Binnenland
Bedreigingen geuit rond oorlog in Israël

Naar aanleiding van de oorlog in Israël zijn diverse publieke figuren en instanties bedreigd.

Redactie binnenland
Derk Boswijk. beeld ANP, Bart Maat
Derk Boswijk. beeld ANP, Bart Maat

Zo is CDA-Kamerlid Derk Boswijk online met de dood bedreigd nadat hij had gezegd dat Israël het recht en de plicht had zichzelf te verdedigen na de terreuraanval van Hamas. Dat zei de parlementariër maandag in het radioprogramma Sven op 1. De bedreigingen komen volgens Boswijk uit de hoek van Hamasaanhangers. Hij vreest dat ook andere Kamerleden last hebben van bedreigingen.

Ook als Boswijk pleit voor hulp aan onschuldige Palestijnse burgers krijgt hij berichten, maar die zijn volgens hem „minder heftig”. Zo wordt hij door mensen die Israël steunen „Hamasknuffelaar” genoemd.

Boswijk begrijpt de emotie omtrent de oorlog tussen Israël en Hamas. Toch verbaast hij zich erover dat „mensen elkaar zo naar het leven staan, ook hier in Nederland”.

De Joodse school Cheider in Amsterdam sluit voor de tweede keer de deuren sinds het uitbreken van de oorlog in Israël. Het schoolbestuur zegt de veiligheid van de leerlingen niet langer te kunnen waarborgen. De leerlingen kregen zondag te horen dat ze maandag niet meer naar school konden komen. Vanaf deze dinsdag krijgen ze onlineles.

Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), zegt dat de school heeft geoordeeld „dat de beveiligingsmaatregelen op dit moment onvoldoende zijn voor de dreiging die er is”. Hertzberger verwijst niet naar nieuwe bedreigingen, maar naar „een algemeen gevoel van onveiligheid”.

Veiligheidsrisico

Cheider is op dit moment de enige van de drie Joodse scholen in Amsterdam die opnieuw de deuren sluit. Rosj Pina en Maimonides blijven vooralsnog open. Hertzberger zegt dat „Cheider zich bewust is van de ontzettende impact van de schoolsluiting op leerlingen en ouders”, maar dat het veiligheidsrisico in dit geval zwaarder weegt.

Een lezing die komend weekend plaats zou vinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege de bedreiging van een van de sprekers. Wahhab Hassoo, activist en directeur van stichting NL Helpt Yezidi’s, meldt op X zegt dat de lezing is geannuleerd „vanwege de reële bedreigingen naar mij”. Een woordvoerder van het centrum bevestigde maandag aan RTV Drenthe dat de lezing niet doorgaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer