BuitenlandVerkiezingen VS
Harris nipt op voorsprong in peilingen

De strijd om het Amerikaanse presidentschap is uiterst spannend. In de laatste peilingen heeft Kamala Harris een minieme voorsprong op Donald Trump, maar de verschillen liggen binnen de foutmarge. Een overzicht van de stand van zaken.

Donald Trump (l.) en Kamala Harris tijdens het presidentieel debat op 10 september in Philadelphia. beeld AFP, Saul Loeb
Donald Trump (l.) en Kamala Harris tijdens het presidentieel debat op 10 september in Philadelphia. beeld AFP, Saul Loeb

Eind juni leek Donald Trump makkelijk te gaan winnen van de huidige president Joe Biden. Maar de nieuwe Democratische kandidate heeft al meer dan een maand nipt de overhand in de peilingen. Vlak voor het debat tussen Harris en Trump leek de Republikein bezig te zijn met een inhaalrace. Door haar sterke debatoptreden loopt Harris echter weer een beetje uit op Trump. Volgens de peilinggemiddelden bedraagt haar landelijke voorsprong ongeveer 2 à 3 procentpunt op haar Republikeinse tegenstander. Dit ligt binnen de foutmarge van de meeste peilingen. Harris kan dus een iets grotere voorsprong hebben, maar Trump kan ook licht voor staan. Wel is het totaalbeeld dat Harris momenteel iets beter ligt bij de kiezers.

Per staat

In het voordeel van Trump is dat hij het beter doet in de echt belangrijke staten dan op landelijk niveau. Er wordt namelijk per staat gestemd bij de Amerikaanse verkiezingen. Dat betekent dat een kandidaat niet landelijk de meeste stemmen hoeft te hebben om te winnen, als je maar in de juiste staten wint. Zo kreeg Donald Trump in 2016 minder stemmen dan Hillary Clinton, maar kon hij toch de verkiezingen winnen. De miljoenen stemmen die Clinton in Californië meer kreeg dan Trump maakten geen verschil. Dat er 10.000 inwoners meer uit Michigan op de Republikein stemden, besliste uiteindelijk mede de verkiezingen.

Zo’n scenario kan zich dit jaar ook voordoen. De uitslag in een paar staten –Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin– zal bepalen wie Joe Biden opvolgt als president. Bij de andere Amerikaanse staten weten we eigenlijk op voorhand al wie er als winnaar uit de bus zal komen. In bijna alle genoemde sleutelstaten is het verschil kleiner dan 1,5 procent. Kamala Harris heeft vaak wel een minimale voorsprong, maar haar voorsprong is zo klein dat Donald Trump eveneens een grote kans maakt om te winnen.

Stevige kans

Dat is ook te zien in de voorspellingsmodellen van diverse deskundigen. Daarin wordt niet alleen gekeken naar peilingen, maar ook bijvoorbeeld naar economische gegevens als de beurskoersen en de inflatie. Deze modellen geven Harris gemiddeld zo’n 55 tot 60 procent kans om te winnen. Dit betekent dat Trump ook nog steeds stevig kans maakt om weer president te worden.

Belangrijk is de vraag of Harris de komende weken haar voorsprong kan vasthouden of zelfs uitbreiden. Kiezers zijn nu enthousiast over haar goede optreden in het debat tegen Trump, maar de ervaring leert dat dit vanzelf wegebt. De kans is daarom groot dat deze nek-aan-nekrace duurt tot aan de verkiezingsdag op dinsdag 5 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer