Kerk & religieVERBOD EVANGELISATIE

Zorgen Messiaanse gemeenschap in Israël over wetsvoorstel nog niet weg

Het feit dat de Israëlische premier Netanyahu publiekelijk afstand heeft genomen van het wetsvoorstel tegen evangelisatie van twee van zijn coalitiegenoten is dankbaar ontvangen in christelijke en messiaanse kring. Toch blijven er zorgen.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
24 March 2023 14:57Gewijzigd op 27 March 2023 13:42
Moshe Gafni, Knessetlid namens de partij United Torah Judaism. beeld EPA, Abir Sultan
Moshe Gafni, Knessetlid namens de partij United Torah Judaism. beeld EPA, Abir Sultan

De aankondiging van het wetsvoorstel dat de verspreiding van het Evangelie in Israël illegaal zou maken, vorige week, leidde tot grote verontwaardiging. Vooraanstaande Amerikaanse christelijke leiders –van wie velen de afgelopen decennia trouwe aanhangers van Netanyahu zijn geweest– drongen aan op publieke stellingname van de premier. In een poging de gemoederen te bedaren, twitterde Netanyahu woensdag zowel in het Hebreeuws als in het Engels dat „we geen enkele wet tegen de christelijke gemeenschap zullen doorvoeren”. Kort daarna werd het wetsvoorstel bij monde van Moshe Gafni, een van de indieners, geparkeerd.

Pogingen om Joden tot het christelijk geloof te bekeren raken een gevoelige snaar in Israël. Eeuwenlang hebben Joden in Europa op allerlei manieren geleden onder christelijke onderdrukking. Israëlische beleidsmakers ‘flirten’ daarom regelmatig met anti-evangelisatiewetgeving. Het wetsvoorstel in kwestie is overigens een aanvulling op een bestaande wet, die het verbiedt om geld of geschenken aan te bieden bij evangelisatie. Gafni’s uitbreidingsvoorstel omvat onder andere een verbod op het delen van nieuwtestamentische theologie via video’s en artikelen, sociale media, geschreven literatuur en andere vormen van media, op straffe van gevangenisstraf.

„Er is de laatste tijd een toename van pogingen van missionarissen, voornamelijk van het christelijk geloof, om bekeringen te bevorderen”, zei Gafni. „De meeste pogingen concentreren zich op mensen in sociale en economische moeilijkheden die vatbaar zijn voor overreding”, voegde hij toe. In reactie op Netanyahu’s stellingname verduidelijkte het Knessetlid dat dit wetsvoorstel al sinds de jaren 80 regelmatig van de plank wordt gehaald. Ook benadrukte hij dat het „op dit moment niet de bedoeling is om het wetsvoorstel daadwerkelijk in stemming te brengen.”

Hoewel de opmerkingen van Netanyahu en Gafni de grootste kou uit de lucht hebben gehaald, heerst er nog altijd zorg, met name binnen de messiaanse gemeenschap in Israël. „Geldt voor ons wat voor christenen geldt”, vraagt Alex, een messiaanse Jood uit Haifa, bijvoorbeeld.

En dan zijn er nog andere dubieuze wetsvoorstellen. Prominente figuren in de coalitie pleiten voor striktere criteria voor immigratie naar Israël, en een grotere invloed van het opperrabbinaat in civiele zaken. Wetsvoorstellen hierover liggen al op tafel, alle cirkelend rondom de notie ”Joods-zijn”. Aangezien Joodse volgelingen van Jezus in de ogen van de ultraorthodoxen niet langer Joods zijn, zou dergelijke wetgeving de gemeenschap sterk kunnen benadelen.

In een videoboodschap riep Michael Mistretta, een lokale Messiaanse leider, op tot gebed voor de Israëlische overheden. Joel C. Rosenberg, Messiaans Jood en hoofdredacteur van All Israel News, sprak naast zorg ook vertrouwen uit in het leiderschap van Netanyahu: „Hij is altijd een sterk verdediger geweest van de vrije meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gewetensvrijheid voor alle Israëli’s, inclusief volgers van Jezus. Ook is hij al decennia een trouwe vriend en bondgenoot van christenen over de hele wereld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer