BuitenlandDebat Harris en Trump
Harris en Trump vallen elkaar hard aan tijdens debat

Vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump beschouwen elkaar als een gevaar voor de toekomst van de Verenigde Staten. Dat bleek in het verkiezingsdebat van dinsdagavond.

De presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump schudden elkaar de hand, voorafgaand aan hun debat. beeld AFP, Saul Loeb
De presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump schudden elkaar de hand, voorafgaand aan hun debat. beeld AFP, Saul Loeb

„Ze is bezig dit land te vernietigen. Als zij president wordt, zullen we eindigen als Venezuela, maar dan veel erger”, zei Donald Trump over Harris, die op haar beurt Trump als een toekomstige „dictator” bestempelde.

Opvallend was dat Harris voor het debat Trumps hand schudde. Joe Biden en Hillary Clinton deden dat bij eerdere debatten niet. Maar vanaf minuut één gingen Harris’ handschoenen uit en probeerde zij –met succes– de Republikein uit de tent te lokken. Vooral toen Harris zei dat kiezers Trumps campagnebijeenkomsten saai vonden, raakte hij geïrriteerd.

Beiden schuwden de persoonlijke aanval niet. Trump noemde Harris een „marxist”, de „slechtste vicepresident in de geschiedenis van ons land” en insinueerde dat Harris om politieke redenen opeens „als zwart bekend wil staan”. Omgekeerd verweet de huidige vicepresident Trump „minachting” te hebben voor militairen, een egoïst en een leugenaar te zijn.

Abortus

Ook op inhoud wist Harris hem meermaals onder druk te zetten. Dat was een sterk contrast met het debat tussen Trump en Biden in juni, waarin de Republikein duidelijk de overhand had. Verbazingwekkend genoeg vroegen de debatleiders van ABC News __ Harris niet over haar steun aan Biden en zijn mentale geschiktheid voor het presidentschap. „Het was drie tegen één”, zei Trump na afloop. Volgens hem waren de presentatoren op de hand van de Democrate.

Een aanzienlijk deel van het debat draaide om abortus. Trump zei trots te zijn dat het hooggerechtshof het recht op abortus had teruggedraaid. Hij ontkende echter voor een nationaal abortusverbod te zijn en benadrukte het recht van staten om dit te regelen. Harris beschuldigde Trump van het afnemen van vrouwenrechten en beloofde alles te doen om dit terug te draaien. Ze ontweek de vraag of zij ook abortus in de laatste maanden zou toestaan, maar noemde dit verwijt wel „beledigend” voor vrouwen.

Huisdieren

Ook immigratie was een belangrijk gespreksonderwerp. Volgens Harris zou Trump Republikeinse politici onder druk hebben gezet om een wetsvoorstel tegen te houden dat de grensbeveiliging verbetert. „Hij wilde liever campagne voeren over dit probleem dan het daadwerkelijk oplossen”, verweet de Democrate haar tegenstander.

Trump reageerde met de bewering dat Biden en Harris het land zouden verwoesten door miljoenen migranten binnen te laten. „In Springfield eten immigranten zelfs de huisdieren van mensen die daar wonen”, zei de Republikein, verwijzend naar een gerucht dat rondgaat op sociale media. Ondanks gebrek aan bewijs hield Trump vol dat dit gebeurt. Hij beloofde opnieuw miljoenen illegale immigranten te deporteren.

Trump was op zijn beurt fel over het buitenlands beleid van Biden en Harris. Hij herhaalde dat de Russische inval in Oekraïne met hem als president nooit gebeurd was en beloofde deze snel te beëindigen. Harris verweet Trump zelf een dictator in spe te zijn. „Met Donald Trump als president zou Poetin nu in Kyiv zitten.” De Republikein waarschuwde tevens dat met Harris als president „Israël met twee jaar niet meer zou bestaan”.

„Met Harris als president bestaat Israël over twee jaar niet meer” - Donald Trump, presidentskandidaat Republikeinen

In een flitspeiling van CNN na afloop bleek dat voor 63 procent van de kijkers Harris de winnaar van het debat was. De Democraten riepen vannacht op tot een tweede debat. „Dat wil ze omdat ze verloren heeft”, reageerde Trump. Hij staat open voor een nieuw debat, mits dit door een „eerlijke zender” georganiseerd zou worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer