BuitenlandOorlog Oekraïne
Honderden burgers schuilen in fabriek in Severodonetsk

Ongeveer achthonderd burgers hebben hun toevlucht gezocht tot een chemische fabriek in de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk. Dat heeft de advocaat van de eigenaar van het industriële complex op de website van het bedrijf gemeld. Daarmee lijkt zich een soortgelijk scenario te ontwikkelen als in de Azovstal-staalfabriek in Marioepol waar Oekraïense strijders en burgers wekenlang werden bestookt door Russische troepen.

ANP
beeld AFP, Aris Messinis
beeld AFP, Aris Messinis

Volgens de Amerikaanse raadsman zitten in de kelders van de Azot-fabriek tweehonderd van de ongeveer drieduizend werknemers van het bedrijf en zeshonderd inwoners van de stad. De arbeiders zijn gebleven in een poging het resterende deel van de „zeer explosieve chemicaliën van de fabriek” te „beveiligen”, staat in de verklaring van Lanny J. Davis.

Moskou maakte eerder dinsdag bekend dat het de woonwijken van Severodonetsk „volledig heeft bevrijd”. Volgens de gouverneur van de regio Loehansk, waarin de strategisch belangrijke stad ligt, hebben de Oekraïners moeite de Russische aanvallen af te slaan, maar hebben de Russen de stad niet in handen. Volgens de bestuurder ligt ook de nabijgelegen stad Lysytsjansk constant onder Russisch vuur.

Dmytro Firtasj, de eigenaar van de fabriek, is een van de rijkste Oekraïners en geldt als een nauwe bondgenoot van de voormalige pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. De huidige president Volodimir Zelenski legde de industrieel en zijn bedrijven eerder sancties op vanwege het verkopen van titaniumproducten aan Russische militaire bedrijven. Eind februari veroordeelde Firtasj echter de Russische inval. „Deze oorlog is volkomen onnodig en kan op geen enkele manier worden gerechtvaardigd”, meldde hij dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer