Naval krijgt order onderzeeboten
Een miljardenorder van Defensie voor vier nieuwe onderzeeboten gaat naar een consortium onder leiding van de Franse Naval Group. Dat bevestigden Haagse bronnen dinsdag na een bericht van RTL Nieuws. De ministerraad neemt vrijdag het definitieve besluit.
Naval heeft de strijd gewonnen van het Duitse ThyssenKrupp en het Zweedse Saab, dat samen optrok met de Nederlandse scheepswerf Damen. Ook de Fransen hebben in Koninklijke IHC uit Kinderdijk een Nederlandse samenwerkingspartner die een aanzienlijk deel van de omzet zal opstrijken. Volgens een ingewijde gaat het om zo’n 40 procent. Met het bouwen van de boten is naar verluidt ruim 4 miljard euro gemoeid.
De nieuwe boten gaan die van de Walrusklasse, die sinds 1992 in dienst zijn, vervangen. De eerste twee nieuwe boten moeten in de periode 2034-2037 operationeel worden.
Oorspronkelijk was het plan dat de eerste nieuwe onderzeeboot al in 2028 te water zou worden gelaten. Bij Defensie lag eerder de voorkeur voor een boot van de combinatie Saab Damen. Maar in 2019 besloot het toenmalige kabinet drie werven een kans te geven.
Er is de afgelopen jaren fel gelobbyd om de order binnen te slepen. Damen kreeg onlangs van Defensie grote opdrachten voor het bouwen van nieuwe luchtverdedigings- en commandofregatten en amfibische transportschepen.
In de Tweede Kamer is steeds benadrukt dat er een belangrijke rol moet zijn voor de Nederlandse maritieme industrie bij de bouw en het onderhoud van de nieuwe boten. De Kamer debatteert deze woensdagavond over de gunning van de miljardenorder. De SGP, die het debat aanvroeg, vindt dat de combinatie Saab Damen de opdracht moet krijgen. „Met een keuze voor de Fransen doe je je eigen land tekort”, stelt SGP-leider Chris Stoffer.
Bij de bouw van de vier nieuwe onderzeeboten zal de Nederlandse industrie „goed betrokken” worden, aldus demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) dinsdag. Volgens hem is er een „zorgvuldig proces” doorlopen en zijn de spelregels met de Tweede Kamer „heel goed” afgesproken. Van der Maat waarschuwt tegen nieuwe vertraging. Het besluit uitstellen zou „in alle scenario’s niet verstandig zijn. Want we hebben te maken met de huidige Walrusklasse die straks uit de vaart gaat. Het zou echt heel slecht zijn als we vertraging hebben”, aldus de bewindsman.
Teleurgesteld
De provincie Zeeland hoopt dat de Kamer woensdag nogmaals oproept de Nederlandse belangen zo veel mogelijk mee te wegen bij de megaorder voor het bouwen van vier nieuwe onderzeeboten. De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat laat weten „de geruchten en berichten” te hebben gelezen. „Als vrijdag dit het besluit blijkt te zijn van het ministerie, zijn wij teleurgesteld.”