BuitenlandVerkiezingen VS
Trump en Harris nek aan nek in peilingen

De spanning is terug in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nieuwe Democratische kandidaat Kamala Harris krijgt voorlopig meer steun dan de voormalige kandidaat, Joe Biden. „De Democraten mogen van geluk spreken dat ze een tweede kans krijgen deze verkiezingen.”

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris doet het in de peilingen een stuk beter dan president Joe Biden. beeld EPA, Brian Spurlock
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris doet het in de peilingen een stuk beter dan president Joe Biden. beeld EPA, Brian Spurlock

Voor Donald Trump is dit een stevige tegenvaller. In de kiezersonderzoeken deed hij het aanzienlijk beter tegen Biden. Volgens peilinganalist Nate Silver had de Republikein zo’n 70 procent kans om de verkiezingen te winnen van de huidige president. Tegenover Harris is dit met de huidige stand van de peilingen nog ruim 50 procent.

In sleutelstaten Michigan, Pennsylvania en Wisconsin krijgen Trump en Harris ongeveer evenveel steun. Wie deze drie staten wint, zal hoogstwaarschijnlijk ook de verkiezingen winnen. Biden kwam hier steeds meer op achterstand te staan. In andere swingstaten als Georgia, Minnesota en North Carolina staat vicepresident Harris er eveneens beter voor dan Biden.

De Republikeinen hopen dat de opkomst van Harris tijdelijk is, veroorzaakt doordat de hele Democratische Partij zich achter haar kandidatuur schaarde. Trumps opiniepeiler Tony Fabrizio waarschuwde hier al voor in een memo. „We zullen peilingen zien waarin Harris dichter bij Trump komt of zelfs een voorsprong op hem heeft”, schreef Fabrizio. Hij noemde dit effect de “Harris-wittebroodsweken”, als gevolg van de „voortdurende media-aandacht die Harris krijgt van de mainstream media die grotendeels positief zal zijn”.

Media-aandacht

De vraag is of de steun voor Harris in de peilingen blijvend is. Als iemand veel positief in het nieuws is, zijn zwevende kiezers sneller geneigd diegene te steunen. Een goed voorbeeld zijn de verkiezingen van 2008. Nadat de Republikein John McCain de relatief onbekende Sarah Palin uitkoos als vicepresidentskandidaat, leverde dat veel media-aandacht op. Binnen enkele weken draaide McCain zijn ruime achterstand in de peilingen op Barack Obama om naar een kleine voorsprong. Zodra de kandidatuur van Palin oud nieuws werd, verdween deze voorsprong weer snel.

„Wittebroodsweken van Harris zullen snel voorbij zijn en kiezers zullen zich weer richten op haar rol als Bidens copiloot” - Tony Fabrizio, Republikeins opiniepeiler

De Democratische opiniepeiler Chris Anderson waarschuwde daarom tegenover Fox News dat het nog te vroeg is om voorspellingen te doen. „De realiteit dat Harris kandidaat is, is nog nauwelijks ingedaald”, stelde Anderson. „Binnenkort maakt ze bekend wie haar vicepresidentskandidaat is en dan is er nog de Democratische Conventie. Ze blijft dus nog wel even het nieuws domineren.” Mogelijk zal dat in ieder geval tijdelijk nog meer steun in de peilingen opleveren. Of dit blijvend is, zal pas over enkele weken duidelijk zijn. Tot die tijd is het verstandig om terughoudend te zijn met conclusies over de kansen van Trump en Harris.

Opgelucht

Hoe dan ook zijn veel Democraten opgelucht dat Joe Biden een stap opzij heeft gedaan. Volgens analisten had Biden weinig kans gehad om Trump te verslaan, zeker na zijn slechte optreden bij het verkiezingsdebat eind juni. „De Democraten mogen van geluk spreken dat ze een tweede kans krijgen deze verkiezingen”, schreef analist Nate Silver op zijn blog.

Bij de Republikeinen is de onrust merkbaar. In de verkiezingsstrijd met Biden was Trump duidelijk aan de winnende hand; tegenover Harris scoort de Republikein minder goed. Fabrizio eindigde zijn memo echter zonder al te veel angst: „Dat de Democraten de ene kandidaat vervangen door een andere, verandert niets aan de ontevredenheid van kiezers over de economie, inflatie, criminaliteit, de open grens (…). De wittebroodsweken van Harris zullen snel voorbij zijn en kiezers zullen zich dan weer richten op haar rol als Bidens partner en copiloot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer