Politieknieuw sociaal contract
Omtzigt maakt lijst bekend; partij doet in heel Nederland mee aan verkiezingen

Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

ANP
Pieter Omtzigt, lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract, onderweg naar de presentatie van de Tweede Kamer kandidatenlijst van de partij in Nieuwspoort. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Pieter Omtzigt, lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract, onderweg naar de presentatie van de Tweede Kamer kandidatenlijst van de partij in Nieuwspoort. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Verder staat voormalig CDA-Kamerlid en huidig woordvoerder van Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven, op plek 2. Op plaats 3 staat Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, die zich heeft gespecialiseerd in mediation tussen slachtoffers en daders. Op plek 4 staat voormalig ambassadeur Caspar Veldkamp. Op 6 staat Eddy van Hijum, oud-CDA-Kamerlid en schrijver van het verkiezingsprogramma van NSC.

Op plek 7 staat Aant Jelle Soepboer, wethouder in Dokkum en omstreken voor de Fryske Nasjonale Partij. Op de 13e plek staat het begin deze maand stilletjes vertrokken VVD-Tweede Kamerlid Folkert Idsinga. CDA-leider van de Amsterdamse gemeenteraad Diederik Boomsma, tevens de enige CDA’er in de Amsterdamse raad, staat op de 21e plek.

Omtzigt maakte pas in de zomer bekend dat hij met een eigen partij meedoet aan de verkiezingen. Achter de schermen had hij al maandenlang met een groepje vertrouwelingen de oprichting voorbereid. Bijna 2500 mensen hadden gesolliciteerd voor een plekje op de lijst. Er zijn uiteindelijk 44 mensen geselecteerd.

„We willen Nederland veranderen”, zei Omtzigt bij de presentatie. De partij wil de bestuurscultuur veranderen. Dat is nodig volgens hem omdat de afgelopen jaren Den Haag de mensen over het hoofd heeft gezien. Hij verwees daarbij naar onder meer de „schandvlek” van de toeslagenaffaire en de omgang met de Groningers.

Omtzigt zit sinds 2003 met korte onderbrekingen in de Tweede Kamer. Tot 2021 was hij lid van de CDA-fractie, maar na een intern conflict ging hij verder als zelfstandig Kamerlid. Voor die tijd had hij zich vergeefs opgeworpen als nieuwe lijsttrekker voor het CDA. De interne verkiezing werd nipt gewoon door Hugo de Jonge. Toen hij zich later terugtrok, nam Wopke Hoekstra het roer over ten koste van Omtzigt.

Hij werd pas echt bekend bij het grote publiek toen op uitgelekte notities van verkenner Kajsa Ollongren bij zijn naam ‘functie elders’ stond. Het leverde grote problemen op bij de formatie van het vierde kabinet van Mark Rutte.

Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

Omtzigt doet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen.

Eerder zei hij nog dat hij niet wilde dat zijn partij te snel te groot zou worden. Meedoen in slechts een paar kieskringen zou het aantal stemmen op zijn partij binnen de perken kunnen houden.

In de peilingen scoort Omtzigt steevast erg hoog. Nog voordat hij bekendgemaakt had een partij op te richten, schommelde het aantal zetels al rond de dertig, hoger dan andere partijen. Daarna is het aantal virtuele zetels iets gezakt, tot 25.

Omtzigt zei „ontzettend trots” te zijn op de 44 kandidaten op zijn lijst. Bij deze mensen had hij „gevoeld” dat ze de wil hebben om het bestuur in Nederland te verbeteren. „Deze lijst past bij onze politieke ambities”.

De top van de lijst bestaat uit experts op hun eigen vakgebied. Volgens hem is het nodig om goed op de hoogte te zijn van een bepaalde sector of van een onderwerp om iets te kunnen veranderen.

Omtzigt zwijgt nog steeds over mogelijke premierskandidaat NSC

Omtzigt wil nog steeds niet zeggen wie de mogelijke premierskandidaat van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) wordt. Dat is volgens hem een vraag voor tijdens de campagne, „als die dan nog relevant is”. Maar hij sluit ook niet meer uit dat hij het zelf wil worden, al zegt hij de ambitie nog steeds niet te hebben.

Omtzigt wil wel zijn best doen om nog voor de verkiezingen met een naam te komen, zei hij bij de presentatie van zijn kandidatenlijst. Eerder zei hij zelf geen premier te willen worden, als de situatie zich aandient. Toen zei hij in de Kamer te willen blijven. Hij is onduidelijk of hij dat nog steeds vindt.

Hij vindt dat hij nog wel even tijd heeft om met een premierskandidaat te komen. Dat zou iemand kunnen zijn die nu al op de kandidatenlijst staat maar ook iemand van buiten, zei hij. Hij is nu vooral blij dat het gelukt is om in korte tijd een partij op te richten. De verkiezingen zijn op 22 november.

Omtzigt zal zijn verkiezingsprogramma pas later presenteren. Aanvankelijk zou dat rond begin oktober komen, maar dinsdag zei hij dit voor november te verwachten. De kandidaten kunnen op hun eigen sector nog inbreng leveren in het concept-programma, zei een van de kandidaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer