Dodental Israël loopt op naar zeker 200, Hamas gijzelt tientallen Israëliërs
Zaterdagochtend vroeg is Israël getroffen door „tientallen raketten” die vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd op onder meer Tel Aviv. Het dodental in Israël door Palestijnse aanvallen is inmiddels opgelopen tot zeker 200. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft oppositiepartijen gevraagd een "brede noodregering" te vormen, melden Israëlische media. Hij zou een aanbod hebben gedaan tijdens een overleg met Yair Lapid van Yesh Atid en Benny Gantz van de Partij van Nationale Eenheid.
Eerder op zaterdag deed oppositieleider Lapid in de nasleep van de aanval van Hamas op Israël al een oproep aan Netanyahu om een noodregering te vormen. Op X, voorheen Twitter, schrijft Lapid dat hij Netanyahu heeft laten weten bereid te zijn in "de huidige noodtoestand alle meningsverschillen opzij te zetten en samen met hem een professionele, beperkte noodregering op te richten".
Gantz heeft gezegd het voorstel van Netanyahu in overweging te nemen en dat een noodregering alleen over de veiligheidssituatie zou moeten gaan.
Netanyahu, leider van de conservatieve Likud-partij, staat aan het hoofd van een uiterst rechtse coalitie. Het wordt ook wel de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël genoemd.
„Het is vreselijk”, laat ds. Dekker, Israëlpredikant vanuit de Gereformeerde Gemeenten, weten vanuit Nof HaGalil, in het noorden van Israël.
Correspondent Jeannette Gabay spreekt van een inktzwarte dag Israël. "Deze dag zal in het collectieve geheugen gegrift blijven."
De Korte werd eind vorige maand vanuit de hervormde gemeente in Dordrecht als Israëlwerker uitgezonden namens het Centrum voor Israëlstudies (CIS). Hij is de opvolger van Albert Groothedde, die in augustus terugkeerde.
De grootschalige aanval van Hamas op Israël heeft zeker 150 Israëliërs het leven gekost, berichten Israëlische media, waaronder nieuwssite N12, op basis van de Israëlische gezondheidsautoriteiten. Zij maken ook melding van meer dan 1100 gewonde Israëliërs.
De toestand van enkele tientallen Israëliërs is kritiek en er zijn circa tweehonderd ernstig gewonden, aldus de media. Hamas heeft sinds zaterdagochtend duizenden raketten op Israël afgevuurd, waaronder op Tel Aviv. Ook zijn Hamas-strijders de grens naar Israël overgestoken. De gevechten in het zuiden van Israël houden ook 's avonds nog aan.
Israël voert in een tegenreactie bombardementen uit op doelen in de Gazastrook, waarbij volgens de lokale autoriteiten minstens 198 Palestijnen zijn omgekomen. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat zo veel mogelijk reservisten als nodig worden opgeroepen voor de strijd tegen Hamas, desnoods honderdduizenden.
Israël heeft zijn staatsenergiebedrijf zaterdag opdracht gegeven de levering van elektriciteit aan de Gazastrook stop te zetten, nadat de Palestijnse militante groepering Hamas een verrassingsaanval op Israël had gelanceerd, zei de minister van Energie Yisrael Katz.
"Ik heb een bevel ondertekend waarin ik de opdracht geef de elektriciteitsvoorziening naar Gaza stop te zetten", zei Katz in een verklaring.
De Gazastrook is voor zijn energievoorziening grotendeels afhankelijk van Israël. Volgens de VN kampt het gebied al jaren met energietekorten, waardoor essentiële diensten als de gezondheidszorg, maar ook de productie- en landbouwsector van Gaza onder grote druk staan.
Bij botsingen tussen Palestijnen en Israëlische militairen en kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zijn slachtoffers gevallen. Twee Palestijnen zijn gestorven en ongeveer vijftig anderen hebben verwondingen opgelopen, aldus de Palestijnse autoriteiten en de Palestijnse Rode Halve Maan.
De hulporganisatie heeft volgens nieuwszender Al Jazeera tientallen gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Die zouden zijn getroffen door munitie, rubberen kogels, granaatscherven en traangas. Twee personen zouden in elkaar zijn geslagen door Israëlische soldaten. De nieuwszender meldt dat er sprake zou zijn van een toename van aanvallen op Palestijnen.
Hamas valt Israël sinds zaterdagochtend aan om de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden te beëindigen. "Verzetsstrijders" op de Westelijke Jordaanoever en Arabische en islamitische landen zijn door de groep opgeroepen mee te doen aan de strijd. Sommige van die landen roepen op tot kalmte, terwijl een deel Israël de schuld geeft van het geweld of de aanval van Hamas zelfs verwelkomt.
Hamasleider Ismail Haniyeh zei dat de organisatie "op de rand van een grote overwinning" staat, na de verrassingsaanval op Israël vanuit de Gazastrook. Ook vertelde hij dat de terreurbeweging van plan is de strijd uit te breiden naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.
Haniyeh zei dit in een televisietoespraak op Al-Aqsa, een tv-zender die wordt geleid door Hamas. "Genoeg is genoeg, de cyclus van intifada's (opstanden) en revoluties om ons land en onze gevangenen die wegkwijnen in bezettingsgevangenissen te bevrijden, moet worden voltooid."
Ook richtte Haniyeh zich tot andere Arabische landen. Hij zei dat Israël hun geen enkele bescherming kan bieden. Op dit moment is er sprake van diplomatieke toenadering tussen Saudi-Arabië en Israël.
Advertentie
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen voor een spoedbijeenkomst over het opgelaaide geweld in Israël en de Gazastrook. Voorzitter Brazilië besloot eerder op zaterdag dat er overleg zou komen.
De aanval van Hamas tegen Israël wordt met de "krachtigste bewoordingen" veroordeeld door VN-topman António Guterres. De secretaris-generaal maakt zich volgens zijn woordvoerder grote zorgen over de veiligheid van burgers. Ook roept hij op tot de vrijlating van gevangenen. Volgens Israël heeft Hamas zowel burgers als militairen ontvoerd.
Daarnaast dringt Guterres aan op diplomatieke inspanningen om escalatie te voorkomen. "Hij benadrukt dat geweld geen oplossing is voor het conflict en dat vrede alleen kan worden bereikt met onderhandelingen die leiden tot een tweestatenoplossing", aldus de VN-woordvoerder.
Op internet circuleren schokkende en weerzinwekkende beelden van Joden die, dood of levend, als oorlogsbuit door de straten van Gaza worden gesleept. Ondertussen vieren Palestijnen over de hele wereld feest.
Het Israëlische leger bevestigt dat Hamas Israëliërs heeft gegijzeld. Onder de gijzelaars zijn zowel burgers als militairen. Het leger zegt niet om hoeveel mensen het gaat.
Eerder zei Hamas al veel Israëlische militairen gevangengenomen te hebben. Ook de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad verklaarde Israëliërs te hebben gegijzeld.
Een woordvoerder meldt dat er er nog op zeker 22 locaties in het zuiden van Israël wordt gevochten. Hamas heeft het over 25 verschillende plaatsen.
De Amerikaanse president Joe Biden legde een verklaring af waarin hij ‘terroristische aanslagen in Israël’ veroordeelde, waarin hij zei dat de president aan Benjamin Netanyahu vertelde dat de VS klaar staan ‘om alle passende middelen van steun aan de regering en het volk van Israël aan te bieden’.
“Terrorisme is nooit gerechtvaardigd. Israël heeft het recht zichzelf en zijn volk te verdedigen. De Verenigde Staten waarschuwen tegen elke andere partij die vijandig tegenover Israël staat en op zoek is naar voordeel in deze situatie. De steun van mijn regering voor de veiligheid van Israël is rotsvast en standvastig”, aldus de verklaring. .
Biden voegde eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill ‘alle families die door dit geweld zijn getroffen in onze gebeden houden. We zijn diepbedroefd door de levens die op tragische wijze zijn afgebroken en hopen op een snel herstel voor al degenen die zijn gewond."
Palestijnse militanten bezetten nog steeds een groot gebied, inclusief gemeenschappen en buitenposten van het Israëlische leger langs de grens met Gaza.
In sommige gebieden houden militanten gijzelaars vast in hun huizen en andere gebouwen, terwijl voor hun ogen hevige vuurgevechten plaatsvinden.
Tientallen Palestijnse militanten werden gedood bij vuurgevechten met het Israëlische leger. Op veel plaatsen hebben de Israëlische veiligheidstroepen de controle nog niet herwonnen.
RD-buitenlandredacteur Richard Donk spreekt in dit samenvattende artikel over een niet eerder vertoonde aanval van Hamas. Behalve het afschieten van enkele duizenden raketten, voerde de Palestijnse terreurbeweging diverse infiltraties in Israëlische dorpen en steden in het zuiden uit en ontvoerde burgers naar de Gazastrook. Tot dusver zijn zeker 100 Israëliërs gedood en zo’n 900 gewond geraakt.
Brazilië zegt dat de VN-Veiligheidsraad bijeen zal komen voor een spoedoverleg over de geweldsexplosie in Israël en de Gazastrook. Het Zuid-Amerikaanse land is deze maand de voorzitter van de raad.
Brazilië heeft de aanval van Hamas op Israël veroordeeld en zegt solidair te zijn met de Israëlische bevolking. "De Braziliaanse regering herhaalt dat er geen rechtvaardiging is voor het gebruik van geweld, vooral tegen burgers, en dringt bij alle partijen aan op maximale terughoudendheid om escalatie van de situatie te voorkomen", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook herhaalde Brazilië voor de zogeheten tweestatenoplossing te zijn. In dat scenario bestaat zowel een Israëlische als een Palestijnse staat in vrede. Daarbij zijn de twee staten het eens over de onderlinge grenzen en worden die internationaal erkend. Ook de Europese Unie, waaronder Nederland, is voorstander van een tweestatenoplossing.
Hamas heeft genoeg Israëliërs gevangengenomen om ervoor te zorgen dat Israël alle Palestijnen die daar in de gevangenis zitten vrijlaat, zegt de plaatsvervangende leider van de terreurbeweging.
"We wisten veel Israëlische soldaten te doden en gevangen te nemen", aldus Saleh al-Arouri tegen nieuwszender Al Jazeera. "Wat we in handen hebben, zal ervoor zorgen dat je wordt vrijgelaten", zo richt hij zich tot de Palestijnse gevangenen.
Islamitische Jihad, een andere Palestijnse terreurgroep, zegt ook Israëliërs te hebben gegijzeld. Volgens de Israëlische nieuwssite Haaretz zegt de woordvoerder van deze organisatie dat ook zij de krijgsgevangenen willen ruilen voor alle Palestijnse gedetineerden.
Volgens al-Arouri behoren er veel hoge officieren tot de krijgsgevangenen. De Israëlische nieuwssite N12 heeft het over tientallen gijzelaars.
Het alarm loeit zaterdagochtend verschillende keren in Jeruzalem. De groep Guidoleerlingen moet pijlsnel een schuilplaats zoeken achter de dikke muren van klooster Abraham in de Arabische wijk op de Olijfberg.
Israëlische militairen hebben zaterdagmiddag geschoten op terroristen van Hezbollah die op motorfietsen vanuit Libanon naar de grens met Israël reden. Israël is bang dat Hezbollah de confrontatie tussen Israël en Hamas aangrijpt om een tweede front in het noorden te openen.
Zeker honderd Israëliërs zijn omgekomen bij de aanval van Hamas op Israël, meldt de Israëlische nieuwssite N12. Het dodental lag eerder in de middag op veertig. Door het geweld zijn in Israël ook meer dan 900 gewonden gevallen. Dat waren er eerder 740.
In de Gazastrook zijn volgens lokale gezondheidsfunctionarissen 198 Palestijnen om het leven gekomen en staat het aantal gewonden op 1610. De aantallen lopen vermoedelijk nog op, want het einde van de opgelaaide strijd tussen Hamas en Israël lijkt vooralsnog niet in zicht.
Al urenlang zijn twee terroristen gebarricadeerd in een huis, gewapend met scherpe granaten, en houden ze de huiseigenaren als gijzelaars vast.
Er heeft zich een gespannen impasse ontwikkeld toen twee gewapende terroristen zaterdag hun intrek namen in een privéwoning in de zuidelijke stad Ofakim, waarbij ze scherpe granaten hanteerden en Israëlische inwoners gijzelden.
SWAT- en politieteams omsingelden snel het pand en startten onderhandelingen met de aanvallers om de vrijlating van de gijzelaars veilig te stellen.
De Verenigde Arabische Emiraten riepen Israël en de Palestijnen zaterdag op om verder geweld te voorkomen en de veiligheid van burgers te vrijwaren, zo meldde het officiële persbureau, daarbij verwijzend naar het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE.
“De VAE roept op tot maximale terughoudendheid en een onmiddellijk staakt-het-vuren om ernstige gevolgen te voorkomen”, aldus het ministerie in een verklaring, aldus het rapport.
VN-vredesgezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, veroordeelde zaterdag de aanvallen op Israël en waarschuwde in een verklaring: “Dit is een gevaarlijke afgrond, en ik doe een beroep op iedereen om zich terug te trekken van de afgrond.”
Hij drong aan op maximale terughoudendheid en riep alle partijen op om burgers te beschermen.
In de Gazastrook zijn zeker 198 Palestijnen om het leven gekomen door Israëlische luchtaanvallen op het gebied, melden lokale gezondheidsfunctionarissen. Nieuwszender Al Jazeera meldde eerder op basis van Palestijnse medici dat er zeker 160 doden waren.
De Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft ongeveer vijftig Israëliërs gegijzeld, meldt de Israëlische nieuwssite N12. Ze zouden door gewapende strijders worden vastgehouden in Be'eri, een Israëlisch dorp, of kibboets, in de buurt van de Gazastrook. Hamas zegt tegen nieuwszender Al Jazeera "een groot aantal gevangenen" te hebben, "onder wie hoge officieren".
Hamas bracht eerder een video naar buiten waarop drie krijgsgevangen te zien zijn. Ook een andere Palestijnse terreurgroep, Islamitische Jihad, zegt Israëliërs te hebben gegijzeld. Ze zijn waarschijnlijk gevangengenomen tijdens de gevechten in het zuiden van Israël, waar naar schatting van Israëlische bronnen zeker duizend Palestijnen de grens zijn overgestoken.
Voor landen is dit het moment "om pal achter Israël te staan ter ondersteuning van zijn gerechtvaardigde en morele strijd tegen een weerzinwekkende vijand", stelt de Israëlische president Isaac Herzog op berichtendienst X. Zij moeten volgens hem Hamas, zijn bondgenoten en zijn aanhangers in Iran duidelijk veroordelen.
Herzog zegt dat de daders worden "gesteund en geleid" vanuit Iran, een rivaal van Israël. Hij spreekt van een "niet-uitgelokte en afschuwelijke" aanval tegen de Joodse staat op een religieuze feestdag. "Onschuldige burgers zijn afgeslacht en verwond. Velen worden nog steeds aangevallen." Israël neemt alle nodige maatregelen om het gevaar voor burgers weg te nemen, aldus Herzog op X. "Israël zal de uitdagingen overwinnen."
Hamas begon zaterdagochtend vanuit de Gazastrook met een enorme aanval op Israël, waarop het Israëlische leger luchtaanvallen uitvoert op doelen in de Gazastrook. Veel landen hebben hun steun voor Israël uitgesproken en roepen op tot het beëindigen van het geweld.
Het aantal gewonden dat naar ziekenhuizen in het hele land is gebracht, is gestegen tot 779, zei het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zaterdag.
Ziekenhuizen die tot 80 km van de Gazastrook liggen, zullen volgens het ministerie morgen geen niet-dringende medische behandelingen ondergaan.
Daarnaast heeft de directeur-generaal van het ministerie opdracht gegeven tot stopzetting van de reisplannen van zorgmedewerkers, het annuleren van vakanties en de publicatie van een richtlijn voor de terugkeer van medisch personeel dat zich in het buitenland bevindt.
Volgens berichten in de media worden nu tientallen gijzelaars vastgehouden door Hamas in kibboets Be'eri in het zuiden van Israël.
Er werd ook gemeld dat er in het gebied nog steeds gevechten plaatsvinden tussen IDF-soldaten en terroristen.
Malta heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om achter gesloten deuren samen te komen om de situatie in Israël te bespreken. De extra vergadering zou volgens diplomaten zondag kunnen plaatsvinden.
Malta is momenteel een van de tien niet-permanente leden van de Veiligheidsraad. Uit de Arabische wereld zit alleen de Verenigde Arabische Emiraten nu ook in de raad. Dat land haalde in 2020 de banden aan met Israël.
Het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen is al vaak besproken in de Veiligheidsraad. Die heeft regelmatig opgeroepen de wapens neer te leggen en via onderhandelingen tot een oplossing te komen.
De Palestijnse beweging Hamas begon zaterdag vanuit de Gazastrook met een grootschalige operatie, waarbij ze Israël bestookt met duizenden raketten en troepen vechten op Israëlisch grondgebied. Israël reageert met bombardementen op Gaza. Het geweld heeft zaterdag al zeker tweehonderd mensen het leven gekost: veertig aan Israëlische zijde, 160 bij de Palestijnen.
De Verenigde Staten willen Israël steunen in de strijd tegen de Palestijnen, die zaterdag een grote aanval op Israël zijn begonnen. Defensieminister Lloyd Austin zegt dat het Pentagon "de komende dagen ervoor zal zorgen dat Israël alles heeft wat het nodig heeft om zich te verdedigen en om burgers te verdedigen tegen willekeurig geweld en terrorisme".
De Verenigde Staten zijn traditioneel de belangrijkste bondgenoot van Israël. Washington veroordeelde de aanvallen van de "Hamasterroristen" eerder al. "Wij staan vastberaden achter de regering en het volk van Israël en betuigen ons medeleven met de Israëlische levens die verloren zijn gegaan bij deze aanvallen", liet het Witte Huis weten.
“Ik veroordeel krachtig de aanval op meerdere fronten van vanochtend op Israëlische dorpen en steden in de buurt van de Gazastrook, en het spervuur van raketten dat door Hamas-militanten door centraal Israël reikt”, zei Tor Wennesland, de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten zaterdag.
“Deze gebeurtenissen hebben geresulteerd in gruwelijke geweldscènes en veel Israëlische doden en gewonden, waarvan velen vermoedelijk zijn ontvoerd in de Gazastrook. Dit zijn gruwelijke aanvallen gericht op burgers en die moeten onmiddellijk stoppen.
“Ik ben diep bezorgd over het welzijn van alle burgers. Ik sta in nauw contact met alle betrokkenen om aan te dringen op maximale terughoudendheid en een beroep te doen op alle partijen om burgers te beschermen”, aldus zijn verklaring.
De Protestantse Kerk in Nederland roept voorgangers op zondag in het gebed uitgebreid aandacht te besteden aan het opgelaaide geweld in Israël. De koepelorganisatie van een groot aantal protestantse kerken in het land bekijkt maandag wat zij nog meer kan doen, zegt een woordvoerder.
De gebeurtenissen in Israël hebben volgens hem "een enorme impact in de kerk". Hulporganisatie Kerk in Actie werkt samen met organisaties in zowel Israël als de Palestijnse gebieden en krijgt zo veel informatie binnen uit het veld, vertelt de woordvoerder. "De schok is daarom echt heel erg groot."
Over de stappen die maandag worden genomen kan hij nog niets zeggen. "De situatie is altijd precair. We zullen kijken naar wat gepast is en wat niet."
Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker 160 doden gevallen, meldt Al Jazeera op basis van Palestijnse medici. Volgen de nieuwszender hebben daarnaast ook meer dan duizend mensen verwondingen opgelopen.
Het Israëlische leger voert met tientallen gevechtsvliegtuigen bombardementen uit op de Gazastrook. De doelwitten zijn zeventien militaire installaties en vier commandocentra van Hamas. Die beweging heeft zaterdag vanuit de Gazastrook duizenden raketten op Israël afgevuurd. Ook zijn gewapende strijders via land, het water en de lucht Israël binnengetrokken.
Israël gaat zijn grenzen met andere landen versterken, zodat het straks niet op meerdere fronten wordt aangevallen. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het de bedoeling om anderen ervan te weerhouden "de fout te maken" om zich te aan te sluiten bij de oorlog van Hamas.
De Palestijnse beweging Hamas begon zaterdag met een grote militaire operatie vanuit de Gazastrook en vuurde duizenden raketten af op Israël. Daarnaast trokken Palestijnen het zuiden van Israël in om te vechten tegen Israëlische troepen.
Netanyahu zei eerder op zaterdag in een videoboodschap dat Israël in oorlog is en dat zijn land die zou winnen. Hij roept op tot eenheid om de vijand te verslaan. Volgens de premier zal Hamas een "nog niet eerder vertoonde" prijs betalen voor de aanval.
Netanyahu zou maandag naar Tsjechië reizen, maar heeft dat bezoek afgezegd. Tsjechië heeft net als veel Europese landen het geweld veroordeeld en gezegd Israël te steunen.
De Israëlische politie verwacht niet dat de strijd met de Palestijnen zaterdag voorbij zal zijn. "Dit gaat waarschijnlijk dagen duren", zegt een woordvoerder van de politie in het zuiden van Israël tegen de krant Haaretz. Ook Tom Wennesland, de coördinator van de Verenigde Naties in het Midden-Oosten, denkt dat er "moeilijke dagen" aankomen, aangezien de schaal van het geweld veel groter is dan eerdere keren.
Volgens de politie zijn er ook agenten onder de slachtoffers van het geweld. Zaterdag begon de Palestijnse Hamas-beweging met een militaire operatie vanuit de Gazastrook, in het zuidwesten van Israël. Palestijnen zouden via de grond, de zee en met paragliders het Israëlisch grondgebied zijn binnengetrokken. Daar wordt in de buurt van de grens veel en hevig gevochten.
Ook gaan op sociale media veel beelden rond van een hek dat door de Palestijnen tegen de grond wordt gewerkt. Een persoon in een bulldozer sloopt dat hek tussen Gaza en Israël zodat mensen er gewoon doorheen kunnen lopen. De Zuid-Israëlische politie heeft de belangrijkste wegen in de regio geblokkeerd.
Zeker veertig Israëliërs zijn zaterdag om het leven gekomen door aanvallen van de Palestijnse Hamas-beweging, meldt de Israëlische nieuwssite N12. Het aantal gewonden ligt op 740.
Hamas begon zaterdagochtend met een grote aanval op Israël. Naast het afvuren van vele raketten zijn er ook strijders de zwaarbeveiligde grens naar Israël overgestoken. In een reactie op de operatie bombardeert Israël enkele tientallen Hamas-doelen in de Gazastrook.
Het is momenteel onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen in de Gazastrook. Journalisten van persbureau AFP zeggen dat er zeker negen doden zijn. Ook zouden er veel gewonden zijn. Nieuwszender Al Jazeera spreekt van tientallen gewonden die naar een ziekenhuis in Gaza-Stad zijn gebracht.
KLM vliegt op Tel Aviv en de eerstvolgende vlucht staat gepland voor zondagavond. "Maar of deze vertrekt is nog niet duidelijk en afhankelijk van de ontwikkelingen daar", laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.
"Op dit moment heeft de veiligheid van de KLM-crew ter plaatse onze eerste prioriteit. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit", aldus de zegsvrouw.
KLM gebruikt een speciaal veiligheidssysteem om te bepalen of een vlucht naar een bepaalde bestemming veilig kan worden uitgevoerd. "Ook staan wij in direct contact met de Nederlandse en andere overheden."
Het Israëlische ministerie van Gezondheid heeft ziekenhuizen in het hele land opdracht gegeven hun noodprotocol in werking te stellen en zich voor te bereiden op het opnemen en behandelen van grote aantallen slachtoffers. Ziekenhuizen is ook verzocht patiënten die geen acute medische zorg nodig hebben naar huis te sturen of naar faciliteiten buiten het ziekenhuis.
De Palestijnse beweging Islamitische Jihad heeft zich zaterdag aangesloten bij de strijd van Hamas tegen Israël. De terreurgroep zegt Israëlische militairen gevangen te hebben genomen, net als de Hamas-beweging die eerder een video toonde van drie krijgsgevangenen.
Een hoge adviseur van de Iraanse leider Ali Khamenei heeft de Palestijnen gefeliciteerd met de aanval tegen Israël die zaterdag is ingezet. „We zullen naast de Palestijnse strijders blijven staan tot de bevrijding van Palestina en Jeruzalem”, zei commandant Rahim Safavi tegen het Iraanse persbureau ISNA.
Oproep van Christenen voor Israël: bid voor Israël.
We roepen alle kerken en gemeentes in Nederland en België op om morgen te bidden voor Israël te bidden en te collecteren.
De Palestijnse organisatie Hamas heeft zaterdag een video gepubliceerd van drie mannen die krijgsgevangen zijn gemaakt tijdens de aanvallen op Israël. Eerder gingen al beelden op sociale media rond waarop te zien zou zijn dat Israëlische soldaten en burgers werden gegijzeld door de Palestijnen. Ook gingen berichten rond dat 35 militairen gevangen zouden zijn genomen tijdens gevechten in het zuiden van Israël.
Door de Palestijnse aanvallen op Israël zijn zeker 545 mensen gewond geraakt, meldt het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Eerder zeiden de hulpdiensten al dat minstens 22 mensen zijn gedood door de militaire operatie van het Palestijnse Hamas.
Israël voert tegenaanvallen uit op de Gazastrook en daarbij zijn volgens de Palestijnen ook slachtoffers gevallen. Hoeveel slachtoffers daar zijn gevallen, is niet duidelijk.
De aanvallen van Hamas op Israël leiden tot een ongekende solidariteit in Israël, zowel in de politiek als onder de bevolking. Oppositieleider Yair Lapid schaarde zich voluit achter een “keihard antwoord van het leger”. Een grote demonstratie tegen de regering die voor zaterdagavond was gepland, is afgelast.
De Libanese terreurbeweging Hezbollah verklaarde zaterdagmiddag dat de grootschalige aanval van Hamas op Israël een “vastberaden antwoord is op de voortdurende Israëlische bezetting en een signaal aan hen die normalisering met Israël nastreven.” Dat laatste lijkt een bevestiging van de gedachte dat Palestijnse groeperingen een mogelijke vredesdeal tussen Israël en Saudi-Arabië proberen te torpederen.
In Israël zijn zeker 22 mensen gedood bij de Palestijnse aanvallen van zaterdag, meldt de Israëlische nieuwssite N12. Israëlische media schrijven ook dat meer dan tweehonderd mensen gewond zijn geraakt. De Palestijnse autoriteiten melden ook slachtoffers door de aanvallen van Israëlische troepen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn land in oorlog is na de militaire operatie die de Palestijnse Hamas zaterdag is begonnen. „We zijn in oorlog en we zullen winnen”, sprak hij in een opgenomen verklaring.
Volgens Netanyahu zal Hamas spijt krijgen van de daden van zaterdag. „Onze vijand zal een prijs betalen zoals die nog nooit is gezien.” Hamas spreekt zelf ook van een oorlog „tegen de bezetters”. „We willen dat de internationale gemeenschap de gruwelijkheden stopt in Gaza, tegen het Palestijnse volk en tegen heilige plekken zoals al-Aqsa”, de heilige moskee in Oost-Jeruzalem die deze week bestormd werd door Israëliërs.
De Israëlische krijgsmacht zegt dat er op meerdere plekken nog gevochten wordt tegen de Palestijnse „terroristen”, die het Israëlisch grondgebied zijn binnengedrongen. Een lokale bestuurder is daarbij om het leven gekomen. Eerder overleed al een vrouw door raketbeschietingen van de Palestijnen. De Palestijnse gezondheidsautoriteiten melden ook een dode.
Veel Europese landen en de Verenigde Staten hebben zich uitgesproken tegen het geweld en steunen Israëls recht om zichzelf te verdedigen. Egypte waarschuwt beide partijen voor de „grote consequenties” die de escalatie heeft voor de bevolking.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vraagt de Nederlandse regering steun uit te spreken aan Israël. De Joodse organisatie doet dat na de aanval van Hamas op Israël. „Er vinden massale terreuraanvallen plaats op burgerdoelen; families zijn afgeslacht bij bushaltes, op straat en zelfs in hun eigen woonkamers, stelt het CIDI in een geschreven verklaring.
„De volledige schaal is op dit moment nog niet duidelijk maar het gaat om één van de grootste aanvallen in vijftig jaar,” aldus CIDI-directeur Naomi Mestrum.
Volgens het CIDI is „een hard antwoord van Israël op deze ongekende terreuraanval onvermijdelijk. We roepen de Nederlandse regering op om zij aan zij te staan met Israël in deze moeilijke tijd.”
RD-journalist Richard Donk, die zelf tientallen keren in Israël was, is verrast door de grote aanval. Hieronder zijn analyse.
De Palestijnse Hamas voerde zaterdag in alle vroegte een massieve verrassingsaanval op Israël uit. Het blijft vooral speculeren waarom de terreurbeweging juist nu een offensief opent.
In grote delen van Israël klonk zaterdagmorgen het luchtalarm. Hamas vuurde tientallen raketten op Israël af. Tot in Jeruzalem vluchtten inwoners naar de schuilkelders. Zeker vijf Israëliërs kwamen om het leven; honderden raakten gewond.
Tegelijkertijd infiltreerden terroristen vanuit de Gazastrook in dorpen in het zuiden van Israël. Ooggetuigen meldden vuurgevechten. Ook zou ten minste één Israëlische militair zijn gekidnapt, al dan niet levend.
De aanval heeft het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten totaal verrast. Doorgaans liepen de spanningen in de aanloop van Palestijnse raketbeschietingen vanuit de Gazastrook al eerder op. Dit keer waren er slechts enkele protesten aan de grens tussen Israël en Gaza geweest, maar verder wees niets op een ophanden zijnd offensief.
In de Israëlische pers klonk zaterdagmorgen dan ook direct harde kritiek op de strijdkrachten en de inlichtingendiensten. “Heel Israël vraagt zich af: Waar is het leger, waar is het veiligheidsapparaat?”, aldus een voormalig marinecommandant in The Times of Israel.
Intussen zijn er speculaties genoeg. Het is deze maand vijftig jaar geleden dat de Jom Kippoeroorlog uitbrak. Egypte en Syrië lanceerden destijds op Grote Verzoendag ook een grootscheepse verrassingsaanval op Israël. Aanvankelijk zag het er toen voor de Joodse staat slecht uit, maar Israël wist na enige tijd het militaire tij te keren.
Mogelijk wilde Hamas op symbolische wijze een enigszins vergelijkbaar scenario volgen met de verrassingsaanval van zaterdagmorgen.
Op de achtergrond speelt wellicht ook mee dat er steeds meer geruchten de ronde doen over een mogelijk vredesakkoord tussen Israël en Saudi-Arabië. De Saudische autoriteiten hebben altijd gezegd dat zo’n deal alleen tot stand kan komen als er harde garanties voor de oprichting van een Palestijnse staat komen. De Palestijnen hebben daar mogelijk onvoldoende vertrouwen in.
Het is überhaupt onduidelijk hoe radicale organisaties als Hamas en Islamitische Jihad, die door Iran worden gesteund, zich tot zo’n overeenkomst zullen verhouden. Weliswaar is er de afgelopen tijd sprake geweest van enige toenadering tussen Iran en Saudi-Arabië, maar daarmee is de diepe historische en religieuze rivaliteit tussen beide regionale grootmachten niet verdwenen.
Mogelijk heeft Hamas dus deze aanval mede gelanceerd om nieuwe stappen in dit toenaderingsproces te torpederen.
Intussen komt het Israëlische veiligheidskabinet rond het middaguur bijeen om de respons op deze ontwikkelingen te bespreken. De Israëlische luchtmacht is al begonnen met vergeldingsaanvallen, maar verwacht wordt dat het leger met een vernietigend antwoord zal komen. Binnen de huidige rechts-religieuze regering van Israël is daar meer dan voldoende draagvlak voor.
Wat de aanleiding voor de aanval ook is, alles wijst erop dat een oorlog tussen Israël en Hamas vrijwel onvermijdbaar is. Met alle gevolgen van dien.
Het Israëlische leger zegt dat het klaar staat voor een oorlog en de minister van Defensie heeft het oproepen van reservisten goedgekeurd. „De Israëlische strijdkrachten zullen Israëlische burgers beschermen en de terreurorganisatie Hamas zal een hoge prijs betalen voor zijn acties.” Inmiddels melden lokale journalisten dat ook in Jeruzalem het luchtalarm afgaat en dat er knallen te horen zijn.
Chaos in het zuiden van Israël. Vanuit de Palestijnse gebieden zijn „terroristen” geïnfiltreerd in Israël. Duizenden raketten zijn afgevuurd. Het Israëlische luchtafweergeschut is ingeschakeld.
Op sociale media circuleren beelden van parachutisten die geland zouden zijn. De grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden wordt zeer streng beveiligd. Aan de Israëlische kant van de grens lijkt in het dorp Sderot over en weer geschoten te worden.
Mohammad Deif, een leider van de Palestijnse groep Hamas die de Gazastrook controleert, meldt dat de groepering achter de „verrassingsaanval” zit. Hij zegt dat er wel 5000 raketten zijn afgevuurd. „Dit is de dag van de grote strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen.”
Advertentie