Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.
„Wat van dit alles te denken? Op zich kunnen we ons de zorg van de overheid over wat binnen het informele onderwijs te berde wordt gebracht, voorstellen. Het gedachtegoed dat op salafistische onderwijsinstellingen of –om iets heel anders te noemen– Chinese weekendscholen wordt overgedragen, kan zeer ontwrichtende gevolgen hebben voor de rechtsstaat en de democratie. Maar de grote vraag is: moet met het oog op de bestrijding daarvan deze uitbreiding van de bevoegdheden van de onderwijsinspectie plaatsvinden? En nog een stap verder: is het gevaar niet levensgroot dat dit op den duur niet alleen de vrijheid van onderwijs, maar ook de vrijheid van godsdienst aantast? Want wie bepaalt wat antidemocratisch is? Wordt met behulp van deze wet straks ook de links-liberale lhbti-agenda dwingend aan het onderwijs vanuit synagoge en kerk opgelegd? Tijdens de laatste Haamstedeconferentie merkte Chris Stoffer, fractieleider van de SGP, op: „Deze totalitaire wet kan grote gevolgen hebben. Hiermee kan de onderwijsinspecteur wellicht ook een les op de plaatselijke zondagsschool bijwonen nadat een leerling op de zondagsschool melding heeft gedaan van discriminatie of aanzet tot haat.”
Dat dit alles niet fictief is, ondervond de Bond van Hervormde Zondagsscholen, waartoe ook onze zondagsscholen behoren. Deze bond bestaat al 96 jaar. Nog nooit heeft de politiek zich met het zondagsschoolwerk bemoeid. Tot vorig jaar. Ds. W.J.C. van Blijderveen (Kruiningen), sinds kort voorzitter van de bond, doet er onder zijn gemeenteberichten in Hersteld Hervormd Zeeland van 20 september jl. verslag van:
„Ambtenaren van het ministerie van Onderwijs nodigden zichzelf uit. Ze wilden graag in gesprek. Waarover? Wellicht konden ze wat betekenen om het zondagsschoolwerk te professionaliseren, was het eerste antwoord. Maar al snel daarna ging het om de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten. Over de vraag wat we eigenlijk zeggen over het huwelijk, over man-vrouwverhoudingen, over homoseksualiteit en gender. Uiteraard vond het gesprek plaats in alle openheid en vriendelijkheid. De kerk heeft immers niets te verbergen en de politiek wil geen slapende honden wakker maken. De houding is vooral nieuwsgierig, onderzoekend, verkennend. Maar de vraag of de inspectie eens een zondagsschool mocht bezoeken is wel gesteld. Uit belangstelling? Ongetwijfeld. Maar waar komt deze belangstelling na bijna honderd jaar vandaan? Is het gek als ik wat gemengde gevoelens heb bij dergelijke vragen? Het signaal is helder: niet alleen het formeel onderwijs en de onderwijsvrijheid staan onder druk. Ook het informeel onderwijs ligt onder een vergrootglas. Ook de scheiding van kerk en staat vertoont barsten. Laten we niet door allerlei geruststellende woorden in slaap sukkelen. Waakzaamheid is geboden.”
Waakzaamheid! Dat is ook het signaal dat het Breed Beraad Protestantse Kerken met het oog op deze ontwikkelingen heeft afgegeven, alsook de reformatorische scholenorganisaties VGS en VBSO en de RMU. God in vrijheid te kunnen dienen naar Zijn Woord, was dat niet mede de inzet van de Tachtigjarige Oorlog, waardoor ons land is geworden tot wat het is? Die vrijheid staat opnieuw onder druk. Is dat vreemd? Nee! Zolang de strijd tussen het vrouwenzaad en het slangenzaad voortgaat, zal deze vrijheid onder druk blijven staan. Nochtans, Eén staat erboven. Van Hem is onze verwachting.”
Ds. L.W.Ch. Ruijgrok uit Naaldwijk gaat in Zicht op de kerk (tweewekelijkse uitgave van de Hersteld Hervormde Kerk) in op de plannen van de regering waar het gaat om het zogenoemde informele onderwijs.