Buitenland
Jeannette Gabay vanuit Israël: ontheemd

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn ongeveer 200.000 Israëli’s intern ontheemd geraakt. Afhankelijk van de definitie ligt dit getal soms significant hoger en het stijgt nog iedere dag. Maar waar moet je heen in zo’n klein land, omgeven door niet al te vriendelijke buurlanden?

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
Een evacuatiebus. beeld Jeannnette Gabay-Schoonderwoerd
Een evacuatiebus. beeld Jeannnette Gabay-Schoonderwoerd

Israël is bepaald niet groot. Qua oppervlakte is het slechts iets groter dan de helft van Nederland. Van noord tot zuid beslaat Israël maximaal 470 kilometer, van oost naar west 85 kilometer. Op het dunste punt scheidt slecht 8 kilometer de Middellandse Zee van de Westbank. Heel Israël is binnen het bereik van raketvuur en heel Israël heeft terreur te vrezen. Vanuit Gaza, Libanon, Syrië, Westbank en intern, maar ook vanuit het verre Jemen en Iran.

19773841.JPG
Jeannette Gabay

De veronderstelling dat je gezinnen kan evacueren naar een veilig gebied gaat daarom niet helemaal op. Vrienden van ons werden geëvacueerd uit een dorp vlakbij Gaza en kregen een hotelkamer in Tel Aviv. Ook na de evacuatie rennen zij nog dagelijks naar de schuilkelders. De teller van het aantal raketaanvallen op Israël staat momenteel op het belachelijk hoge 7630. Al met al is de keuze om te evacueren dus een keuze tussen risicovol en minder risicovol. En dat merken we ook in Afik.

Afik ligt op 6 kilometer afstand van Syrië. De regio rond Afik is beschoten met mortiergranaten uit Syrië. Afik heeft een soldateneenheid speciaal toegewezen gekregen om het dorp te beschermen. Gevaarlijk terrein zou je zeggen. Echter, niets wijst momenteel op georganiseerde actie vanuit Syrië en daarom is het risiconiveau hier beduidend lager dan in de dorpen aan de Libanese grens. Voldoende lager om aanspraak te maken op het hotel van Afik voor evacués. Sinds een aantal dagen is het kleine Afik daarom een tiental gezinnen rijker afkomstig uit Kiryat Shmona, dat dicht bij de Libanese grens ligt.

Via Palestijnse accounts wordt op sociale media een nepbeeld gedeeld van tentenkampen waar Israëlische ontheemden in zouden slapen. Ja, er zijn ontheemden, maar nee, die slapen niet in tenten. Integendeel, er is sprake van grote gastvrijheid en creativiteit. Techneuten uit Tel Aviv stampten binnen een paar dagen een app uit de grond die ontheemden met eigenaren van leegstaande woningen verbindt. Hotels en B&B’s stellen hun deuren open, net als wij in Afik.

In crisissituaties roeien wij Israëli’s met de riemen die we hebben. En het belangrijkste: we zitten allemaal in hetzelfde team, we doen het samen.

Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 6.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer