De militaire productie in Europa moet binnen vier jaar verdubbelen. „Het is een zaak van leven of dood.”
De hoogste militaire baas van Nederland, generaal Onno Eichelsheim, liet er donderdag in Rotterdam geen enkele onduidelijkheid over bestaan: „De vijand rammelt aan onze poorten. De Russen bouwen hun troepen op, China bouwt aan een militaire presentie en er zijn oorlogen in Oekraïne, in het Midden-Oosten. Het is een zaak van leven of dood.”
De Commandant der Strijdkrachten was donderdag de hoofdspreker tijdens de jaarlijkse beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). „We geven wapens en munitie aan Oekraïne. Voor een goed doel, maar die spullen hebben we zelf ook nodig. Ze moeten snel worden vervangen.” Eichelsheim wees daarbij op de stroperige gang van zaken binnen de NAVO. „Tien verschillende fregatten en vijftien soorten tanks kan echt niet meer. De industrie moet samenwerken om één of maximaal twee verschillende te bouwen.”
Ook moet de productie in Europa sneller, vindt Eichelsheim. „Tijd is belangrijker dan geld.” Tussen onderhandelingen, het tekenen van een order en aflevering van een tank of fregat mag geen vijf of tien jaar meer zitten.
Arnoud Damen, algemeen directeur van Damen Shipyards, gaf aan dat sneller daadwerkelijk mogelijk is. „We tekenden vorige week het contract voor een Portugees marineschip dat van alle markten thuis is. Het wordt een drijvend laboratorium, thuisbasis voor helikopters en drones en een ziekenhuis op zee. De onderhandelingen vroegen 12 maanden, de aflevering is binnen 35 maanden.”
Volgens staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat, betekent de oproep van Eichelsheim niet dat ook het budget voor Defensie moet verdubbelen. „We zitten bijna op de NAVO-norm (2 procent van het bruto binnenlands product, RP) en ik heb goede hoop dat een nieuwe Tweede Kamer ook de urgentie zal voelen om te investeren in de krijgsmacht.”
Het mogelijke vooruitzicht van een kabinet onder leiding van premier Geert Wilders maakt de defensie- en veiligheidssector niet bang. „Misschien komen onder hem de tanks wel terug in Nederland”, speculeert een van de standhouders. Rheinmetall had wat dat betreft een blikvanger met de PantherKF51, de allernieuwste gevechtstank van het Duitse bedrijf. De bemanning kan 130 mm-granaten afschieten en een drone bedienen.
Voor Ahoy vond tijdens de defensiebeurs een pro-Palestinademonstratie plaats. De politie loste een waarschuwingsschot, omdat een omstander mogelijk een vuurwapen bij zich droeg. De man werd aangehouden. Er is geen wapen aangetroffen.
Alle Israëlische bedrijven die normaliter een stand hebben op de NIDV-beurs, hadden deze keer afgezegd vanwege de oorlog in hun land. Op de plek van Israël Aerospace Industries (IAI) was een koffiehoek.