VN-chef: Aanval Hamas gebeurde „niet in een vacuüm”
Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
Geert Wilders krijgt een prominente plek in het dinsdag gepubliceerde verkiezingsprogramma van DENK. Op de vierde pagina van het 104 bladzijden tellende document is de PVV-leider afgebeeld achter tralies met daarboven de tekst: moslimhaat keihard bestraffen.
De boodschap maakt deel uit van tien korte „doordenkers”, waarmee DENK het verkiezingsprogramma opent.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Hamasbeweging zijn in één uur ongeveer vijftig mensen gedood bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook.
"De Israëlische bezetter breidt zijn aanvallen op meerdere gebieden in de Gazastrook uit", stelt een woordvoerder van het ministerie in een verklaring.
DENK-partijleider Stephan van Baarle heeft zich de woede van een groot deel van de Tweede Kamer op de hals gehaald door zijn bijdrage aan een debat af te sluiten met de woorden: „From the river to the sea, Palestine will be free”. Deze slogan wordt gezien als antisemitisch, omdat die het bestaansrecht van Israël zou ontkennen.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak Van Baarle direct aan op het gebruik van deze omstreden zin. Zij riep hem op „de waardigheid van het debat” in acht te nemen. JA21-fractieleider Joost Eerdmans liet weten „versteld” te staan. Hij sprak van „openlijke Jodenhaat”.
VVD’er Ruben Brekelmans riep Van Baarle op zijn woorden terug te nemen. „Hij hoeft niet op deze manier te provoceren. Dit komt keihard aan bij de Joodse bevolking in Nederland.” Maar dat weigerde Van Baarle. Hij zei slechts een pleidooi te hebben gehouden „voor gelijke rechten van Palestijnen”.
BIJ1-fractieleider Sylvana Simons viel Van Baarle bij. Maar toen ook zij begon aan de zin „From the river to the sea”, volgens haar omdat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die ooit gebruikte om aan te geven welk gebied wat hem betreft toebehoort aan Israël, kapte Bergkamp haar af. „Ik wil die zin hier niet meer horen”, beet zij Simons toe.
De Nederlandse invloed op de oorlog tussen Israël en Hamas is „beperkt, maar we doen wat we kunnen”. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in een korte verklaring voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de Europese top die komend weekend plaatsvindt. Rutte pleit voor „nauwe samenwerking met andere lidstaten van de Europese Unie, met de Verenigde Staten en met landen in de regio”.
De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever gezegd dat de aanval van Hamas niet alleen traumatisch is geweest voor Israël, maar dat het ook een ramp is geweest voor de Palestijnen. „Hamas vertegenwoordigt niet het Palestijnse volk.”
Mark Rutte heeft dinsdagmiddag gesproken met mensen uit de Palestijnse gemeenschap in Nederland over de oorlog tussen Israël en Hamas. De demissionair premier noemt het op het sociale medium X een „goed en soms ook confronterend gesprek”. Eerder op de dag sprak hij met familieleden en vrienden van mensen die gegijzeld worden in de Gazastrook.
Volgens de Duitse krant Bild was een radicale moslim van plan met een vrachtwagen in te rijden op een pro-Israëlbijeenkomst in Duitsland. De inmiddels opgepakte verdachte zou onder meer zijn geïnspireerd door de recente terreuraanslag in Brussel, waarbij twee Zweden om het leven kwamen.
Rechercheurs van de staatsveiligheid vermoeden dat de 29-jarige een islamistische terreuraanslag wilde plegen op een manifestatie in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, aldus Bild. Een speciale antiterreureenheid bestormde een flatgebouw in het centrum van het West-Duitse Duisburg en overmeesterde de verdachte.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres moet opstappen, vindt de Israëlische ambassadeur bij de VN. Gilad Erdan doet die oproep op X na de „schokkende speech” van Guterres bij de VN-Veiligheidsraad. De VN-chef zei dat de bloedige aanval van Hamas „niet in een vacuüm” was gebeurd, wat volgens Erdan betekent dat Guterres begrip kon opbrengen voor terrorisme.
Guterres verwees in zijn speech naar de tientallen jaren dat de Palestijnse gebieden worden bezet door Israël. Erdan vond dat een „onbegrijpelijke” uitspraak, die toont dat de VN-chef „totaal losstaat van de werkelijkheid in onze regio”. „De VN-secretaris-generaal die begrip toont voor de campagne van massamoord op kinderen, vrouwen en ouderen is niet geschikt om de VN te leiden.”
De Israëlische buitenlandminister Eli Cohen sprak na Guterres bij de vergadering van de Veiligheidsraad en sprak ook al zijn verontwaardiging uit over de woorden van de VN-chef. „In wat voor wereld leeft u? Dit is zeker niet onze wereld.” Cohen zou na de vergadering nog een ontmoeting hebben met Guterres, maar die heeft hij afgezegd, laat Cohen weten op X. „Na het bloedbad van 7 oktober is er geen ruimte voor een gebalanceerde opstelling. Hamas moet van de aardbodem worden weggevaagd!”
Guterres zei in zijn toespraak ook dat er gruwelijkheden zijn begaan door Hamas, maar vond dat geen rechtvaardiging voor de vele Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Hij riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om humanitaire hulp te kunnen verlenen.
Advertentie
Met het oog op de noodlijdende bevolking in de Palestijnse Gazastrook heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock opgeroepen tot gevechtspauzes. De afgelopen dagen wilde Duitsland nog niet zover gaan om Israël om een onderbreking van de strijd tegen Hamas te vragen.
In de oorlog tussen Israël en Hamas zijn „humanitaire vensters” nodig, zei Baerbock in New York naar aanleiding van een zitting van de VN-Veiligheidsraad over de crisis. De afgelopen dagen, zei ze, is het duidelijk geworden „dat humanitaire pauzes uiterst belangrijk zijn voor humanitaire leveranties”.
Bij de Middelburgse Yildirim Beyazit Moskee zijn „discriminerende en haatdragende leuzen aan het adres van moslims en de islam” achtergelaten. Dat gebeurde op woensdag 18 oktober, meldt de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die 148 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt. Op een foto is te zien dat op een lantaarnpaal een A4-blad met tekst is geplakt. De tekst verwees volgens ISN ook naar de „recente gebeurtenissen in Gaza”.
De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie. „De moskee heeft haar zorgen geuit over het voorval”, schrijft ISN in een persbericht. „De Islamitische Stichting Nederland veroordeelt deze daad en maakt zich zorgen over de toenemende anti-islamtendensen en moslimdiscriminatie in de samenleving en het geweld jegens moslims. ISN blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zal dergelijke anti-islamitische en xenofobe incidenten melden bij overheidsinstanties en anti-discriminatievoorzieningen.”
ISN omschrijft het incident verder als „zorgwekkend” en „racistisch”. De stichting heeft daarom andere moskeeën in het land opgeroepen om waakzaam te blijven en maatregelen te nemen voor de veiligheid rondom de gebouwen. Moskeeën moeten ook verdachte situaties melden bij lokale autoriteiten.
Een deel van het programma van de Kristallnachtherdenking, op 5 november in Groningen, gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft besloten om de stille tocht te schrappen vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat bevestigt Geert Volders, directeur van Synagoge Groningen, naar aanleiding van berichtgeving door Dagblad van het Noorden. De synagoge is een van de organisatoren.
Volgens Volders is het een voorzorgsmaatregel. Met de spanningen die de oorlog tussen Israël en Hamas met zich meebrengen vindt de organisatie het niet verantwoord om de tocht, die begeleid wordt door vrijwilligers, door te laten gaan. „Wij willen niet het risico lopen dat mensen deze tocht verwarren met een pro- dan wel contrademonstratie”, zegt Volders. „Better safe than sorry.”
De herdenkingslezing door Manja Pach, mede-oprichter van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gaat wel door. „Wij vinden het enorm belangrijk dat we de gebeurtenissen van 1938 blijven vertellen”, benadrukt Volder. Tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland door de nazi’s duizenden synagogen en winkels van Joden aangevallen.
Evacuaties vanuit Libanon door de Nederlandse overheid zijn „op dit moment nog niet aan de orde”, maar er worden wel „uit voorzorg voorbereidingen voor getroffen”. Dat schrijft de Nederlandse ambassadeur in Libanon, Hans Peter van der Woude, op het liveblog van Buitenlandse Zaken over de oorlog tussen Israël en Hamas.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om humanitaire hulp te kunnen verlenen. António Guterres zei diep verontrust te zijn door het lot van de inwoners van Gaza. Hij zei ook dat de aanval van Hamas op Israëlische doelen „niet in een vacuüm” plaatsvond.
„Op een cruciaal moment als dit is het belangrijk om duidelijk te zijn over de principes, te beginnen het fundamentele principe dat burgers gerespecteerd en beschermd moeten worden”, zei Guterres. Hij veroordeelde de aanvallen op Israëlische burgers en eiste de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars. Toch uitte de secretaris-generaal ook duidelijke kritiek op het optreden van Israël.
Ineens stond alles stil… Zwarte Zaterdag betekende ook het einde van veel geplande Israëlreizen. Tijd om ons te bezinnen op het verschijnsel als zodanig.
De internationale coalitie die tegen Islamitische Staat vecht, moet volgens de Franse president Emmanuel Macron ook Hamas bestrijden. „Frankrijk is bereid om met de internationale coalitie waarmee we tegen Daesh vechten in Irak en Syrië ook te strijden tegen Hamas”, aldus de president, verwijzend naar de Arabische afkorting voor IS.
Macron kwam dinsdag aan in Israël. Geflankeerd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei de president aan de zijde van Israël te staan in de strijd tegen Hamas.
Ook deed Macron een oproep tot een „daadkrachtig vredesproces” om tot een houdbare situatie te komen waar zowel Israël als de Palestijnen zich in kunnen vinden. „Er moet met redelijkheid naar de Palestijnen worden geluisterd.” Macron zal de Palestijnse president Mahmoud Abbas later spreken.
704 Palestijnen zijn in de afgelopen 24 uur omgekomen door Israëlische luchtaanvallen, melden de lokale autoriteiten in de Gazastrook. Het totale dodental stijgt daarmee naar 5791. Onder hen zouden 2360 kinderen zijn.
In het gebied, dat onder controle staat van Hamas, zijn volgens de autoriteiten ook bijna 16.300 gewonden gevallen. De Gazastrook wordt sinds 7 oktober massaal gebombardeerd door de Israëlische strijdkrachten, als reactie op een offensief van Hamas. Door de aanval van de terroristische groepering op Israël zijn meer dan 1400 mensen om het leven gekomen.
Bij de Middelburgse Yildirim Beyazit Moskee zijn „discriminerende en haatdragende leuzen aan het adres van moslims en de islam” achtergelaten. Dat gebeurde op woensdag 18 oktober, meldt de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die 148 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt. Op een foto is te zien dat op een lantaarnpaal een A4-blad met tekst is geplakt. De tekst verwees volgens ISN ook naar de „recente gebeurtenissen in Gaza”.
De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie. „De moskee heeft haar zorgen geuit over het voorval”, schrijft ISN in een persbericht. „De Islamitische Stichting Nederland veroordeelt deze daad en maakt zich zorgen over de toenemende anti-islamtendensen en moslimdiscriminatie in de samenleving en het geweld jegens moslims. ISN blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zal dergelijke anti-islamitische en xenofobe incidenten melden bij overheidsinstanties en anti-discriminatievoorzieningen.”
De afgelopen dagen hebben zich twee nieuwe Nederlanders in Gaza gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarmee is op dit moment contact met 23 mensen met een Nederlands paspoort, verblijfspapieren en directe familie, aldus het ministerie.
„Samen met internationale partners doen we er via diplomatieke kanalen alles aan om de mensen daar weg te krijgen”, schrijft het ministerie. Het ministerie heeft dagelijks contact met de mensen in Gaza.
Als de grensovergang bij Rafah opengaat, worden de mensen met wie het ministerie contact heeft aan de grens opgevangen en geholpen om verder te reizen naar Nederland. Hiervoor staat in Egypte een team van het ministerie van Buitenlandse Zaken klaar.
Afgelopen weekend werd bekend dat een 33-jarige Nederlandse vrouw is omgekomen in Gaza.
De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) roept op tot een „ongehinderde en voortdurende stroom” van humanitaire en medische hulp naar de Gazastrook. Sinds zaterdag zijn tientallen vrachtwagens via Egypte de grens naar Gaza overgestoken. Dat zijn er veel minder dan voor de oorlog toen per dag zo’n honderd vrachtwagens overstaken naar de Gazastrook. De hulpvraag blijft groeien door de oorlog tussen Israël en Hamas.
UNRWA benadrukt dat de behoeften van de ongeveer 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook „enorm” zijn. Volgens een woordvoerder is het cruciaal dat ook brandstof wordt geleverd. Brandstof kan worden gebruikt voor de vrachtwagens zelf en generatoren van bijvoorbeeld ziekenhuizen, bakkerijen en drinkwaterinstallaties.
Er zijn medicijnen en andere goederen geleverd aan ziekenhuizen in het zuiden van de Gazastrook, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar de hulp heeft ziekenhuizen in het noorden of ziekenhuizen zonder brandstof niet bereikt. Een op de drie ziekenhuizen in de Gazastrook functioneert volgens de WHO momenteel niet, terwijl de vraag naar zorg gigantisch is. Door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn volgens Hamas meer dan 5000 doden en 15.000 gewonden gevallen.
Door te blijven herhalen dat Israël recht op zelfverdediging heeft, geeft Nederland het land „de facto een vrijbrief” om „ongehinderd door internationaal humanitair en oorlogsrecht de bevolking van Gaza te bombarderen”. Dat schrijven onder andere hulporganisatie MiGreat, Palestijnse en Joodse organisaties, en ook duizenden wetenschappers, studenten en zorgverleners in een brief aan de leden van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.
De brief is een bundeling van talloze petities die werden gestart sinds de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober. De ondertekenaars bieden deze petities tegen het Nederlandse standpunt in de oorlog tussen Israël en Hamas dinsdag aan Kamerleden aan.
De ondertekenaars maken zich „grote zorgen over de humanitaire situatie in Gaza” en het „huiveringwekkende dodenaantal”. De Nederlandse overheid moet daarom „met de allerhoogste urgentie” oproepen tot een „onmiddellijk staakt-het-vuren”, staat in de brief. Ook moet de militaire samenwerking met Israël direct stoppen „totdat de gelijke rechten van Palestijnen gegarandeerd zijn”. De briefschrijvers willen ook dat Nederland het Internationaal Strafhof steunt in onderzoek naar oorlogsmisdaden van beide kanten en dat in Europees verband een vredesconferentie en een vredesgezant komt „die met alle strijdende partijen in gesprek gaat”.
Andere ondertekenaars van de oproep zijn Dutch Scholars for Palestine, Students for Palestine, The Hague Peace Projects, Internationale Socialisten Nederland, Nederland wordt beter en het Christelijk Collectief tegen Genocide in Gaza. Ook schrijvers en kunstenaars onderschrijven de oproep.
Eén van de door Hamas vrijgelaten gijzelaars zei dat ze „door de hel” is gegaan toen ze werd ontvoerd. „Er werd geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud. Het was erg pijnlijk. Ze sloegen mij op mijn ribben”, aldus de 85-jarige Yocheved Lifshitz.
De vrouw vertelde dat ze op een motor werd meegenomen. „Ze bliezen het elektrische grenshek op dat 2 miljoen dollar kostte, maar niet heeft geholpen”, aldus Lifshitz. Daarna werd ze door een tunnelcomplex geleid dat zij beschreef als een „spinnenweb”.
In gevangenschap werd ze goed behandeld door Hamas, zei Lifshitz. Ze zou onder andere door een dokter zijn bezocht.
Lifshitz en de 79-jarige Nurit Cooper werden beiden maandagavond vrijgelaten. Zij werden samen met hun echtgenoten ontvoerd vlak bij de grens met de Gazastrook. De mannen worden nog gevangengehouden.
De Amerikaanse president, de Duitse bondskanselier en de Nederlandse premier. En het eind van de rij hoogwaardigheidsbekleders is nog niet in zicht. Wat beweegt hen om Israël in oorlog te bezoeken?
Het leger van Israël is „klaar en vastberaden” voor de volgende fase van de oorlog tegen Hamas en wacht op instructies vanuit de politiek, aldus een woordvoerder. Hoe die fase eruit ziet, is niet direct duidelijk.
Israël leert volgens de zegsman van de Amerikaanse ervaringen in het Midden-Oosten, maar benadrukt dat de oorlog van Israël „aan onze grenzen is en niet duizenden kilometers verderop”. Hij voegde eraan toe wekenlange gevechten te verwachten.
De woordvoerder zei maandag dat Israëlische grondtroepen voor een tweede keer sinds de oorlog de Gazastrook waren binnengetrokken voor invallen. Daarbij werden „terroristen” gedood in voorbereiding op de volgende fase van de oorlog.
Sinds het conflict tussen Israël en Hamas op 7 oktober oplaaide, wordt ook gespeculeerd over een mogelijk grondoffensief. Het Israëlische leger heeft voorbereidingen getroffen voor een dergelijk offensief. Aan de grens met de Gazastrook staan militairen, tanks en ander militair materieel.
Naar aanleiding van de oorlog in Israël zijn diverse publieke figuren en instanties bedreigd. Zo is CDA-Kamerlid Derk Boswijk online met de dood bedreigd nadat hij had gezegd dat Israël het recht en de plicht had zichzelf te verdedigen na de terreuraanval van Hamas. Dat zei de parlementariër maandag in het radioprogramma Sven op 1. De bedreigingen komen volgens Boswijk uit de hoek van Hamasaanhangers.
Transavia vliegt ook de komende dagen nog niet naar Libanon. Door het rode reisadvies, dat sinds vrijdag geldt, annuleert de luchtvaartmaatschappij in ieder geval tot en met dinsdag 31 oktober de vluchten van en naar Beiroet. Dat is een week langer dan eerder werd aangekondigd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Libanon sterk af om de onzekere situatie door de oorlog tussen buurland Israël en Hamas. In het grensgebied tussen Israël en Libanon zijn raketaanvallen en beschietingen en de vrees bestaat dat dit geweld zich naar andere delen van het land uitbreidt.
Eerder maakte Transavia al bekend tot en met 21 december niet naar het Israëlische Tel Aviv te vliegen.
De Franse president Emmanuel Macron is dinsdag begonnen aan zijn eerste bezoek aan Israël sinds het oplaaien van het conflict met Hamas. Hij heeft er opnieuw de Franse steun aan Israël uitgesproken en opgeroepen tot de vrijlating van gijzelaars door Hamas. Onder de gijzelaars zijn Fransen.
„Wat is gebeurd, zal nooit worden vergeten”, zei Macron tijdens een ontmoeting met zijn Israëlische ambtgenoot Isaac Herzog in Jeruzalem. „Ik ben hier om onze solidariteit te tonen”. Macron ontmoet ook nog onder anderen premier Benjamin Netanyahu. Hij gaat volgens de Palestijnse Autoriteit ook naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor een overleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
De Franse president zal naar verwachting oproepen tot een „humanitaire wapenstilstand” om hulp aan de Gazastrook mogelijk te maken.
Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn voor zover bekend dertig Fransen omgekomen. Negen anderen worden nog vermist. Van een deel van de vermisten is bevestigd dat ze zijn gegijzeld door Hamas.
Twaalf Palestijnse organisaties hebben een open brief geschreven aan westerse theologen en kerkleiders, waarin ze hun afkeuring uitspreken over de westerse steun aan Israël. Middels een petitie kan hun ”Oproep tot bekering” worden gesteund. Verschillende Nederlandse theologen ondertekenen de brief niet.
Zeker tien Britten zijn gedood bij het conflict tussen Israël en Hamas, zeggen de Britse autoriteiten. In ieder geval zes andere inwoners van het Verenigd Koninkrijk worden nog vermist.
Vermoedelijk worden de zes vermisten als gegijzelden vastgehouden in de Gazastrook. Terroristen van Hamas ontvoerden tijdens een verrassingsaanval op Israël op 7 oktober een groot aantal mensen. Volgens de Israëlische krijgsmacht worden er nog ruim tweehonderd mensen gevangengehouden in de Gazastrook.
Bij nachtelijke Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn volgens de Palestijnse beweging Hamas 140 mensen gedood. Honderden raakten gewond, aldus Hamas.
De Palestijnse autoriteiten zeggen al meer dan 5000 doden te hebben geteld. Aan de Israëlische zijde vielen volgens de Israëlische overheid zeker 1400 doden.
Hamas opende een offensief tegen Israël op 7 oktober. De terroristen namen volgens de Israëlische krijgsmacht ook ruim tweehonderd gijzelaars gevangen. Sindsdien voert Israël aanhoudend bombardementen uit op de Gazastrook en blokkeert Israël het Palestijnse gebied. Internationale organisaties als de Verenigde Naties spreken van een humanitaire crisis in het gebied.
Het overleg over de vrijlating van ongeveer vijftig buitenlandse gijzelaars in handen van Hamas zou zijn vastgelopen door de eis aan Israël om brandstofleveringen toe te staan in de Gazastrook, bericht The Wall Street Journal. Eerder had de Israëlische nieuwszender i24News gemeld dat er werd onderhandeld met de Palestijnse beweging over de vrijlating van zo’n vijftig gegijzelden met een dubbele nationaliteit. De zender baseerde zich op bronnen in de Gazastrook.
Qatar zou als bemiddelaar een cruciale rol spelen bij de onderhandelingen, aldus i24News. Onder bemiddeling van Qatar mochten vrijdag de eerste twee gijzelaars vertrekken na bijna twee weken gevangenschap, een Amerikaanse vrouw en haar dochter. Maandagavond liet Hamas twee oudere Israëlische vrouwen gaan. Deze keer was ook Egypte betrokken.
Een van de Hamasgijzelaars is de tiener Ofir Engel, een Israëliër die tijdens zijn gevangenschap met spoed de Nederlandse nationaliteit kreeg door zijn familiebanden met Nederland. De hoop is dat hij met zijn dubbele nationaliteit onder internationale druk eerder wordt vrijgelaten.
China zal zijn uiterste best doen om bij te dragen aan toenadering tussen de strijdende partijen in het Midden-Oosten. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi volgens staatsmedia tijdens een telefoongesprek laten weten aan zijn Israëlische ambtgenoot Eli Cohen.
Wang zei dat China ferm achter elke oplossing staat die toewerkt naar vrede. Hij benadrukte dat alle landen „het recht hebben zich te verdedigen”, maar waarschuwde Cohen ook dat naties zich daarbij moeten houden aan „internationale humanitaire wetten die de veiligheid van burgers waarborgen”.
Een ruime week geleden zei Wang nog dat het Israëlische optreden in de Gazastrook „verder ging dan zelfverdediging”. Hij riep Israël toen op te stoppen met het „collectief straffen” van de Palestijnse inwoners van Gaza.
Wang sprak maandag ook telefonisch met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki. Hij liet in dat gesprek weten dat hij „enorm meeleeft” met de mensen in Gaza, die volgens hem „veiligheid en inspanningen om de oorlog te beëindigen” nodig hebben en geen „wapens en geopolitieke afwegingen.”
China roept op tot het zo snel mogelijk bijeenroepen van een „gezaghebbende, brede en effectieve internationale vredesconferentie” om de hervatting van vredesbesprekingen te bevorderen, zei Wang. „De VN-Veiligheidsraad moet zijn verantwoordelijkheid nemen, de internationale gemeenschap moet met spoed handelen en landen buiten de regio, vooral grote mogendheden, moeten objectief en onpartijdig zijn.”
Bij een aanval door Israël op een vluchtelingenkamp in Gaza zijn volgens het door Hamas bestuurde ministerie van Gezondheid in Gaza „tientallen doden of gewonden” gevallen. Het Israëlische leger bevestigt de aanval en zegt dat het ging om een locatie waarop Hamas acties voorbereidt.
Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid van Gaza liet op Facebook weten dat er vrouwen en kinderen slachtoffer zijn geworden van de aanval op het direct aan de Middellandse Zee gelegen kamp Al-Shati. Palestijnse media spreken van vijf doden.
De aanval vond maandagavond plaats. Zowel het ministerie van Gezondheid in Gaza als de woordvoerder van het Israëlische leger gaven geen verdere details over de militaire actie.
De twee oudere Israëlische vrouwen die maandag door Hamas werden vrijgelaten, zijn overdragen aan het Israëlische leger en worden naar een ziekenhuis vervoerd. Dat meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu, dat ook de identiteit van de vrouwen vrijgaf. Het gaat om Nurit Cooper (79) en de 85-jarige Yocheved Lifshitz.
De twee vrouwen werden samen met hun echtgenoten door Hamas ontvoerd op kibboets Nir Oz, bij de grens met Gaza. De echtgenoten zijn nog onder de ruim tweehonderd gijzelaars die de Palestijnse beweging nu ruim twee weken gevangenhoudt.
De gewapende tak van Hamas, de al-Qassam-brigades, heeft verklaard dat de twee Israëlische vrouwen onder meer om „dwingende humanitaire redenen” mochten gaan, „ondanks de misdaden van de bezetting”. De vrijlating zou door bemiddeling van Qatar en Egypte tot stand zijn gekomen. Het Rode Kruis was „als neutrale tussenpersoon” betrokken bij de vrijlating van de twee Israëlische vrouwen, zo liet de hulporganisatie weten.
De redactie start een nieuw liveblog. Lees hier het liveblog van maandag.
Advertentie