Kerk & religieGodsdienstvrijheid

Kerkelijke jeugdorganisaties bezorgd over zondagsschoolpolitie

De Wet toezicht informeel onderwijs moet van tafel. Die boodschap dragen tien kerkelijke jeugdorganisaties uit met een dinsdag verschenen petitie. „Met deze wet wordt een wissel omgezet. Dat moeten we niet willen.”

20 November 2024 09:47Gewijzigd op 20 November 2024 14:43
Kinderen op een hervormde zondagsschool in Heinenoord laten een werkje zien dat ze hebben gemaakt. beeld Hervormd Heinenoord
Kinderen op een hervormde zondagsschool in Heinenoord laten een werkje zien dat ze hebben gemaakt. beeld Hervormd Heinenoord

Het wetsvoorstel informeel onderwijs, dat bedoeld is om antirechtstatelijke ideeën op bijvoorbeeld sommige Koranscholen en Chinese weekendscholen tegen te gaan, dreigt „veel verder te gaan dan nodig” en vormt „een bedreiging voor fundamentele vrijheden”, stellen de Bond van Hervormde Zondagsscholen, de Bond van Zondagsscholen Gereformeerde Gemeenten, het Landelijk Contact Jeugdwerk en zeven andere organisaties.

„Met dit wetsvoorstel plaatst de overheid hele bevolkingsgroepen onterecht in een verdachtenbankje”, waarschuwt Bert Kalkman, voorzitter van de raad van bestuur van het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC). Hij is de initiatiefnemer van de petitie ”Stop de Wet toezicht informeel onderwijs” , die sinds dinsdagavond online staat en woensdagochtend al meer dan 5000 keer was ondertekend.

De ondertekenaars zijn van mening dat de voorgenomen wet „buitenproportioneel” is en „wantrouwen in de overheid bij groepen Nederlandse burgers bevordert”. Zij verzoeken staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs) „de signalen van de landsadvocaat, onderwijsinspectie, het ambtelijk advies van OC&W, onze organisaties en de ondertekenaars van deze petitie serieus te nemen en de voorgenomen Wet toezicht informeel onderwijs van tafel te vegen”.

Bert Kalkman. beeld Edu-Sign

De discussie over deze wet loopt al een paar jaar. Waarom nu deze petitie?

Kalkman: „De afgelopen jaren hebben we hierover diverse gesprekken gevoerd met het ministerie van Onderwijs. We hebben geen moeite met deze wet als het gaat om kwaliteitsverbetering van informeel onderwijs of het goed regelen van de verklaring omtrent het gedrag (vog). Maar tegen het toezicht op informeel onderwijs hebben we steeds verzet gepleegd. De trein rijdt echter gewoon door. Daarom is het nu tijd om breder onze stem te laten horen.”

Wat is uw grootste zorg?

„De overheid treedt met deze wet binnen in het privédomein en gaat daarmee over de scheiding van kerk en staat heen. Dit raakt ook aan de vrijheid van geweten. Dat de onderwijsinspectie, die nota bene gaat over formeel en niet over informeel onderwijs, na een melding toezicht kan houden op onder meer een zondagsschool of de scouting en die zelfs kan verbieden, riekt naar staatspolitie. Dat is on-Nederlands.”

„Dat de onderwijsinspectie na een melding toezicht kan houden op een zondagsschool en die zelfs kan verbieden, riekt naar staatspolitie” - Bert Kalkman, initiatiefnemer petitie

Staatssecretaris Paul sprak vorige week van „brede bangmakerij” over de plannen en benadrukte dat de overheid straks echt niet overal achter de voordeur kan kijken.

„Prima, maar waarom wil ze dit dan? Waarom maak je van een mug een olifant? Neem dan een andere maatregel. Bangmakerij is een politiek begrip waarmee de staatssecretaris het vehikel probeert te verzachten. Maar het gaat niet om iets kleins. Recent was ik op een conferentie in Berlijn. Ik krijg het idee dat de liberalen van nu op het punt van toezicht neigen naar de communisten van vroeger, die onder meer in Oost-Duitsland een systeem hadden dat in alle haarvaten van de samenleving zat. Het wetsvoorstel dat er nu ligt, heeft niets met liberalisme te maken; dit is staatstoezicht. Ik snap dat het zaaien van haat moet worden aangepakt, maar niet op deze manier.”

Met hoeveel handtekeningen verwacht u binnenkort naar Den Haag te gaan?

„We moeten zeker 10.000 handtekeningen kunnen ophalen, maar onze gezindte is groter, dus ik hoop op nog veel meer. Met de Wet toezicht informeel onderwijs wordt een wissel omgezet. Dat moeten we niet willen. Hopelijk worden mensen zich bewust van wat er aan de hand is en laten ze via de petitie, maar ook via internetconsultaties , massaal van zich horen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer