BinnenlandGezondheid
Kinkhoest en griep grijpen om zich heen

Kinkhoest grijpt om zich heen. De bacterie leeft op, na een periode van relatieve rust. Intussen woedt er ook een griepepidemie.

beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Hoestbuien die maar niet ophouden, een piepende ademhaling en braken: de verschijnselen die wijzen op kinkhoest –ook wel de 100 dagenhoest genoemd– zijn niet mals. Bijna elk jaar overlijden er zelfs enkele kinderen aan.

Tijdens de coronajaren bleef de uiterst besmettelijke bacterie op de achtergrond, dankzij hygiënemaatregelen en afstandsonderwijs. Maar sinds oktober is de ziekteverwekker niet meer te stuiten.

Eind november en in de tweede week van januari registreerde onderzoeksinstituut Nivel pieken van 10 besmettingen per 100.000 kinderen van 0 tot en met 14 jaar. Voor het perspectief: tijdens de laatste grote kinkhoestepidemie in 2012 was er een piek van bijna 20 gevallen per 100.000 kinderen.

Het aantal kinkhoestbesmettingen nam vorige week iets af, maar ligt nog altijd hoger dan in voorgaande jaren, zo blijkt uit cijfers die het Nivel woensdag publiceerde.

Lage vaccinatiegraad

„De landelijke toename zien we ook in onze regio”, zegt een woordvoerster van GGD Gelderland-Midden. „Eerder zagen we vooral veel besmettingen in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals in Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Nijkerk. Maar nu breiden ze zich uit over de hele regio.” Ze spreekt van een „verheffing”, omdat er formeel nog geen sprake is van een uitbraak.

De woordvoerster raadt mensen met verdachte verschijnselen aan contact op te nemen met de huisarts. Belangrijk is volgens haar dat zieken én hun gezinsleden snel behandeld worden met antibiotica, om zo verdere besmettingen te voorkomen.

GGD Zeeland heeft op 12 januari een brief naar huisartsen verstuurd om aandacht te vragen voor de stijging. Zorgelijk vindt de organisatie de grote groep ongevaccineerden die nog niet in aanraking is geweest met kinkhoest. Daardoor kan de bacterie snel rondgaan en ook heftige klachten geven. Vooral voor pasgeborenen is de ziekte riskant.

20240125-kinkhoestJPG.jpg
beeld RD

Het RIVM vindt de toename van kinkhoest „iets om in de gaten te houden. Dat doen we dan ook”, zegt een woordvoerder.

Op de meeste reformatorische basisscholen in de Biblebelt lijkt de situatie mee te vallen, zo blijkt uit een belronde langs scholen in Rhenen, Opheusden, Ochten, Barneveld, Terschuur, Elspeet en Oud-Vossemeer (Zeeland). De ene school meldt dat er geen kinkhoest rondgaat, de andere dat er veel zieken zijn maar dat de oorzaak onduidelijk is. „Het moeilijke van dit verhaal is dat er veel hoestende en verkouden kinderen zijn, die echter niet naar de huisarts gaan. We weten daarom niet of het kinkhoest betreft of iets anders”, verklaart Oskar Dekker, directeur van de Eben-Haëzerschool in Opheusden.

Griepklachten

Intussen circuleert er ook veel influenza in Nederland. Officieel is nu sprake van een griepepidemie, concludeerden het Nivel, het Erasmus MC en het RIVM woensdag. Op de 100.000 inwoners gingen afgelopen week zo’n 70 patiënten naar de huisarts met griepklachten. Dat zijn er meer dan een week eerder en boven de grens waarbij er sprake is van een griepepidemie. De laatste keer dat zo veel griepgevallen werden geregistreerd, was volgens het RIVM in januari vorig jaar.

Het aantal coronagevallen neemt wel af. Woensdag lagen er 267 coronapatiënten in het ziekenhuis en 24 op de intensive care. Sinds eind december vertonen de cijfers een dalende trend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer