horen.

In het middagprogramma gaat theoloog en muzikant Kees van Setten in op de huidige theologische en muzikale verschuivingen, onder de titel: ”Ontmoeting tussen de organist en de lichte muziek in de kerk. Een rendez-vous met haken en ogen?”. Harry van Wijk, organist van de St.-Helenakerk in Aalten, illustreert de alternatieve begeleidingsrol van het orgel in lichtere muziekstijlen.

De KVOK wil met deze studiedag „een belangrijke positieve impuls” afgeven, „ook in het kader van het behoud van historisch erfgoed: hoe blijven we de eeuwenoude orgels in de kerken bespelen?” Dagvoorzitter is KVOK-bestuurslid Bert den Hertog, organist van de Oude Kerk in Scheveningen.

Deelname aan de dag kost 20 euro (voor KVOK-leden 15 euro).

Meer informatie: www.kvok.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer