Kerk & religie
Ontmoetingsdag: „Onder prediking ds. Ramsbottom leken oude tijden te zijn teruggekeerd”

Ds. Benjamin A. Ramsbottom, de eerder dit jaar overleden voorman van de Strict Baptistgemeenten in Engeland, was als beginnend predikant erg onzeker, meent C. van Haaften. „Hij wilde in de gemeente Luton een tweede proeftijd.”

Jan van Reenen
In Barneveld was vrijdag de ontmoetingsdag rond het tweemaandelijks blad ”Metgezel”. De bijeenkomst was georganiseerd door de stichting Vrienden van de Gospel Standard. beeld Jan van Reenen
In Barneveld was vrijdag de ontmoetingsdag rond het tweemaandelijks blad ”Metgezel”. De bijeenkomst was georganiseerd door de stichting Vrienden van de Gospel Standard. beeld Jan van Reenen

Vrijdagmiddag sprak Van Haaften, oud-docent Engels aan De Driestar in Gouda, tijdens de ontmoetingsdag rond het tweemaandelijks blad ”Metgezel”. De bijeenkomst was georganiseerd door de stichting Vrienden van de Gospel Standard. Zij voelt zich verbonden met de Engelse Strict-Baptistgemeenten die zijn gegroepeerd rond het blad The Gospel Standard. De ontmoeting vond plaats in kerkgebouw ”De Hoeksteen” van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld.

19594035.JPG
Van Haaften beeld Jan van Reenen

De Gospel Standard bestaat sinds 1835, vertelde Van Haaften. In de negentiende eeuw was er sprake van een explosieve groei van de Engelse Strict Baptistgemeenten, met predikers als William Gadsby, John Kershaw, John Warburton, J.C. Philpot en William Tiptaft. Dat is in de twintigste eeuw veranderd in krimp. Maar die eeuw had, aldus de docent, toch nog een naglans van de beginperiode. Een van hen die daaraan een bijdrage geleverd hebben, was ds. Ramsbottom (1929-2023).

Van Haaften schetste hem als een onzeker iemand in zijn jeugd. Dat uitte zich in het bijzonder bij zijn roeping tot het predikambt. „Hij voelde zich bezwaard om te gaan preken. De Heere won hem in met een tekst uit Jesaja 55 en een hymn. Daarna vroeg hij God om een teken en dat kreeg hij.”

Ongebruikelijk

Ook in zijn eerste en enige gemeente, de Bethel Chapel in Luton, was die onzekerheid er nog. Na een proefperiode van drie maanden, zoals dat gebruikelijk was, vroeg hij om een tweede proefperiode, wat zeer ongebruikelijk was. Ds. Ramsbotton nam het beroep aan, na een tekst van de Heere: „En Hij leidde hen buiten tot aan Bethanië …” Van Haaften: „Toen wist hij dat hij moest uitgaan naar Luton. Hij bleef onzeker over zijn keuze en het duurde vijf jaar voordat hij ermee verzoend was. Daarna getuigde hij dat hij de gemeente had lief gekregen.”

Van Haaften schetste vervolgens hoe ds. Ramsbottom gewerkt heeft in Luton. „Hij heeft er tientallen mensen gedoopt. Hier viel rijkelijk Gods zegen. Het leek alsof de oude tijden waren teruggekeerd.”

Zijn bediening werd, aldus Van Haaften, gekenmerkt door een Christus’ verheerlijkende prediking: opdat Christus de eerste zou zijn. Verder zocht hij de verbinding, zowel met andere Strict Baptistgemeenten als met christenen uit andere kerken. „Als hij maar liefde tot Christus voelde, zocht hij naar fellowship. Hij had veel vrienden in Nederland en de Verenigde Staten.”

In de gemeenten had hij een vooraanstaande positie, wat bleek uit het spreken van afscheidswoorden bij overlijdens van andere predikanten. Het werd ook duidelijk in zijn redacteurschap van de Gospel Standard vanaf 1971, „een belangrijke positie”. In het blad kreeg hij de gelegenheid om zijn belezenheid tot zijn recht te laten komen en te schrijven over de bevinding en de leer van vrije genade.

Bibliotheken

Daarnaast heeft ds. Ramsbottom veel boeken geschreven. Zijn Bijbelse vertellingen zijn bekend geworden en gaan de hele wereld over. Van Haaften: „Hij schreef de verhalen op als een vertelling met een korte toepassing. In Engeland staan ze ook in seculiere bibliotheken.”

19594034.JPG
Jabez R. Rutt, pastor van de Gospel Standard Strict Baptistgemeente te Lamberhurst, sprak vrijdagavond tijdens de ontmoetingsdag georganiseerd door de redactie van het blad ”Metgezel”. beeld Jan van Reenen

Ds. Ramsbottom publiceerde verder onder meer een biografie over William Gadsby en een boekje over Goddelijke leiding, terwijl zijn preken in grote aantallen zijn uitgegeven. Van Haaften schatte dat er wereldwijd 50.000 stuks van zijn boeken verkocht zijn, naast de vele vertalingen van zijn werken.

Na de lezing vroeg een aanwezige hoe het kwam dat Ramsbottom zo onzeker was in het begin van zijn predikantschap. Van Haaften noemde „schroom” en „geestelijke nederigheid”. „Hij zag zich niet als belangrijk. Het werkte wel wat uit: de jaren van duisternis en bestrijding brachten hem in de binnenkamer.”

Lamberhurst

’s Avonds sprak Jabez R. Rutt, pastor van de Gospel Standard Strict Baptistgemeente te Lamberhurst een meditatief woord naar aanleiding van Efeze 2:18: „Want door Hem hebben wij beiden den toegang door één Geest tot den Vader”.

Er werd gezongen uit het hymnbook van Gadsby.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer