Muziek
„Rijzende ster” Yunchan Lim (19) tekent bij Decca

Het platenlabel Decca heeft er naar eigen zeggen de wereld voor over moeten reizen. Het resultaat telt: de „felbegeerde” handtekening van „rijzende ster” Yunchan Lim is gezet.

Yunchan Lim. beeld James Hole
Yunchan Lim. beeld James Hole

Het zijn grootse woorden waarmee het platenlabel het nieuws kenbaar maakte. Maar de Zuid-Koreaanse Lim is niet zomaar de eerste de beste. Nadat hij eerder enkele concoursen won, schreef hij in 2022 geschiedenis en verblufte hij volgens The New York Times de muziekwereld door de jongste winnaar ooit te worden op de Van Cliburn International Piano Competition in het Amerikaanse Texas.

Lims slotuitvoering van het Pianoconcert nr. 3 van Sergej Rachmaninov bracht dirigent Marin Alsop op het podium tot tranen. Op YouTube is de uitvoering inmiddels bijna 13 miljoen keer bekeken. Recensenten bestempelden Lims lezing van Rachmaninov als een sensatie.

Volgens Decca is de pianist in eigen land een nationale held. Er zijn diverse fanpagina’s van Lim en fans dragen T-shirts met zijn gezicht erop. Dit zou mede te danken zijn aan het intensieve contact dat de pianist op het podium met zijn publiek maakt. Lims agenda zit inmiddels goed vol. Met onder meer optredens met het Boston Symphony Orchestra, met het Orchestre de Paris naast Klaus Mäkelä en met het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigent Vasily Petrenko.

Wat vindt Lim zelf van al die loftuitingen en die aandacht? Het gaat hem om de muziek, zegt hij. „Ik heb besloten dat ik mijn leven puur en alleen voor de muziek leef en dat ik alles voor de muziek ga opgeven.” Als het citaat uit Decca’s persbericht hem typeert, dan siert bescheidenheid de pianist: „Ik wenste dat mijn muziek meer diepgang kreeg. Als dat verlangen het publiek heeft bereikt, ben ik tevreden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer