Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente (gg) in Hardinxveld-Giessendam is gerenoveerd en verduurzaamd.
De Eben-Haëzerkerk ligt onderaan de dijk. Het gebouwencomplex heeft aan de westzijde een grote aanbouw. Opvallend is de speciale plek voor de luchtbehandelingsinstallatie, net naast het kerkgebouw. „Plaatsing op het dak zou te grote constructieve aanpassingen hebben gevraagd”, zegt koster W. van Leeuwen. „De vijf warmtepompen komen wel op het dak, maar ze worden zo goed mogelijk weggewerkt. Ze worden binnenkort geleverd.”
In de kerkzaal zijn de drie bouwfasen van de kerk (zie ”Gemeente in 1909 geïnstitueerd”) onderscheiden. Aan de ene kant bevindt zich de grote uitbouw met een puntraam. In het midden is het oudste deel en aan de andere kant is een gedeelte met een lager plafond, van de laatste verbouwing.
In de hal staat een deel van een bank uit de Boezemsingelkerk, die gekocht kon worden vóór de afbraak van dit markante Rotterdamse kerkgebouw. Daar is eveneens de eerste steen, in 1984 ingemetseld door ds. B. Reinders, te zien. ”In deze plaats zal Ik vrede geven”, staat erin gegraveerd.
Kerkenraad en renovatiecommissie zijn blij met de renovatie, geeft commissiesecretaris W. van der Wal aan. „We liepen tegen een groot aantal problemen aan. De verwarmingsbuizen moesten vervangen worden. Er kwamen gaten in de dakbeplating en we wilden de kerk duurzamer maken.”
Door de genomen maatregelen komt de energiebesparing naar verwachting op ongeveer 50 procent uit. Van der Wal: „We hebben gezorgd voor een goede isolatie. De hele kap is vanaf de onderkant geïsoleerd en het bestaande schrootjesplafond is vervangen door een wit spanplafond, wat de kerkzaal veel lichter maakt dan voorheen. Ook is de vloer geïsoleerd, is vloerverwarming aangebracht en zijn er ramen geplaatst die meer isoleren. De verwarming gaat in de toekomst grotendeels via vijf warmtepompen op het dak. Ze halen de warmte uit de lucht en werken als een omgekeerde koelkast. Dat gebeurt met behulp van elektriciteit. Mogelijk plaatsen we zonnepanelen, om elektriciteit op te wekken, en zonnecollectoren om de zonnewarmte te benutten.”
Ventilatie is tijdens de coronaperiode belangrijk gebleken. Daarvoor dient de luchtbehandelingsinstallatie naast het kerkgebouw. Van der Wal: „De installatie is niet alleen bedoeld voor luchtverversing, maar ook om warmte terug te winnen en die te gebruiken voor vloerverwarming. Daarvoor is in totaal 13,7 kilometer aan slang gebruikt. Vrijwilligers zijn uren beziggeweest om die met tie-wraps vast te maken.”
Vertegenwoordigers van gereformeerde gemeenten in Amersfoort, Amsterdam en Zoetermeer hebben hun licht hier opgestoken. „Andere gemeenten zijn welkom. We hebben nu de ervaring in huis”, deelt ouderling C. van der Hoek mee.
Hij vertelt over de gemeente: „Ze is de afgelopen tientallen jaren voortdurend gegroeid. Dat heeft te maken met de bouw van nieuwe woonwijken in Hardinxveld-Giessendam en het wegtrekken van mensen uit Rotterdam. Ook het feit dat hier een School met de Bijbel is en de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem dichtbij is, speelt mee. Onze gemeente is bovendien bevoorrecht dat er vaak een predikant stond. Na het emeritaat van ds. W. J. Karels dit voorjaar zijn we nu bezig met beroepen. Na de instituering van de gemeente in Sliedrecht is het ledental gestabiliseerd op ongeveer 1450. De gemeente telt zowel ouderen als jongeren.”
Het belangrijkste is echter een groei in de diepte, aldus Van der Hoek. „Vroeger was hier een bloeiend gezelschapsleven en waren er veel kinderen Gods. Gelukkig zijn ze er nog. De lijn van de bevinding is van groot belang. Christus zegt: „Ik ken de Mijnen en word van de Mijnen gekend.” Onze gemeente staat voor een Schriftuurlijk-bevindelijke waarheid, waarbij de kennis van de zonde en de vergeving door Christus de kern van de prediking zijn. We zien uit naar de werking van Gods Geest, in het bijzonder bij de jeugd.”