Zeker 1000 doden door aardbeving in Myanmar
In Centraal-Myanmar heeft een zware aardbeving plaatsgevonden. Deze had een kracht van 7.7, meldt de Amerikaanse geologische dienst (USGS). De aardbeving was voelbaar in omliggende landen. De Thaise premier Shinawatra heeft een noodtoestand afgekondigd. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog
Advertentie
Het dodental na de aardbeving in Myanmar is gestegen tot boven de 1000. De junta maakt zaterdag bekend dat er ook zeker 2376 gewonden zijn gevallen. De beving met een kracht van 7.7 trof vrijdag centraal Myanmar en veroorzaakte enorme verwoestingen in grote delen van het land.
De eerste buitenlandse hulp is inmiddels gearriveerd in Myanmar. De Chinese ambassade meldde zaterdag op Facebook dat een team van 37 reddingswerkers is geland in Yangon. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een verklaring weten dat president Xi Jinping „diep verdriet” heeft geuit over de verwoestingen. Volgens het ministerie is China bereid om Myanmar de hulp te bieden die nodig is om de mensen in de getroffen gebieden te helpen.
Ook een vlucht met hulpgoederen, reddingswerkers en medisch personeel uit India is aangekomen in Myanmar, meldt de Indiase buitenlandminister Subrahmanyam Jaishankar.
Buitenlandministers van ASEAN, een samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, laten in een gezamenlijke verklaring eveneens weten bereid te zijn te helpen bij hersteloperaties.
Donald Trump heeft vrijdag beloofd dat de Verenigde Staten Myanmar zullen helpen na de zware aardbeving die het land trof. De Amerikaanse president zei dat hij had gesproken met functionarissen uit Myanmar, dat een militair regime heeft.
De beving maakte volgens de junta 144 dodelijke slachtoffers in het land, maar naar verwachting zal het dodental nog fors stijgen. Ook in buurland Thailand vielen slachtoffers. De Amerikaanse ontwikkelingshulporganisatie USAID zal een aantal teams naar Thailand sturen, zei een bron tegen persbureau Reuters.
Amnesty International zei eerder op vrijdag dat de aardbeving niet op een slechter moment kon komen voor Myanmar, onder meer vanwege de bezuinigingen op USAID onder Trump. Volgens de mensenrechtenorganisatie zal de bevolking de gevolgen hiervan nu gaan merken.
Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend voor de getroffenen van de aardbeving in Myanmar en Thailand. Hulpverleners werken „de klok rond” om mensen onder het puin vandaan te halen, meldt de organisatie.
In Myanmar helpen Rode Kruis-hulpverleners met zoek- en reddingsacties van mensen die nog onder het puin liggen, zegt de organisatie. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het uitdelen van eten, dekens, tenten en hygiënepakketten. In Myanmar zijn volgens de junta zeker 144 doden gevallen en zijn er zeker 732 gewonden. In Thailand vielen in de hoofdstad Bangkok zeker negen doden.
„Mensen zijn hun huis kwijt, weten niet of ze hun familieleden nog levend terugzien. Hulpverleners van het Rode Kruis zetten alles op alles om in deze cruciale uren levens te redden”, zegt directeur Harm Goossens van het Nederlandse Rode Kruis. „Het allerbelangrijkste is nu medische zorg aan gewonden en zorgen dat mensen levend onder het puin vandaan komen.”
Ook Stichting Vluchteling komt in actie en maakt 250.000 euro vrij uit de noodhulpreserves. De stichting is ter plaatse en probeert mensen in het zwaarst getroffen gebied te helpen. Er is dringend behoefte aan voedsel, water, medische zorg en onderdak, aldus de stichting. „Vóór de aardbeving waren er al 20 miljoen mensen die afhankelijk waren van hulp, van wie miljoenen ontheemd waren en leven in onzekerheid. Nu is de situatie nog nijpender geworden.”
Door de zware aardbeving in Zuidoost-Azië vrijdagochtend zijn in Myanmar mogelijk 100.000 doden gevallen en misschien nog wel meer. Dat stelt het Amerikaanse geologische instituut USGS.
In Vietnam verblijven momenteel ongeveer 150 Nederlandse reizigers via TUI en Djoser. Dit laten de reisorganisaties weten na de zware aardbeving in Myanmar, die ook in onder meer Vietnam te voelen was.
Via Djoser zijn op dit moment zo’n honderd Nederlandse reizigers in Vietnam. „Onze reizigers zijn veilig en kunnen hun reis zoals gepland vervolgen”, stelt een marketingmedewerkster. De ongeveer vijftig reizigers via TUI waren volgens een woordvoerster van die reisorganisatie tijdens de beving niet in het gebied waar de schok voelbaar was.
TUI heeft daarnaast zo’n vierhonderd Nederlandse reizigers in Thailand op dit moment. De woordvoerster laat weten dat de reizigers in beide landen ongedeerd zijn. „Een klein aantal” mensen was tijdens de aardbeving in Bangkok. In die Thaise stad zijn zeker drie mensen omgekomen nadat een pand in aanbouw was ingestort. „We hebben hen per sms geïnformeerd de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen”, meldt ze over de reizigers in Thailand.
De medewerkster van Djoser zegt verder dat dit weekend wel weer gewoon nieuwe mensen via de reisorganisatie naar Thailand gaan. Ze stelt dat hun reis kan doorgaan zoals gepland. Branchevereniging ANVR schatte eerder vrijdag dat waarschijnlijk een paar duizend Nederlandse zakenreizigers en vakantiegangers via aangesloten reisorganisaties in Thailand zitten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft tot nu toe geen hulpverzoeken gekregen van Nederlanders die in Myanmar of Thailand in nood zijn, meldt een woordvoerder vrijdagmiddag. Wel kreeg het ministerie enkele telefoontjes van bezorgde familieleden.
„Het is nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over Nederlandse doden of gewonden. Maar het ministerie heeft daartoe op dit moment geen concrete aanwijzingen.”
Bij de Alarmcentrale van de ANWB zijn tot nu toe dertien meldingen van Nederlanders in het getroffen gebied binnengekomen. De meeste meldingen komen van mensen die zich in de Thaise hoofdstad Bangkok bevinden. Geen van de meldingen ging over verwondingen.
De medewerkers krijgen vooral vragen over praktische zaken, zoals het voortijdig afbreken van de vakantie. De ANWB adviseert mensen contact op te nemen met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en ook de lokale autoriteiten en het lokale nieuws in de gaten te houden.
Door de zware aardbeving in Myanmar zijn zeker 144 doden gevallen, maakte de militaire junta in het land bekend. Ook zijn er zeker 732 gewonden. Het aantal slachtoffers zal naar verwachting verder toenemen.
Advertentie
Het aantal doden en vermisten door het instorten van een wolkenkrabber in aanbouw in Thailand is opgelopen. Er zijn nu vijf doden en 117 vermisten.
De dertig verdiepingen tellende toren in Bangkok stortte in door een aardbeving in buurland Myanmar, 1000 kilometer verderop. De autoriteiten meldden eerder dat de mensen in het gebouw bouwvakkers waren.
De aardbeving werd op meerdere plekken in Thailand gevoeld, maar er zijn los van deze ingestorte wolkenkrabber geen meldingen van slachtoffers.
Het internationale Rode Kruis waarschuwt dat de dammen in de Irrawaddyrivier mogelijk schade hebben opgelopen bij de zware aardbeving in het land en zouden kunnen breken. Ook UNICEF en Artsen zonder Grenzen (AzG) maken zich zorgen over ernstige schade aan de infrastructuur.
De exacte omvang van de ramp blijft nog onduidelijk, maar er zijn wel veel berichten over ingestorte gebouwen, bruggen en gescheurde wegen. Ook zou in delen van het land de stroomvoorziening haperen. Het Rode Kruis stelt dat er 18,5 miljoen mensen in het getroffen gebied wonen en verwacht „veel gewonden”.
Toegang tot schoon water is voor kinderrechtenorganisatie UNICEF altijd de eerste prioriteit na een aardbeving, zegt directeur Suzanne Laszlo. „Zonder toegang tot veilig drinkwater lopen kinderen een verhoogd risico op ziekten zoals cholera, die in deze omstandigheden levensbedreigend kunnen zijn voor kinderen.”
AzG heeft teams klaarstaan om zo snel mogelijk hulp te bieden. De hulporganisatie benadrukt hoe zeldzaam het is dat de militaire junta een oproep heeft gedaan voor internationale humanitaire hulp.
De zware aardbeving in Myanmar „kon niet op een slechter moment komen” voor het land, volgens Amnesty International. In 2021 kwam een militair regime aan de macht na een coup en meer dan 3 miljoen mensen raakten ontheemd door het gewapende conflict dat sindsdien woedt.
In het gebied waar het epicentrum van de aardbeving ligt, zijn veel gevechten tussen verzetsgroepen en het leger en worden veel militaire luchtaanvallen uitgevoerd. „Het leger van Myanmar weigert al lange tijd hulp aan gebieden waar verzetsgroepen actief zijn” zei Amnesty-onderzoeker Joe Freeman. Hij roept het leger op alle hulporganisaties „onmiddellijk onbelemmerde toegang” te verlenen.
Er is nog veel onduidelijk over de omvang van de schade en het aantal slachtoffers na de beving met een kracht van 7.7. „In Myanmar heeft het leger veel mediakanalen verboden en is de internettoegang beperkt. Dus we zullen misschien nog een tijdje geen duidelijk beeld hebben over de omvang van de schade en het verlies”, zei Amnesty-onderzoeker Joe Freeman.
Ook in buurland Thailand is er schade en zijn zeker drie mensen omgekomen. „Dat er meer beelden en informatie uit Thailand lijken te komen dan uit het epicentrum in Myanmar, is een schokkende herinnering aan de onderdrukking van de persvrijheid door de militairen sinds de staatsgreep in 2021”, aldus Freeman.
Volgens Amnesty heeft een derde van de bevolking van Myanmar dit jaar humanitaire hulp nodig. Bovendien zal de bevolking de gevolgen merken van de bezuinigingen op de Amerikaanse ontwikkelingshulporganisatie USAID onder president Donald Trump.
Paus Franciscus is „diep bedroefd” door de gevolgen van de aardbeving in Myanmar. Zijn gedachten zijn bij de mensen die zijn omgekomen en bij iedereen die is getroffen door de ramp.
Franciscus spreekt in een verklaring van „grootschalige verwoesting”, met name in Myanmar en Thailand. De paus bidt voor alle hulpverleners die moeten zorgen voor de gewonden en de mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt bij de beving.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bereidt zich voor op hulpverlening in het door aardbeving getroffen Myanmar. Het proces voor noodhulp is in gang gezet. De focus ligt op het sturen van spullen die nodig zijn voor de behandeling van slachtoffers en essentiële medicijnen.
Er wordt rekening gehouden met de kans dat de gezondheidsinfrastructuur in Myanmar mogelijk beschadigd is. De organisatie coördineert haar reactie vanuit het hoofdkantoor in Genève, „omdat we dit als een enorme gebeurtenis zien” met „duidelijk een zeer, zeer grote bedreiging voor het leven en de gezondheid”, zei een woordvoerder op een persconferentie.
De woordvoerder verklaarde dat de WHO klaar is om hulp te leveren, maar eerst moet weten „waar, wat en waarom”. De WHO heeft de afgelopen weken toevallig gekeken naar de beste manieren om hulpgoederen naar Myanmar te krijgen. De organisatie heeft al een speciaal team voor Myanmar, omdat het land kampt met gevechten tussen verschillende rebellengroepen en het leger. Het geweld escaleerde na de militaire staatsgreep in 2021.
Het Amerikaanse geologische instituut USGS houdt rekening met tienduizenden doden bij de zware aardbeving in Myanmar. De overheidsdienst schat de kans op 34 procent dat er 10.000 tot 100.000 mensen zijn omgekomen door de ramp. De kans zou 22 procent zijn dat er nog meer doden zijn.
De autoriteiten in Myanmar hebben nog weinig bekendgemaakt over het dodental, maar berichten op sociale media laten zien dat veel gebouwen zijn ingestort. Ziekenhuizen zeggen te zijn overspoeld door het aantal slachtoffers.
De beving had volgens USGS een kracht van 7.7. Kort daarna was er nog een beving van 6.4. Het epicentrum ligt dicht bij Mandalay, een stad met zo’n 1,5 miljoen inwoners.
Een ziekenhuis in Myanmar heeft twintig doden gemeld na de aardbeving van vrijdag. Het is het eerste officiële dodental uit dat land. In Thailand zijn zeker drie mensen omgekomen.
De twintig mensen die nu worden gemeld zijn overleden nadat ze naar het ziekenhuis in de hoofdstad Naypyidaw werden gebracht. „Veel mensen zijn gewond”, zei een dokter uit dat ziekenhuis met duizend bedden tegen persbureau AFP.
Het epicentrum van de beving lag in de buurt van Mandalay, de tweede stad van Myanmar. Naypyidaw ligt op zo’n 235 kilometer afstand van Mandalay. Myanmarese media meldden ook al dat daar zeker tien doden zouden zijn gevallen bij het instorten van een moskee. In Taungoo zouden vijf mensen zijn omgekomen toen een klooster in elkaar stortte.
The Global New Light of Myanmar, een Engelstalige door de junta betaalde nieuwssite, meldt dat gebouwen in meerdere Myanmarese steden zijn ingestort na de zware aardbeving van vrijdagochtend. Zeker vijf steden zouden zijn getroffen.
Ook meerdere wegen en bruggen zouden zijn ingestort. De nieuwssite deelt foto’s van kapotte wegen en bruggen en gebouwen die grote schade hebben.
Er is nog geen officieel aantal doden en gewonden gepubliceerd, maar het Myanmarese persbureau Khit Thit Media meldde eerder zeker vijftien doden.
The Global New Light of Myanmar, een Engelstalige door de junta betaalde nieuwssite, meldt dat gebouwen in meerdere Myanmarese steden zijn ingestort na de zware aardbeving van vrijdagochtend. Zeker vijf steden zouden zijn getroffen.
Ook meerdere wegen en bruggen zouden zijn ingestort. De nieuwssite deelt foto’s van kapotte wegen en bruggen en gebouwen die grote schade hebben.
Er is nog geen officieel aantal doden en gewonden gepubliceerd, maar het Myanmarese persbureau Khit Thit Media meldde eerder zeker vijftien doden.
Vier uur na de aardbeving die in Bangkok werd gevoeld, sprak het Reformatorisch Dagblad via WhatsApp met de Britse evangelist Andy Game (56). Game –die een zwarte pet draagt, donkere zonnebril op heeft en voorzien is van witte oordopjes– woont en werkt in de Thaise hoofdstad.
Terwijl hij zat te lunchen in een restaurant begon om 13.20 uur de grond te beven. De lampen in het restaurant zwaaiden heen en weer en toen Game naar buiten keek, zag hij dat het altijd drukke verkeer in Bangkok compleet was stilgevallen.
Game werd geëvacueerd en vier uur later is hij nog steeds met honderden anderen op straat. Het is er 34 graden en veel mensen weten niet goed wat ze moeten doen. Via zijn telefoon toont de evangelist het straatbeeld. Tussen de hoge gebouwen zijn veel mensen op de been. Ogenschijnlijk zijn ze rustig.
De situatie in Thailand lijkt volgens de Brit mee te vallen. Het grootste incident is het instorten van een dertig verdiepingen tellende wolkenkrabber in aanbouw. Bevestigd is dat er drie doden zijn en er 81 mensen vastzaten in het puin.
Momenteel wacht de evangelist op het moment dat de autoriteiten aangeven dat het veilig is. Dat zal nog wel even duren, omdat liften en elektriciteit in gebouwen gecheckt moeten worden. „Naschokken zijn er nu niet meer. Hopelijk wordt het leven snel weer normaal.”
Bang is Game niet geweest. „Ik heb dertig jaar in Japan gewoond en daar veel aardbevingen meegemaakt. Maar voor veel Thai was de aardbeving een beangstigende ervaring.”
In Myanmar is de situatie heftiger. Game: „Ik heb diverse kennissen daar, maar krijg ze niet te pakken. Vermoedelijk ligt de stroom er op veel plaatsen uit.”
Bij de ANWB Alarmcentrale in Den Haag zijn tot nu toe acht meldingen binnengekomen van mensen die getroffen zijn door de zware aardbeving eerder vrijdag in Zuidoost-Azië. Alle meldingen kwamen van Nederlanders die verbleven in de Thaise hoofdstad Bangkok.
„Gelukkig zitten daar geen mensen met letsel tussen”, zegt een woordvoerder van de ANWB. „De vragen gingen vooral over praktische zaken. Zo had een Nederlander zijn paspoort in een hotel laten liggen, waar hij na de beving niet meer naar binnen mocht. Ook hadden mensen vragen over een zo snel mogelijke terugkeer naar huis.”
De ANWB adviseert mensen in het getroffen gebied contact op te nemen met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en ook de lokale autoriteiten en het lokale nieuws in de gaten te houden, voor zover dat mogelijk is.
Nederlandse ambassades in Myanmar, Thailand en Vietnam waarschuwen Nederlanders voor de mogelijke gevolgen van de zware aardbeving in de regio. De beving lijkt vooral schade te hebben veroorzaakt in Myanmar en Thailand.
„Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten”, luidt het advies van de ambassades via de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders die hulp nodig hebben, worden verwezen naar de lokale noodnummers. Voor dringende hulp kan ook worden gebeld naar het noodnummer van Buitenlandse Zaken.
Teams van het Rode Kruis in Myanmar verlenen hulp na de zware aardbeving die het land heeft getroffen, meldt de BBC. De hulporganisatie spreekt van „aanzienlijke schade”, maar zegt dat de hulpverlening gehinderd wordt door stroomuitval.
Elektriciteitslijnen in de regio’s Mandalay en Sagaing zouden beschadigd zijn door de beving. Het Rode Kruis probeert op dit moment in kaart te brengen wat de „humanitaire behoeftes” zijn van de bevolking in Myanmar.
Het ziekenhuis in hoofdstad Naypyidaw sprak eerder van vele gewonden. Het is nog onduidelijk hoeveel doden en gewonden de aardbeving heeft veroorzaakt.
Het dodental loopt op na de instorting van een toren in de Thaise hoofdstad Bangkok. Vicepremier Phumtham Wechayachai heeft bekendgemaakt dat er minstens drie doden zijn en dat 81 mensen vastzaten in het puin.
De politie is nog bezig met het vaststellen van het aantal gewonden. Het gaat naar schatting om honderden mensen, aldus de lokale politiefunctionaris Worapat Sukthai. Het gebouw van dertig verdiepingen stortte vrijdag in door een zware aardbeving. Het pand was nog in aanbouw.
Sukthai zei dat hij duidelijk de hulpverzoeken hoorde van mensen die in het puin vastzaten. „Ik vrees dat er veel levens verloren zijn gegaan. We hebben nog nooit een aardbeving meegemaakt met zo’n verwoestende impact”, aldus de adjunct-chef van de politie in het district Bang Sue.
Bij het instorten van een moskee in het Myanmarese Mandalay zijn volgens persbureau Khit Thit Media zeker tien mensen omgekomen. Zij zouden daar voor een dienst zijn geweest toen een zware aardbeving ervoor zorgde dat het gebouw in elkaar stortte.
Mandalay ligt vlak bij het epicentrum van de beving. Volgens het persbureau is er ook in de zuidelijke stad Taungoo een klooster ingestort. Daarbij zouden vijf doden zijn gevallen, onder wie kinderen. Volgens ooggetuigen zitten nog mensen vast onder het puin.
De omvang van de ramp is nog onduidelijk en de Myanmarese autoriteiten hebben nog geen officieel aantal doden en gewonden gepubliceerd. Beelden op sociale media suggereren dat de schade groot is. Meerdere gebouwen en een brug lijken te zijn ingestort.
De junta in Myanmar heeft om internationale hulp gevraagd na de beving in het land. Een woordvoerder deelde die zeldzame oproep tijdens een bezoek van juntaleider Min Aung Hlaing aan een ziekenhuis in Naypyidaw.
„We willen dat de internationale gemeenschap zo snel mogelijk humanitaire hulp biedt”, aldus de woordvoerder. Hij zei dat bloeddonaties nodig zijn voor patiënten in Naypyidaw, Mandalay en Sagaing. Het aantal slachtoffers is niet bekend.
Myanmar heeft sinds 1 februari 2021 weer een militair regime. Daarvoor had het land tot 2011 decennialang ook een junta. Militairen namen de macht vier jaar geleden over van Aung San Suu Kyi. Haar partij NLD werd beschuldigd van fraude bij de parlementsverkiezingen. De NLD won die verkiezingen ten koste van de invloed van het leger.
Die staatsgreep heeft geleid tot grote onrust. Na de coup is een strijd losgebarsten tussen het leger en rebellen. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de junta van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
De Thaise hulpdiensten melden een dode en ongeveer vijftig gewonden na het instorten van een gebouw in Bangkok. Het pand met dertig verdiepingen was nog in aanbouw en stortte in als gevolg van een zware aardbeving.
Het epicentrum van de beving lag in buurland Myanmar, maar heeft ook schade veroorzaakt in Thailand en op andere plekken in Azië. De schok was goed voelbaar in de Thaise hoofdstad. Mensen vluchtten gebouwen uit. De Thaise autoriteiten hebben Bangkok inmiddels uitgeroepen tot rampgebied.
Vicepremier Prasert Jantararuangtong meldt dat het telecommunicatiesysteem van het land verstoord is. Het ministerie van Transport heeft het openbaar vervoer, waaronder bussen en elektrische treinen, tijdelijk stopgezet. Er komt een noodcentrum en er zal voor worden gezorgd dat alle overheidsinstanties snel reageren op de noodsituatie, aldus premier Paetongtarn Shinawatra.

Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft de „verschrikkelijke beelden” gezien van de aardbeving die Myanmar en Thailand vrijdag heeft getroffen. Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn, zei de NSC-minister vrijdag voor het begin van de ministerraad.
Het epicentrum van de aardbeving lag in Myanmar, maar de aardbeving was ook in buurlanden voelbaar. In de Thaise hoofdstad Bangkok stortte een wolkenkrabber in aanbouw in. Nederland heeft nog geen verzoek om hulp ontvangen, aldus Veldkamp. „Maar daar gaan we natuurlijk nooit op wachten. We kijken in het kabinet sowieso wat voor hulp we zouden kunnen bieden als zo’n verzoek binnenkomt.”
Veldkamp verwacht niet dat er veel Nederlanders in Myanmar zijn. „In Thailand zit doorgaans een redelijk aantal Nederlandse toeristen”, zei de minister. „Nederlanders die zich in die landen bevinden, roepen we op in ieder geval de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.”
De Thaise vicepremier Anutin Charnvirakul meldt dat de noodtoestand niet is afgekondigd voor de hoofdstad Bangkok. De situatie is er volgens hem wel ernstig na de zware aardbeving in buurland Myanmar.
Premier Paetongtarn Shinawatra had eerder gezegd dat de noodtoestand was afgekondigd. De omvang van de schade in Bangkok en de rest van Thailand is nog niet bekend.
Het stadsbestuur heeft Bangkok in elk geval wel uitgeroepen tot rampgebied. De gouverneur heeft de leiding over de rampenbestrijding.
In de Thaise hoofdstad is schade ontstaan aan veel hoge gebouwen, zegt gouverneur Chadchart Sittipunt. Het is volgens hem niet duidelijk om hoeveel gebouwen het gaat. Eerder werd bekend dat een wolkenkrabber in aanbouw is ingestort. De gouverneur roept mensen op tot voorzichtigheid.
De Myanmarese junta heeft de noodtoestand uitgeroepen in zes regio’s na de zware aardbeving die het land heeft getroffen. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is en hoeveel slachtoffers er zijn. Volgens getuigen en beelden op sociale media zijn veel gebouwen ingestort.
Ooggetuigen zeggen dat bij het gedeeltelijk instorten van een moskee drie mensen zouden zijn omgekomen. Er is nog geen officieel dodental.
Een medewerker van het ziekenhuis in hoofdstad Naypyidaw zegt dat daar veel slachtoffers binnenkomen en dat rijen gewonden buiten de spoedeisende hulp moeten worden behandeld. De juntaleider Min Aung Hlaing is daar inmiddels aangekomen.
Alle vluchten van en naar Bangkok kunnen volgens planning doorgaan na de aardbeving in Myanmar, het buurland van Thailand. Dat meldde de Thaise autoriteit voor burgerluchtvaart.
De aardbeving in het midden van Myanmar had een kracht van 7.7 en was voelbaar in buurlanden Thailand, Vietnam en China.
India heeft de vrijdag door een aardbeving getroffen landen Myanmar en Thailand hulp geboden. „India staat klaar om alle mogelijke hulp te bieden. We hebben onze autoriteiten gevraagd stand-by te staan”, aldus premier Narendra Modi op X.
De premier zegt zich zorgen te maken over de situatie en te bidden voor „de veiligheid en het welzijn van iedereen”. Modi heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om contact te houden met de regeringen van Myanmar en Thailand.
Een groot ziekenhuis in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw meldt dat er veel slachtoffers zijn na de aardbeving in het land. Op meerdere plekken zijn gebouwen ingestort. Rijen mensen worden buiten de spoedeisende hulp behandeld.
De aardbeving vond vrijdag plaats in Centraal-Myanmar. Deze heeft ook schade buiten het land veroorzaakt, bijvoorbeeld in Thailand. De omvang van de schade is nog niet bekend.
De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS) een kracht van 7.7. Het epicentrum lag op ruim 17 kilometer van Mandalay, de tweede stad van Myanmar. Deze werd twaalf minuten later opgevolgd door een beving in hetzelfde gebied. Die tweede schok had een kracht van 6.4.
Aardbevingen komen relatief vaak voor in Myanmar. Er loopt een breuklijn van noord naar zuid door het centrum van het land. Experts zeggen dat dichtbevolkte gebieden in Myanmar bijzonder kwetsbaar zijn voor aardbevingen en andere natuurrampen. Dat heeft te maken met de snelle stadsontwikkeling, verouderde infrastructuur en slechte stadsplanning.
De zware aardbeving in Zuidoost-Azië was ook te voelen in de Vietnamese steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad. Vietnamese media als VN Express en Vietnam News melden dat hoge gebouwen trilden door de beving.
Het epicentrum lag bij de Myanmarese stad Mandalay, op zo’n 1000 kilometer van Hanoi en ruim 1600 kilometer van Ho Chi Minh-stad. Vietnamese media delen beelden van bewegende meubels en van mensen die na de beving in paniek de straat op zouden zijn gegaan om hun gebouwen te ontvluchten.
Er zijn geen meldingen van schade in Vietnam. In Thailand en Myanmar lijken de gevolgen heftiger te zijn en ook in China zouden huizen zijn beschadigd.
De aardbeving in Myanmar heeft ook in buurland China voor schade gezorgd. Volgens Chinese media zijn er gewonden in de stad Ruili, net over de grens. Huizen zouden zijn beschadigd.
De schok was te voelen in meerdere Zuidwest-Chinese steden zoals Kunming, waar 8,5 miljoen mensen wonen. Ook de toeristische plaatsen Lijiang en Dali zouden zijn getroffen.
De Thaise premier Paetongtarn Shinawatra heeft de noodtoestand afgekondigd voor de hoofdstad Bangkok. Daar is schade ontstaan als gevolg van de zware aardbeving in buurland Myanmar.
De premier maakte eerder bekend haar werkbezoek aan het zuidelijke eiland Phuket te onderbreken voor een spoedvergadering.
De aardbeving vond plaats in Centraal-Myanmar en had volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS) een kracht van 7.7. Twaalf minuten later vond in hetzelfde gebied een tweede beving plaats met een kracht van 6.4.
Volgens artsen zitten zeker 43 bouwvakkers vast onder het puin van het ingestorte gebouw. De toren was nog in aanbouw.
Advertentie