Buitenland
Zelensky bezoekt Europese leiders na uitstel overleg Ramstein

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet de leiders van een aantal grote Europese landen deze week alsnog, na uitstel van een overleg met bondgenoten in Duitsland. Hij spreekt de komende dagen met de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Keir Starmer en de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

ANP

Zelensky wilde zaterdag tijdens de bespreking met bondgenoten toelichten hoe hij denkt de oorlog met Rusland te gaan winnen, maar het overleg gaat niet door omdat de Amerikaanse president Joe Biden in de Verenigde Staten blijft vanwege orkaan Milton. Zelensky arriveerde woensdag in Kroatië voor een overleg met Balkanleiders. Hij maakte daar onder meer bekend de leiders van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië deze week in hun eigen land te ontmoeten.

Zelensky’s tour door Europa brengt hem dus naar Parijs, waar hij donderdag een ontmoeting heeft met Macron. De president spreekt diezelfde dag nog in Italië met Meloni. Zelensky wordt vrijdagmorgen in het Vaticaan ontvangen door de paus en reist daarna alsnog door naar Duitsland voor een ontmoeting met Scholz. Er zijn nog geen details over het bezoek aan Starmer.

De Oekraïense leider verwacht snel een nieuwe datum voor de topbijeenkomst op de Amerikaanse vliegbasis in Ramstein. Daar komen regelmatig bondgenoten bijeen om te praten over de militaire steun aan Oekraïne. Zelensky was in september voor het laatst bij een overleg van de zogeheten Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Toen pleitte hij voor meer wapenleveringen en toestemming om westerse langeafstandswapens te gebruiken voor aanvallen op militaire doelen in Rusland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer