Buitenlandoorlog Oekraïne
VN: Meer dan 4000 burgerdoden in Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn daar meer dan 4000 burgers omgekomen. Volgens het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties is van 4031 mensen de dood vastgesteld. Begin mei meldde de VN nog dat meer dan 3000 burgerdoden waren geteld.

ANP
Mensen in de Donbas koken op straat. beeld AFP, ARIS MESSINIS
Mensen in de Donbas koken op straat. beeld AFP, ARIS MESSINIS

Het merendeel van de burgerslachtoffers viel in de provincies Donetsk en Loehansk, in de Donbas-regio, waar de Russische troepen sinds enkele weken hun aanvallen hebben geïntensiveerd. Daar zijn volgens de VN onder de burgerbevolking tot nu toe 2274 doden gevallen en 2673 mensen gewond geraakt.

Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aangezien veel plekken niet toegankelijk zijn en het soms lang duurt om een sterfgeval officieel bevestigd te krijgen. De meeste slachtoffers kwamen om door lucht- en raketaanvallen, waarbij de VN niet aangeeft wie daarvoor verantwoordelijk is.

Volgens Oekraïne zijn er veel meer burgerslachtoffers gevallen. Alleen al in de door de Russen verwoeste havenstad Marioepol zijn volgens de lokale autoriteiten tienduizenden burgers omgekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer