Kerk & religiewetsvoorstel Israël

Netanyahu: Geen wetgeving tegen christenen in Israël

De Israëlische premier Netanyahu heeft op twitter zowel in het Engels als in het Hebreeuws gezegd dat de Israëlische regering geen wetgeving zal doorvoeren die in het nadeel is van de christelijke gemeenschap.

Redactie kerk
22 March 2023 18:51Gewijzigd op 27 March 2023 13:42
Netanyahu bij de Klaagmuur. beeld AFP, GIL COHEN-MAGEN
Netanyahu bij de Klaagmuur. beeld AFP, GIL COHEN-MAGEN

Dat melden Israëlische media, waaronder het gezaghebbende dagblad Haaretz.

De tweet van de Israëlische premier komt nadat prominente evangelicalen in de Verenigde Staten hem hadden opgeroepen er garant voor te staan dat een recent wetsvoorstel om alle vormen van evangelisatie onder Israëli’s te verbieden niet wordt aanvaard.

Zondag maakte Joel C. Rosenberg als eerste melding van dit wetsvoorstel dat twee ultraorthodoxe leden van de Knesset, het Israëlische parlement, vorige week hebben ingediend. Hierin wordt het Israëlische en buitenlandse christenen verboden hun geloof in Jezus te delen met Israëli’s, aldus Rosenberg, „of zij nu Joods zijn, of moslim, van een ander geloof of van geen geloof”. Overtreders kunnen een gevangenisstraf van een of twee jaar tegemoetzien.

Het voorstel van de Knessetleden Moshe Gafni en Yaakov Asher (United Torah Judaism), een partij die momenteel deel uitmaakt van de Israëlische regering, heeft onder christenen en Messiasbelijdende Joden in Israël en daarbuiten grote onrust veroorzaakt. De wet zou namelijk niet alleen een persoonlijk gesprek over het Evangelie met een Israëli illegaal maken, maar ook het delen van de nieuwtestamentische boodschap via video’s, onlineartikelen, sociale media, lectuur en andere uitingsvormen.

Het is opvallend dat de Israëlische premier in zulke duidelijke bewoordingen uiting geeft aan het feit dat hij tegen dit soort wetgeving aangezien het om een voorstel gaat van leden van een regeringspartij. Ook valt op dat hij het op twitter niet laat bij een verklaring in het Engels, maar die ook doet in het Hebreeuws. In het verleden gaven zowel Israëlische als Palestijnse leiders nogal eens verklaringen alleen in het Engels als ze wisten dat die boodschap in eigen land verkeerd zou vallen.

Ook valt het volgens het dagblad Haaretz op dat Netanyahu snel en in forse bewoordingen afstand neemt van dit wetsvoorstel, terwijl hij amper reageert op de felle kritiek die Amerikaanse Joden uiten op de juridische veranderingen die zijn regering wil doorvoeren. Die leiden in Israël al weken tot felle en grootschalige protesten. In dat wetsvoorstel wordt onder andere voorgesteld de macht van het Hooggerechtshof in Israël te beperken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer