Politiekparlementvaria
Kabinet-Rutte IV lijkt op duiventil

Het demissionaire kabinet-Rutte IV loopt leeg. Premier Rutte vindt het grote aantal vertrekkende bewindslieden „uitlegbaar”. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

beeld RD
beeld RD

Overzicht

Door het komen en gaan van bewindslieden lijkt het demissionaire kabinet-Rutte IV op een duiventil. Wie zijn de afgelopen maanden vertrokken en door wie zijn ze opgevolgd?

De eerste bewindspersoon die opstapte was minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken (CDA). Hij vertrok vier maanden geleden naar de Europese commissie. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, ook een CDA’er, volgde Hoekstra op. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening doet nu Binnenlandse Zaken erbij. Hoekstra was vicepremier in het kabinet. Die taak is overgenomen door Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Na deze stoelendans maakte staatssecretaris Gunay Uslu voor Cultuur en Media (D66) eind november bekend dat zij terugkeerde naar de reisorganisatie Corendon. Zij werd opgevolgd door D66-Kamerlid Steven van Weijenberg.

De D66’er vervulde deze taak slechts vijf weken. Vorige week werd hij benoemd als minister van Financiën. Hij nam die taak over van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Jetten was tijdelijk minister van Financiën nadat minister Kaag haar functie had opgezegd om aan de slag te gaan als VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza. Jetten volgt Kaag op als tweede vicepremier.

De lege plek die Van Weijenberg achterlaat als staatssecretaris voor Cultuur en Media, is ondertussen opgevuld door Fleur Gräper, oud-gedeputeerde in Groningen en oud-D66-partijvoorzitter.

Vorige week kondigde demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) aan per direct de Haagse politiek te verlaten. Hij gaat een functie in het buitenland bekleden. Welke dat precies is, is nog niet bekend. Zijn collega Conny Helder (VVD), minister voor Langdurige Zorg en Sport, neemt zijn taken voorlopig waar.

Reacties

Minister-president Mark Rutte heeft geen moeite met het grote aantal vertrekkers uit zijn demissionaire kabinet. „Ik kijk er per geval naar en vind het steeds zeer uitlegbaar”, zei hij vorige week. Minister De Jonge kijkt daar anders tegenaan. Hij vindt dat het „echt hoort bij het ambt dat je ook je taak in zijn volledigheid doet en afmaakt”. Ook staatssecretaris Hans Vijlbrief voor Mijnbouw „zou dat zelf anders doen”. Het is logisch dat Rutte niet al te kritisch kan zijn. Hij toonde deze zomer belangstelling voor een topfunctie bij de NAVO.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer