BuitenlandAanval op Israël
Psalm 121 geeft diepe lading aan Guidoleerlingen tijdens luchtalarm in Jeruzalem

Het Israëlische luchtafweer schiet raketten uit de lucht boven Jeruzalem. „Angstaanjagend”, zegt ds. M. Messemaker vanaf de Olijfberg. Psalm 121 krijgt ineens een diepe lading tijdens het luchtalarm.

Raketten vanuit Gaza City richting Israël. beeld AFP, SAID KHATIB
Raketten vanuit Gaza City richting Israël. beeld AFP, SAID KHATIB

Het barbaarse geweld van terreurgroep Hamas houdt Israël in zijn greep. Nederland geeft toeristen opdracht zo snel mogelijk te vertrekken. Polen stuurt al een C-130-vrachtvliegtuig voor repatriëring van landgenoten. Ook Nederland houdt rekening met evacuatie. Lijnvluchten vallen massaal uit. Den Haag adviseert alleen noodzakelijke reizen naar Israël te maken.

Het is druk in Jeruzalem. Leerlingen van het Wartburg College uit Rotterdam, CHE-studenten uit Ede en gemeenteleden van de Eben-Haëzergemeente uit Apeldoorn krijgen in Jeruzalem relatief weinig mee van het geweld in Israël.

„We horen het gedonder van de Israëlische bombardementen in de Gazastrook en zien veel jachtvliegtuigen en helikopters in de lucht”, vertelt ds. Messemaker zaterdag via de telefoon, terwijl hij op de Tempelberg uitkijkt.

Angstaanjagend

Het luchtalarm jaagt de groep Wartburgleerlingen en CHE-studenten regelmatig naar de schuilplaats achter de dikke muren van klooster Abraham op de Olijfberg. De kerkgangers uit Apeldoorn moeten in het hotel blijven.

Een groep van 28 leerlingen van de Wartburg en 25 studenten van de CHE uit Ede zijn voor een werkweek in Israël. „Het luchtalarm is angstaanjagend”, zegt ds. Messemaker, die lesgeeft op de Wartburg. Volgens de PKN-predikant uit Cillaarshoek, gemeente Hoeksche Waard, zorgt het geweld tussen Hamas en Israël voor „spanning” onder de leerlingen. „Ze schrikken van het uit de lucht schieten van de raketten. Tegelijkertijd zijn ze verbazingwekkend rustig.”

Tijdens een ochtendbijeenkomst op zaterdag leest dr. M.C. Mulder van de CHE Psalm 121. „God wordt daarin aangesproken als de Bewaarder van Israël. Dan spreekt de psalm ineens heel diep”, reageert ds. Messemaker. „Ook voor de leerlingen. Je voelt hier de druk dat een terreurgroep Israël van de kaart probeert te vegen.”

Een groep van 34 leden van de Eben-Haëzergemeente in Apeldoorn moet keer op keer hun schuilplaats opzoeken. Alleen zaterdagochtend moet de groep al zeven keer naar de schuilkelder. Tijdens het telefoongesprek vindt net een dienst plaats onder leiding van ds. P.J. den Admirant. De groep zingt: „…dat welvaart in uw vesting zij…” „Dat is nu wel even anders”, reageert reisleider Aart Zwerus. „De sfeer is gelaten. We ervaren hier ook de trouw van God.” De reis uit Apeldoorn is georganiseerd als afscheid bij het emeritaat van ds. Den Admirant, drie jaar geleden, die moest worden verzet door corona.

Ook orthodoxe joden zetten hun diensten door ondanks rakettenbeschietingen. „De lofprijzing en gebeden gaan in de schuilkelders door”, zegt Zwerus.

Teleurstelling

De situatie is „stabiel en rustig”, meldt ds. Den Admirant maandagochtend vanuit Jeruzalem. „Er is geen paniek. Wel leeft binnen de groep het diepe verlangen snel terug te keren naar Nederland.”

De groep heeft uit Den Haag opdracht gekregen het land zo snel mogelijk te verlaten. De groep mag echter niet als geheel door het land reizen. Restricties verbieden de verplaatsing van groepen groter dan tien man.

Zicht op een terugreis is er nog niet, zegt reisleider Aart Zwerus maandagmorgen. „We krijgen berichten over vluchten, dat geeft hoop. Als het dan niet doorgaat, is er ook teleurstelling en veel onzekerheid.”

Vertrouwen

De oorlogsomstandigheden in Israël zijn een oefening in vertrouwen, reageert ds. Den Admirant. „In Nederland is het gemakkelijk om te zingen: De Heer zal u steeds gadeslaan. Het komt erop aan dat we in álle omstandigheden ons vertrouwen op de Heere stellen, de toevlucht tot Hem nemen. In tijd van vrede en in tijd van oorlog.”

Tijdens de dagopening maandagmorgen heeft ds. Den Admirant Psalm 93 gelezen. „Over de macht van God en de kracht van rivieren en wateren, de tegenmachten. De boodschap van Psalm 93 is dat de Heere machtiger is dan het geweld van de rivieren en wateren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer