Binnenland
Rotterdams burgerberaad komt met adviezen voor klimaataanpak

Een diverse groep van ruim honderd Rotterdammers heeft haar adviezen over hoe de gemeente de klimaatdoelen kan halen gepresenteerd aan wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). Het burgerberaad werkte sinds april van dit jaar aan de suggesties voor de klimaataanpak. De plannen worden door het college uitgewerkt tot uitvoeringsvoorstellen en naar verwachting neemt de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2025 een besluit over welke adviezen worden uitgevoerd.

ANP

Het burgerberaad wil onder meer een centraal informatieplatform klimaat, groene klimaatadaptieve woningen, minder lichtverspilling en hergebruik van regenwater. Volgens de klimaatdoelen van Rotterdam moet in 2030 de CO2-uitstoot 55 procent lager zijn dan in 1990 en in 2050 moet de stad klimaatneutraal opereren.

Zeegers vindt het „fantastisch” dat inwoners betrokken zijn bij de toekomst van de Maasstad. De adviezen bieden volgens haar „een unieke kans” om stappen te zetten in de klimaataanpak. Ook vindt zij het „heel bijzonder en inspirerend dat zo’n grote groep elkaar heeft gevonden en gezamenlijk iets goeds wil doen voor de stad”.

„Ik zie het als onze verantwoordelijkheid om deze adviezen te vertalen naar concrete acties”, aldus Zeegers. Nu begint volgens haar dan ook de volgende fase waarin „wij als gemeente moeten laten zien hoe belangrijk we het perspectief van bewoners vinden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer