Nieuwe storm op komst
Nederland maakt de schade op nadat storm Eunice vrijdag over ons land is getrokken. Voor de storm werd in delen van het land code rood afgegeven en belangrijke onderdelen van het openbaar leven kwamen stil te liggen. Er vielen vier doden. Volg het nieuws in dit liveblog.
Advertentie
De zware storm Eunice is achter de rug, maar dat betekent niet dat Nederland van het stormachtige weer is verlost. Er komt nog meer storm aan, waarschuwt Weer.nl. De windstoten zijn niet zo hevig als tijdens Eunice, maar de storm kan zondagavond en maandagmiddag wel schade veroorzaken.
Zondag valt er niet alleen veel regen, er staat in de ochtend en middag al een stevige wind. Aan zee kunnen windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voorkomen. Het stormachtige weer heeft te maken met een groot lagedrukgebied dat vanaf het Verenigd Koninkrijk richting Denemarken trekt. Wanneer ’s avonds een pittig koufront overtrekt neemt in het hele land tijdelijk de kans op (zeer) zware windstoten toe. Boven land kunnen dan windstoten tot 100 kilometer per uur optreden, aan zee mogelijk tot 120 kilometer per uur. Ook is dan langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied waarschijnlijk sprake van een volgende officiële storm. Wellicht wordt zelfs even een windkracht 10 gemeten.
ProRail verwacht de hele nacht en zondag nog bezig te zijn met het verrichten van herstelwerkzaamheden, zegt een woordvoerster. Er zijn meer dan tweehonderd meldingen van incidenten binnengekomen na storm Eunice. Zo liggen er bomen op het spoor, is er schade aan stations en zijn er kapotte bovenleidingen.
Bij dakdekkers stromen de opdrachten binnen omdat storm Eunice verspreid over het land voor veel schade aan daken heeft gezorgd. Zelfstandig ondernemers Bas Elshout en Henk ter Maten hebben elk bijvoorbeeld al tientallen telefoontjes gehad.
Dat is veel drukker dan op een normale zaterdag, zeggen ze. En uit de duizenden schademeldingen bij verzekeraars komt naar voren dat ze zeker niet de enige vakmensen zijn die hard aan de bak moeten om stormschade te herstellen.
Een man die in Gent levensgevaarlijk gewond raakte doordat hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg, is overleden, bevestigt het Vlaamse Openbaar Ministerie. Eerder werd al bekend dat de zware storm Eunice een 79-jarige Engelsman in het westen van België fataal is geworden. De woonbootbewoner was in de jachthaven van Ieper in het water beland.
Zaterdag rijden, in tegenstelling tot wat eerder werd gezegd, toch maar slechts enkele treinen vanaf 13.00 uur. De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groter dan eerder werd ingeschat, zo meldt NS. Het duurt langer om dit te herstellen.
De treinen die rijden, worden getoond in de reisplanner, zo meldt NS.
Voor het internationale verkeer geldt dat er richting Duitsland geen treinverkeer mogelijk is vandaag. Tot 18.00 uur rijden er ook geen treinen richting Brussel.
Eerder liet de NS weten dat in de loop van de middag treinen weer zouden gaan rijden. Wel was al duidelijk dat reizigers rekening moesten houden met mogelijk langere reistijd of eventueel vaker overstappen en dat de normale dienstregeling zaterdag nog niet op alle trajecten zou kunnen worden gereden.
Verzekeraar Univé heeft zaterdagochtend voor miljoenen euro’s aan schadeclaims binnengekregen als gevolg van storm Eunice. Samen met de schade die eerder deze week werd veroorzaakt door storm Dudley en meldingen van vrijdag gaat het al om zo’n 3,5 miljoen euro, schat de firma. En waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op.
Univé heeft met meer dan 600.000 brandpolissen voor huishoudens een behoorlijk deel van de markt in handen. De firma is de eerste verzekeraar die al een voorzichtige schatting durft te geven van de omvang van de schade van het stormachtige weer. Andere verzekeraars hebben dit nog niet gedaan en wachten tot koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars maandag met een eerste branchebrede raming komt.
„Als er een paar bomen op een huis of een schuur vallen, loop het schadebedrag al snel hard op”, geeft een woordvoerder van Univé aan. De meeste meldingen betreffen vooral dakpannen die van daken zijn gewaaid, stukgewaaide tuinstoelen en kapotte schuttingen.
Univé wist vrijdagavond al dat de schade van de twee stormen boven de 1 miljoen euro zou gaan uitkomen. Het bedrijf had toen al zo’n 750 stormschademeldingen ontvangen. Zaterdag aan het begin van de dag was dit aantal opgelopen tot ongeveer 1100. Vervolgens kwam er „een piek aan meldingen”. Even na het middaguur telde Univé daardoor zo’n 4000 meldingen, waarvan zevenhonderd zijn veroorzaakt door Dudley en 3300 door Eunice.
Bij branchegenoten zijn ook al velen duizenden meldingen binnen. Het aantal schademeldingen voor beide stormen samen ligt zaterdag halverwege de dag op bijna 2000 particuliere en ruim honderd zakelijke, geeft Nationale-Nederlanden (NN) bijvoorbeeld aan. Daarbij zitten ook andere labels van NN, zoals OHRA en ABN AMRO Verzekeringen. Centraal Beheer stelde aan het begin van de dag al sinds woensdagavond verspreid over het land zo’n 2500 schademeldingen te hebben gekregen. Bij Interpolis stond de teller in de loop van zaterdagochtend op meer dan 3000 meldingen, voornamelijk over schade aan woningen.
Het zal zeker dagen en mogelijk weken duren voordat alle schade na storm Eunice in Amsterdam is opgeruimd, laat een woordvoerder van de gemeente weten. „Er wordt met man en macht gewerkt om alles op te ruimen.” Gevaarlijke bomen worden zo snel mogelijk geruimd. Naar verwachting zijn er in de hoofdstad honderden bomen omgewaaid door de storm.
De Amsterdamse parken blijven zeker tot zondagochtend gesloten vanwege risico’s met vallende takken en bomen die alsnog omvallen. Ook roept de gemeente op om niet naar het Amsterdamse bos te gaan tot de opruimwerkzaamheden daar zijn voltooid. Ook in de rest van de stad wordt iedereen gewaarschuwd op te passen voor loszittende takken.
In Amsterdam en omgeving zijn vrijdag drie mensen overleden door de storm. In Amsterdam-Zuid overleed een persoon nadat deze onder een boom terechtkwam op de Aalsmeerweg, datzelfde overkwam een fietser op de Vrijheidslaan in de Rivierenbuurt. Op de Weesperstraat in Diemen overleed iemand doordat een boom op de auto viel waarin het slachtoffer zat.
Waterschappen in het land hebben het druk met het verwerken van meldingen over schade door storm Eunice. Daarbij gaat het onder meer om overlast door omgevallen bomen. Over schade aan waterkeringen zijn nog geen meldingen binnengekomen bij de waterschappen en Rijkswaterstaat.
Een woordvoerder van het Zuid-Hollandse waterschap Hollandse Delta meldt dat het zaterdagmorgen erg druk op is op de telefoonlijnen, omdat mensen schade door Eunice willen melden. „Het gaat dan onder meer over omgewaaide bomen op dijken die wij in beheer hebben. Problemen met dijken of andere waterkeringen zijn niet gemeld.”
Het noordelijke waterschap Noorderzijlvest laat weten dat tijdens de inspectie van de dijken en kades in het donker geen bijzonderheden zijn geconstateerd. „Later zaterdag volgt nog een inspectie van ons werkgebied, want bij daglicht zie je toch meer”, aldus een woordvoerder.
Waterschap Fryslân meldt dat de dijken het door de combinatie van springtij en zeer zware windstoten zwaar te verduren hadden. Maar uit een inspectieronde zaterdagochtend bleek dat de dijken zich goed hebben gehouden.
Waterschap Hollands Noorderkwartier laat weten dat de gebiedsbeheerders op pad zijn gegaan om de wegen te inspecteren. Ze kijken daarbij naar omgevallen bomen en afgebroken takken en andere schades. „Deze stormschade nemen zij op en daarna gaat de onderhoudsploeg op pad om de bomen te verwijderen van de weg”, aldus het waterschap op zijn website.
De kerktorens van de Elandkerk in Den Haag moeten worden gerepareerd, blijkt uit inspectie van de gemeente. De bewoners van de ontruimde woningen rondom de kerk worden tot die tijd opgevangen en via de gemeente op de hoogte gehouden, laat de Veiligheidsregio Haaglanden weten. Hoelang de reparatie zal duren is niet bekendgemaakt.
Huizen rondom de Elandkerk werden vrijdagavond ontruimd omdat de kerk beschadigd was door storm Eunice. Door de storm vielen meerdere dakleien van een van de twee kerktorens. Aan het einde van de middag moesten bewoners van enkele tientallen huizen ook al hun huis uit omdat een van de torens door de extreme wind bewoog. Nog eerder op de vrijdag was er al een houten balk van de kerk afgewaaid en op een auto beland.
Reparatie van de kerk gebeurt in overleg tussen de gemeente en het kerkbestuur.
Advertentie
Omvallende bomen en rondvliegend puin veroorzaakt door de zware storm Eunice hebben in Europa aan zeker dertien mensen het leven gekost. Ook raakten tal van mensen gewond.
In Nederland kwamen vier mensen om, in Duitsland minstens twee en in België overleed een Brit. Hulpdiensten in het Verenigd Koninkrijk meldden zeker twee overleden slachtoffers en ook in Ierland en Polen vielen er doden.
De harde wind zorgde voor schade en her en der voor uitval van het openbaar vervoer en de stroomvoorziening. In Duitsland raakten tienduizenden huishoudens zonder elektriciteit en in Frankrijk 75.000. In het Verenigd Koninkrijk waren het er 400.000, waarvan de helft inmiddels weer stroom heeft. Daar heeft de weerdienst ook voor zaterdag nog een waarschuwing gegeven voor windvlagen in het zuiden van Engeland en Wales.
SOS Dolfijn meldt dat door de storm ook bruinvissen in de problemen zijn gekomen.
Onder meer bij de Brouwersdam (provincies Zuid-Holland en Zeeland), bij de de Maasvlakte bij Rotterdam en Ter Heijde (in de gemeente Westland) zijn vrijdag en zaterdag dode bruinvissen gevonden. De dieren zijn overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar onderzoek wordt gedaan, zo meldt de organisatie op Twitter.
Eunice heeft de lijst van zwaarste stormen sinds 1970 gehaald. Mogelijk gaat het om de op vier na zwaarste storm, meldt Weer.nl.
Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Daarna volgen stormen uit 1976, 1990 en 1972. De stormen van 18 januari 2007 en 27 oktober 2002 zijn goed voor een vijfde en zesde plek in de lijst. De zware storm van 18 januari 2018 staat op nummer acht.
Weer.nl denkt dat het stormgetal van Eunice niet ver van de stormen uit 2007 en 2002 vandaan zal zitten. Er is zelfs een kans dat Eunice het tot de vijfde plek in de lijst schopt en de storm van 2007 van zijn plek stoot. Als dat gebeurt kan worden gesproken van de zwaarste storm sinds februari 1990.
Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations. Op sommige plekken in het land was het uurgemiddelde van de storm een windkracht 10, een kracht gelijk aan een zware storm.
Kenmerkend aan Eunice is dat de hoogst gemeten windvlaag niet aan de kust, maar boven land voorkwam. In Cabauw in Utrecht spande de wind de kroon met een vlaag van ruim 145 kilometer per uur. Dat is opmerkelijk, omdat over het algemeen de sterkste vlagen aan de kust plaatsvinden.
Op veel plaatsen in het land zijn medewerkers van Staatsbosbeheer in de weer met zagen om paden vrij te krijgen. Zo ligt op de Veluwe volgens een woordvoerster van de dienst „op ieder bospad wel een boom om”. Ook in Flevoland, waar het volgens haar nog steeds hard waait, is behoorlijk wat omgegaan. Staatsbosbeheer adviseert mensen om even niet het bos in te gaan, er wordt namelijk volop gezaagd. „Pak liever de heide, of duinen of uiterwaarden als je de natuur in wilt”, aldus de woordvoerster.
„Er is aardig wat omgegaan”, zei ze. „Maar geen grote vlakken. Geen beelden van complete bossen zoals bij een valwind gebeurde onlangs. Het gaat meestal om oudere bomen of bomen die minder goed wortelden.”
Bij boswachterij Noordwijk zijn volgens haar juist weinig problemen op enkele boom na. „Door de zilte zeelucht groeit alles wat minder hoog hier”, zei ze.
Boswachters inspecteren dit weekend de bossen waarbij ze vooral letten op mogelijk gevaarlijke situaties zoals takbreuken: afgebroken takken die nog in de boom hangen. Die kunnen volgens de dienst bij het kleinste zuchtje wind naar beneden komen.
Het bos is volgens haar beter tegen stormen bestand dan enkele decennia geleden. Dit omdat sindsdien gevarieerd bos is aangelegd, met verscheidenheid in onder meer leeftijden en soorten. „Daardoor kan het bos een stootje hebben.”
Dat is wel anders in het Kuinderbos met vijfhonderd zware fijnsparren in de Noordoostpolder, zei ze. „Daar heb je nog wat van die bosgedeeltes die behoorlijk eentonig van soort zijn. En dat is dus kwetsbaar.” In dat bos liggen heel wat bomen om, in het bos zelf maar ook over de paden.
Voor bijna het hele land gelden momenteel geen weerswaarschuwingen meer. Rond 10.00 uur hebben alleen de provincies Zuid-Holland en Zeeland nog de zogenoemde code geel van het KNMI. De rest van het land is groen, wat betekent: geen bijzonderheden. Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.
Overigens meldt het KNMI op de website wel dat er zaterdagavond in het westen en zuidwesten tijdelijk kans is op zware windstoten van 75 tot 90 km per uur. Dat kan hinder veroorzaken voor het verkeer. In de nacht neemt de wind weer af.
Bij de hulpdiensten in het hele land zijn vrijdag en zaterdagochtend vroeg talloze meldingen van stormschade binnengekomen. Per regio gaat het om honderden meldingen. Dat geldt niet alleen voor regio’s als Haaglanden en het noorden van Noord-Holland aan de kust, maar ook voor Limburg, waar code geel gold.
Een groot deel van de meldingen ging over omgewaaide bomen, losgeraakte daken, gevel- en dakplaten en andere weggewaaide materialen als straatmeubilair en zonnepanelen. Wegen en spoorlijnen werden geblokkeerd door omgewaaide bomen. Zo moest de brandweer in Haaglanden naar eigen zeggen „heel veel extra voertuigen en personeel” inzetten. Het aantal meldingen nam er aan het eind van vrijdagavond af, zodat de brandweer ook aan minder spoedeisende incidenten toekwam.
In het noorden van Noord-Holland belden meer dan 310 mensen de meldkamer. In Midden- en West Brabant waren dat er rond de 400. En hoewel in Limburg ‘slechts’ code geel gold, kregen de hulpdiensten zeker 800 meldingen, 400 in het noorden en eenzelfde aantal in het zuiden van de provincie. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg Noord zei zaterdagochtend dat dit er waarschijnlijk meer zijn geweest, maar een actueel overzicht ontbrak zaterdagochtend nog.
Een woordvoerster van Veiligheidsregio Brabant Noord zei dat er rond de 50 meldingen bij 112 zijn binnengekomen. „Maar veel mensen belden de gemeente”, zei ze. „Veel gemeenten staan paraat om de boel op te ruimen. Zo ligt Vught bijvoorbeeld bezaaid met kleine takken.” In de regio rond Eindhoven kwamen ruim 100 meldingen binnen. „Maar dat is niet meer dan een ruwe schatting, het werkelijke aantal ligt hoger omdat mensen ook hulp inriepen via lokale brandweerkazernes”, zei een woordvoerder daar.
Niet alle veiligheidsregio’s kunnen zaterdag een overzicht geven, sommige komen daar pas later zaterdag, zondag of zelfs maandag mee.
In de loop van de middag zullen de treinen weer gaan rijden, laat de NS weten. Op een aantal plekken in het land zijn de herstelwerkzaamheden na de storm inmiddels afgerond. Reizigers moeten wel rekening houden met mogelijk langere reistijd of eventueel vaker overstappen, waarschuwt de NS. De normale dienstregeling zal nog niet op alle trajecten kunnen worden gereden zaterdag.
De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groot. Door storm Eunice zijn op veel trajecten bomen gevallen of is schade aan bovenleidingen. Op veel plekken in het land zijn medewerkers van ProRail nog hard aan het werk om die schade te herstellen. Reizigers wordt geadviseerd om voor vertrek de reisplanner van de NS goed in de gaten te houden.
ProRail meldt even na 10.00 uur dat op veel plekken de herstelwerkzaamheden nog in volle gang gang zijn. Ook ProRail geeft aan te verwachten dat daardoor zaterdag nog niet op alle trajecten de normale dienstregeling gereden kan worden.
Regionale vervoerders lieten zaterdagochtend al weten hun dienstregeling op te starten. Treinen van streekvervoerder Arriva rijden zaterdagochtend op steeds meer regionale trajecten, net als de treinen van Keolis. Wel wordt reizigers gevraagd rekening te houden met eventuele vertraging en andere vertrektijden door de opruimingswerkzaamheden.
Het aantal meldingen van stormschade bij verzekeraars blijft flink oplopen. Univé en Centraal Beheer geven aan dat er vrijdagavond nog veel nieuwe meldingen zijn binnengekomen, net als bij Interpolis het geval was. Daarbij is de verwachting dat er zaterdag in de loop van de dag veel nieuwe meldingen bij zullen komen, vandaar dat de verzekeraars momenteel extra personeel inzetten om alle telefoontjes en onlinerapportages af te kunnen handelen.
Centraal Beheer heeft sinds woensdagavond al zo’n 2500 schademeldingen gekregen, laat een woordvoerster zaterdagochtend weten. Vrijdag in de loop van de middag stond de teller nog op 1050 meldingen. Het gaat zowel om schade van storm Eunice als van storm Dudley die hier net voor zat. Volgens de zegsvrouw betreft het vooral dakpannen die van daken zijn gewaaid, schade door omgevallen bomen, kapotte schuttingen en gesneuvelde zonnepanelen. Ook zou het om relatief grote schades gaan.
De woordvoerster noemt de hoeveelheid binnengekomen meldingen „uitzonderlijk”, maar kan niet aangeven hoe de cijfers zich precies verhouden tot eerdere stormen. Na het weekend komt er volgens haar een eerste branchebrede inschatting van de omvang van de schade vanuit koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars.
Univé wist vrijdagavond al dat de schade van de twee stormen van de afgelopen dagen boven de 1 miljoen euro zou gaan uitkomen. De firma had deze week toen al zo’n 750 stormschademeldingen ontvangen. Zaterdag begin van de dag was dit aantal opgelopen tot ongeveer 1100. Een woordvoerder verwacht zaterdagochtend nog „een piek aan meldingen” en hoopt later op de dag een beter beeld te kunnen geven over de omvang van de schade.
Ook Interpolis heeft „erg veel schademeldingen” binnengekregen, verklaarde de verzekeraar vrijdagavond laat al. De teller stond toen op ruim 2400 meldingen, terwijl storm Eunice nog niet was uitgeraasd. Het overgrote merendeel daarvan betrof schade aan woningen. De meeste meldingen kwamen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland.
Storm Eunice die onder andere Nederland vrijdag teisterde heeft niet gezorgd voor een record aan energieopbrengst uit windturbines. Uit veiligheidsoverwegingen werd 80 tot 90 procent van het windvermogen afgeschakeld. Dat betekende concreet dat windmolens tijdens de storm urenlang niet draaiden. Dat valt op te maken uit de data van Energieopwek.nl dat de productie van groene energie bijhoudt. Storm Dudley die woensdag huishield zorgde wel bijna voor een record aan windenergie.
Lector Energietransitie Hanzehogeschool/Entrance Martien Visser, naar eigen zeggen geestelijk vader van de modellen van Energieopwek.nl, legt uit dat veel windmolens tot wel 12.00 uur stil hebben gestaan. Hij baseert zich in zijn uitleg ook op de cijfers van het Europese samenwerkingsverband ENTSO-E. Die vereniging van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit houdt in Nederland alleen het deel van de opbrengsten van windmolens bij waar TenneT als netbeheerder bij betrokken is. Dat zijn alle windmolens op zee, maar slechts een kwart van de windmolens op land. Visser legt uit dat de molens die zijn aangesloten bij TenneT op land, doorgaans de grotere en modernere turbines zijn.
Volgens Visser is 80 procent van het windvermogen op zee afgeschakeld geweest. Op land gaat het om 90 procent van de windmolens. De opwekking van energie bereikte rond 12.00 uur in de middag zijn hoogtepunt. Daarna werd het steeds iets minder. Toen de storm tegen 15.00 uur hard aantrok, werden in rap tempo meer windmolens uitgezet, vooral op land.
Om tot recordopbrengsten aan windenergie te komen, is er volgens Visser langdurig harde wind nodig in het hele land. Bij windkracht 5 kunnen veel windmolens al maximaal produceren. Het is ook wel mogelijk om windmolens te maken die bestand zijn tegen stormwinden. Probleem is alleen dat de opbrengsten van dergelijke molens op dagen dat het minder waait tegenvallen. Juist bij een zacht briesje is het volgens Visser ook noodzaak dat de molens energie opwekken.
Energieopwek.nl ontstond tijdens het Energieakkoord van 2013. Het doel van dat akkoord was 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023. Energieopwek.nl laat actueel zien hoeveel er wordt opgewekt.
Meerdere mensen hebben zaterdag mogelijk geen water of een lage waterdruk. Dat komt door leidingbreuken die zijn ontstaan door storm Eunice. Waterbedrijf Vitens zegt de schade te inventariseren en die te gaan herstellen zodra dat veilig kan.
Waar en in welk mate mensen geen water hebben is niet duidelijk.
Regionale treinvervoerders en busmaatschappijen starten zaterdagochtend hun dienstregeling weer op. Treinen van streekvervoerder Arriva rijden zaterdagochtend op steeds meer regionale trajecten. Reizigers kunnen op de website van de vervoerder zien waar de treinen weer rijden. Waar dat nog niet kan, wordt busvervoer ingezet, zei een woordvoerder van Arriva zaterdagochtend.
ProRail twittert dat ook Connexxion en Keolis aangeven dat ze weer mondjesmaat treinen kunnen laten rijden. „Let op: dit gaat vooralsnog om enkele trajecten. Check een reisplanner voor vertrek”, benadrukt ProRail.
Treinen en bussen stonden vrijdag stil vanwege storm Eunice. De bussen van Arriva rijden zaterdag zoveel mogelijk weer volgens de normale dienstregeling. Ook busvervoerder Connexxion rijdt weer volgens planning, zo laat de vervoerder weten via Twitter.
Storm Eunice heeft in Duitsland zeker twee levens geëist. Bij Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam een bestuurder om het leven toen hij vrijdagavond met zijn auto tegen een boom botste. De 56-jarige automobilist raakte beklemd en stierf ter plaatse aan zijn verwondingen.
In het nabijgelegen Saerbeck kantelde rond dezelfde tijd een auto. De 33-jarige bestuurder overleed eveneens ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de brandweer raakte het voertuig vermoedelijk als gevolg van een windstoot van de weg.
Eerder op vrijdag meldden België en het Verenigd Koninkrijk al meerdere doden door de storm. Een 30-jarige vrouw kwam in Londen om het leven toen een omvallende boom de auto waarin zij zat verpletterde. In Liverpool overleed een man nadat hij werd geraakt door rondvliegend puin. In het westen van België kwam de bewoner van een woonboot om het leven toen hij door hevige wind in het water belandde. Ook in Nederland waren enkele doden te betreuren.
In het noorden van Frankrijk kwamen 130.000 huishoudens zonder stroom te zitten. Elf mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin riep de noodtoestand uit om in de getroffen gebieden hulp te kunnen faciliteren.
Vanaf luchthaven Schiphol vertrekken zo’n 80 vluchten niet zaterdag. Het is niet met zekerheid te zeggen of die vluchten geschrapt zijn vanwege de weersomstandigheden, maar dat ligt „wel voor de hand”, aldus een woordvoerder van Schiphol.
In ieder geval KLM laat weten dat 32 vluchten (enkele reizen) niet gaan vanwege de weersomstandigheden die het gevolg zijn van storm Eunice. „We begrijpen dat dit heel vervelend is voor passagiers en werken er hard aan om hen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen”, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten. In totaal heeft KLM zaterdag zo’n 330 vluchten op de planning staan.
Een woordvoerder van Schiphol zegt: „We vliegen vandaag niet op volledige capaciteit, maar verwachten verder weinig problemen door het weer.” Storm Eunice leidde er vrijdag toe dat er zo’n 350 vluchten moesten worden geschrapt op Schiphol. KLM annuleerde vrijdag 200 vluchten door de storm.
Storm Eunice heeft het land inmiddels verlaten, maar erg rustig zal het dit weekend volgens Weer.nl niet worden. Hoewel zaterdag op de meeste plekken droog en zonnig begint en de wind geleidelijk afneemt, neemt later op de dag de bewolking toe en zal het tegen de avond gaan regenen.
Het kleine lagedrukgebied dat naar Nederland komt zorgt aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust opnieuw voor harde wind. In het noorden van het land lijken de windsnelheden mee te vallen, maar in de zuidelijke kustprovincies kan het tot windkracht 7 tot 8 komen met windvlagen tot 80 kilometer per uur.
Deze wind en regen trekken later op de zaterdagavond weg en worden gevolgd door een korte opklaring. Wederom van korte duur, want zondag lijkt een dag te worden met veel regen. Regionaal kan er tussen de 20 en 40 millimeter neerslag vallen.
Ook van de wind zijn we zondag nog niet af. Aan zee kan mogelijk een zuidwesterstorm ontstaan en verder kunnen in de kustprovincies windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur voorkomen. Deze wind neemt dan wel weer een warme lucht mee waardoor de temperatuur zondag oploopt tot maximaal 12 graden.
Ook maandag blijft het hard waaien. Wel komt het zonnetje af en toe door de buien heen. Tot het einde van de week blijft het wisselvallig.
Eén van de zwaarste stormen in jaren raasde vrijdag over Nederland. Reportage vanuit Friesland. „Dit is spannend.”
Het treinverkeer in België komt zaterdag weer bijna volledig op gang na storm Eunice. Vanwege de harde wind lag het treinnet in een groot deel van Vlaanderen vrijdag plat. De Belgische spoorbeheerder Infrabel meldt de hele nacht reparaties te hebben uitgevoerd. Ook richting Nederland rijden er weer treinen.
Eunice zorgde ook in België voor veel overlast en schade. Voor het grootste deel van Vlaanderen was vrijdag code oranje afgekondigd. In de rest van het land gold code geel. Volgens Belgische media kwam een 79-jarige man in Ieper om het leven toen hij door de hevige wind vanuit zijn woonboot in het water viel. Bij Gent raakte iemand zwaargewond toen hij een zonnepaneel tegen zijn hoofd kreeg en in Veurne liep een vrachtwagenchauffeur ernstige verwondingen op toen zijn voertuig omver werd geblazen door de wind.
Treinreizigers moeten er volgens Infrabel rekening mee houden dat er alsnog treinen door de nasleep van de storm kunnen uitvallen. Op enkele trajecten zijn er nog herstelwerkzaamheden nodig. Ook de hogesnelheidslijnen naar Nederland kunnen nog niet rijden.
Ook op de wegen wordt deze zaterdagochtend al hard gewerkt aan het opruimen van de dingen die er op te terecht zijn gekomen door storm Eunice. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en de weersinformatie te bekijken voor vertrek. „Hou rekening met hinder door opruim- en herstelwerkzaamheden”, adviseert een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
Er is de afgelopen nacht al heel veel opgeruimd, zo zegt ze: verkeersborden, takken, bomen. Ook kwamen er veel gekantelde vrachtwagens op de weg en raakte ergens een verkeersscherm los en kwam dat op de weg terecht.
Op sommige wegen liggen nog bomen en is de weg nog afgesloten, bijvoorbeeld op de A12/A27 bij knooppunt Lunetten.
De ANWB waarschuwt op de site dat in de kustprovincies en rond het IJsselmeer zeer zware windstoten voorkomen. Maar ook in de rest van het land kunnen de komende uren nog zware windstoten zijn. De woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukt dat het dus wel verstandig is daarop alert op te blijven. „Beide handen aan het stuur.”
Medewerkers van ProRail zijn zaterdagochtend vroeg druk bezig met de schade die storm Eunice heeft aangericht aan het spoor. Door storm Eunice zijn op veel trajecten bomen gevallen of is schade aan bovenleidingen. Op Twitter spreekt de spoorbeheerder van „enorme schade”. NS waarschuwt treinreizigers dat ze er rekening mee moeten houden dat het mogelijk tot in de middag kan duren voordat treinen weer rijden. „Plan uw reis kort voor vertrek”, stelt NS op de website.
„Inmiddels is de storm in het grootste deel van Nederland naar een dusdanig niveau dat in het hele land geschouwd kan worden en de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden opgestart”, zo schrijft ProRail in het liveblog over de storm. „Ook in het noorden van Nederland is schouwen om 03.00 uur vannacht van start gegaan en ook daar zijn de meldingen van schade onverminderd hoog.”
De meeste meldingen krijgt ProRail nog steeds over bomen op het spoor. „Maar we zien ook vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen.”
Nederland maakt zaterdag de schade op nadat storm Eunice over ons land is getrokken. Voor de storm werd in delen van het land code rood afgegeven en belangrijke onderdelen van het openbaar leven kwamen stil te liggen. Er vielen ten minste vier doden.
Eunice trok met windkracht 10 over Nederland en pas in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur werd code rood, die toen nog in een flink deel van Nederland gold, ingetrokken. Omgewaaide bomen en weggewaaide gevels en dakplaten als gevolg van de storm veroorzaakten in grote delen van Nederland overlast. Op diverse plekken moesten mensen hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld.
Huizen rondom de Elandkerk in Den Haag werden vrijdagavond laat opnieuw ontruimd vanwege een beschadigde kerk. Meerdere dakleien zijn van een van de twee kerktorens gevallen. Daardoor kan de toren mogelijk instabiel worden, is de conclusie na onderzoek. Zaterdag zullen de torens aan de Elandstraat verder geïnspecteerd worden.
In alle veiligheidsregio’s kwamen vele honderden schademeldingen binnen. Bij verzekeraar Interpolis stond de telefoon roodgloeiend en vrijdagavond waren er al ruim 2400 meldingen van stormschade, terwijl Eunice toen nog volop over ons land raasde.
Het treinverkeer werd vrijdag om 14.00 uur stilgelegd. Volgens spoorbeheerder ProRail is er veel schade aangericht en rijden er zaterdagmorgen nog steeds geen treinen. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. Rijkswaterstaat verwacht een groot deel van de zaterdag bezig te zijn met het opruimen van snelwegen.
Veel veiligheidsregio’s hebben het vrijdag druk gehad met meldingen van schade en overlast door de storm Eunice. Zo kwamen er bij de meldkamer van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant volgens een woordvoerster tussen 10.00 en 19.00 uur precies 399 meldingen binnen.
Verzekeraar Interpolis heeft vrijdagavond al „erg veel schademeldingen” binnengekregen, zo laat een woordvoerder weten. De teller staat op ruim 2400 meldingen, terwijl storm Eunice nog niet is uitgeraasd.
In een paar uur tijd steeg het aantal schademeldingen sinds woensdagavond van 1062, vooral meldingen na storm Dudley, „naar maar liefst 2421 om 20.00 uur vrijdagavond”. Meer dan 90 procent van die meldingen betreft schade aan woningen.
„Vaak gaat het om schade aan daken door losgewaaide dakpannen of dakdelen en er zijn beschadigingen door vallende takken en bomen.” De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland.
De verzekeraar raadt mensen aan om voorzichtig te blijven en „geen gekke capriolen uit te halen” om de schade op te nemen of noodvoorzieningen te treffen. „Ga dus niet het dak op terwijl het nog stormt.”
De storm Eunice heeft veel schade aangericht op het spoor. Daarom rijden er zaterdagochtend nog steeds geen treinen, meldt ProRail.
Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. ProRail is vrijdagavond begonnen met schouwritten, dat zijn ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor. Maar door de aanhoudende harde wind is dat nog niet in het hele land veilig mogelijk.
Waar de ritten al wel zijn uitgevoerd is gebleken dat er grote schade is aan het spoor en aan de bovenleidingen. Herstelwerk is door de aanhoudende harde wind nog niet mogelijk.
„Dat betekent dat we de dienstregeling helaas morgenvroeg nog niet kunnen opstarten. Veiligheid van onze medewerkers staat op één”, aldus de spoorbeheerder. Wanneer dit wel kan, is op dit moment nog niet duidelijk.
Voor steeds meer provincies schaalt het KNMI de waarschuwingscode af. De provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland hebben na Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel vrijdagavond rond 21.30 uur de code geel gekregen. Alleen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied geldt nog code rood.
In die laatste gebieden komen zeer zware windstoten voor van 100 tot 130 kilometer per uur. In de noordelijke provincies Groningen en Drenthe raast de wind met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur, vandaar dat daar code oranje nog van kracht is. In de gebieden waar code geel van kracht is, komen windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voor.
Het weerinstituut waarschuwt dat door storm Eunice nog altijd aanzienlijke schade en „zeer gevaarlijke situaties” kunnen ontstaan „als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen”. Naar het einde van de vrijdagavond en in de nacht neemt de wind vanuit het zuiden af.
Bij winkelcentrum Het Rond in Houten zijn meerdere appartementen, een bioscoop en een restaurant ontruimd vanwege een loshangende glazenwassersbak. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat de bewoners tijdelijk worden opgevangen in het gemeentehuis van Houten.
De veiligheidsregio twitterde dat tot de ontruiming is besloten omdat de glazenwassersbak in het stormachtige weer naar beneden zou kunnen vallen.
Bij het Groningse Adorp is een automobilist tegen een omgewaaide boom gebotst. Hij raakte bekneld en is aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie Groningen. Het ongeluk gebeurde rond 19.30 uur op de N361 tussen Adorp en Sauwerd.
Het lijkt erop dat deze man het vierde dodelijke slachtoffer is als gevolg van de storm Eunice. Eerder vrijdag overleden twee mensen in Amsterdam en een in Diemen nadat ze waren getroffen door omvallende bomen.
Rotterdam The Hague Airport is weer in bedrijf. De luchthaven was vrijdag drie uur lang dicht omdat de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd door de storm Eunice. De storm bereikte af en toe uitschieters van windkracht 12, meldt de luchthaven.
Een vliegtuigtrap vloog over het platform en van een van de hangars op het luchthaventerrein raakten dakplaten los, die vervolgens van het dak naar beneden kwamen. Vanwege rondvliegend glas aan de zijkant van het Wings Hotel sloot de marechaussee daar een weg af. Twaalf van de dertig geplande vluchten werden geannuleerd.
Na een inspectieronde ging Rotterdam The Hague Airport om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. Vrijdagavond komen drie vertraagde vluchten aan en daarnaast twee reguliere vluchten.
Storm Eunice heeft vrijdag tot nu toe al grote schade aan het spoor veroorzaakt. Ook zijn er op heel veel trajecten bomen op het spoor terechtgekomen. Wat de uitwerking hiervan op de treinenloop zaterdag is, kan een woordvoerster van ProRail nog niet zeggen. Ze meldt dat vrijdagavond inmiddels is begonnen met de controle van het spoor op plaatsen waar de wind inmiddels wat minder is. „Eigenlijk liggen overal waar we komen bomen op het spoor.”
In Zeeland is tussen Vlissingen en Middelburg een boom op de bovenleiding gevallen en dat heeft ervoor gezorgd dat het hele portaal, waar de draden overheen gaan en waar de stroomvoorziening vandaan komt, is ontzet en volledig gerepareerd moet worden.
Inmiddels is duidelijk dat op legio plaatsen bomen op het spoor liggen, zoals bij Oudenbosch, Diemen, Den Dolder, Zutphen, Echten, Maarssen, Apeldoorn, Warmond, Ransdaal en Aadorp. Bij Breda zijn zelfs drie bomen op het spoor gewaaid. „Bij station Hoorn zijn platen van een fietsenstalling op het spoor gewaaid en bij Wadenoijen troffen we delen van een dak van een huis aan”, schrijft ProRail in een liveblog.
Mensen van de spoorbeheerder kunnen als de wind is gaan liggen met herstelwerkzaamheden beginnen.
Het KNMI heeft de code oranje die gold in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel afgeschaald naar code geel. Daar kunnen nog windstoten optreden van 75-90 kilometer per uur.
De code rood (weeralarm) is nog altijd van kracht in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeer- en Waddengebied. Daar komen vrijdagavond zeer zware windstoten voor van 100-120 kilometer per uur, in de kustgebieden zelfs tot 130 kilometer per uur.
In de overige provincies Utrecht, Drenthe en Groningen is code oranje van kracht. Daar kunnen windstoten optreden van 100-120 kilometer per uur.
Het KNMI waarschuwt dat er „aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west.” Aan het einde van de vrijdagavond en in de nacht neemt de wind van het zuiden uit af.
In het midden en zuiden van het land begint storm Eunice vrijdagavond in kracht af te nemen, maar in het noorden neemt de storm juist toe. Dat meldt Weeronline.
In Noord-Holland en het Waddengebied staat momenteel windkracht 10 en dat kan op de Wadden zelfs nog toenemen tot windkracht 11. Het zwaartepunt van de storm wordt daar de komende uren verwacht. Pas aan het begin van de nacht wordt het ook daar wat kalmer.
Vrijdagmiddag werden in het zuiden en midden harde windstoten gemeten, met uithalen tot wel 145 kilometer per uur in Cabauw, bij Lopik. De woordvoerder van Weeronline waarschuwt dat het nog altijd stevig waait in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.
In het westelijk en noordelijk deel van Nederland geldt nog altijd de code rood van het KNMI.
Een deel van de dakbedekking van een van de bijgebouwen op het terrein van de voormalige kerncentrale Dodewaard is vrijdag door storm Eunice weggewaaid. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) zijn er geen gevolgen voor de veiligheid. Ook raakte niemand gewond.
De kerncentrale in Dodewaard werd in 1997 gesloten. Het gebouw valt onder de strenge veiligheidsvoorschriften van de Kernenergiewet tot het wordt gesloopt, wat in 2045 is voorzien.
Mensen die de weg op gaan moeten de komende uren, komende nacht en zaterdag nog rekening houden met hinder als gevolg van storm Eunice. Rijkswaterstaat blijft adviseren niet de weg op te gaan zolang code rood en oranje gelden. Maar ook waar code oranje geldt, raadt Rijkswaterstaat af de weg op te gaan. „Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger en vrachtverkeer.”
De dienst verwacht tot in de loop van zaterdag bezig te zijn wegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen, zo meldt Rijkswaterstaat vrijdagavond. Op veel wegen zijn vrijdag vrachtwagens gekanteld en liggen bomen, takken of andere voorwerpen op de weg. Rijkswaterstaat verwacht hier nog zeker de hele nacht en waarschijnlijk ook een deel van de zaterdag mee bezig te zijn, ook omdat pas kan worden begonnen met opruimen als de storm is gaan liggen in verband met de veiligheid.
„Weggebruikers die toch de weg op moeten, raden we aan de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen”, zo meldt RWS.
Eunice Storm bestaat écht. Ze is 18 en ze woont in Zierikzee. Op deze onstuimige vrijdag wordt ze bedolven onder berichtjes en flauwe opmerkingen.
Ze kan er hard om lachen, zo schrijft PZC. „Maar de storm vind ik echt verschrikkelijk. Want als mijn haar niet goed zit, is m’n hele dag verpest.”
„Oh, nee, daar heb je Eunice! Had je niet beter thuis kunnen blijven?” Zo werd Eunice vrijdagochtend verwelkomd door haar klasgenoten van het Hoornbeeck College in Goes.
Haar telefoon ontploft bijna door alle berichtjes. „Iemand schreef: ‘Krijg ik m’n hek nog terug? Dat is net weggewaaid. „Ik antwoordde: „Jahoor, stuur maar een tikkie”.” Eunice vindt al die aandacht ontzettend grappig.
Een 30-jarige vrouw is vrijdag omgekomen in Londen toen een boom viel en een auto verpletterde waarin ze als passagier zat tijdens storm Eunice, aldus de politie. De vrouw werd ter plekke dood verklaard. De bestuurder van de auto is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen waren niet levensbedreigend. In Liverpool, iets meer naar het noorden, is volgens de politie een man omgekomen door rondvliegend puin.
Daarmee eiste Eunice de eerste twee levens in het Verenigd Koninkrijk. Eerder op vrijdag had de storm gezorgd voor de hardste windstoot die ooit in Engeland is gemeten. Het ging volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van bijna 200 kilometer per uur, die gemeten werd op het Isle of Wight, voor de Engelse zuidkust.
In Engeland en het zuiden van Wales zorgt Eunice voor schade en overlast. Zo heeft de wind het dak van de 02 Arena in Londen deels verwoest. Scholen zijn gesloten en vluchten, treinritten en veerdiensten zijn geschrapt. In Nederland, Frankrijk en België houdt Eunice ook flink huis.
Omgewaaide bomen en weggewaaide gevels en dakplaten als gevolg van storm Eunice veroorzaken in grote delen van Nederland overlast. Zo is in de Maczekstraat in het Brabantse Dongen een dak van een blok huizen gewaaid.
Regionale media meldden dat daardoor tien huizen moesten worden ontruimd. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant kon de ontruiming niet bevestigen, maar had wel een melding van schade in de Maczekstraat gekregen. De veiligheidsregio laat weten dat in Midden- en West-Brabant tientallen meldingen van schade zijn binnengekomen. In veel gevallen gaat het om omgevallen bomen en loshangend straatmeubilair.
De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat in die regio op de wegen veel omgevallen bomen en takken liggen en rept ook van weggewaaide zonnepanelen.
In het Zuid-Hollandse Voorhout is een deel van het dak van een appartementencomplex gewaaid, aldus Omroep West. Een getuige zei tegen de omroep dat de zonnepanelen van het dak waaiden en de bakstenen in het rond vlogen.
De test- en vaccinatielocatie Jaarbeurs in Utrecht blijft zaterdag de hele dag dicht, meldt GGD regio Utrecht. Door de storm Eunice is het paviljoen vrijdag beschadigd geraakt „en dat geeft een onveilige situatie voor bezoekers en medewerkers”.
Wie zaterdag een vaccinatie- of testafspraak heeft staan, zal door de GGD worden gebeld. In overleg kan uitgeweken worden naar een andere locatie of dag. Zaterdag start de reparatie aan het paviljoen, mits het weer dat toelaat.
Ook het testpaviljoen bij de RAI in Amsterdam heeft stormschade opgelopen. Die locatie blijft tot zaterdagmiddag 12.00 uur gesloten, zo meldt GGD Amsterdam. Net als in Utrecht worden mensen met een afspraak gebeld door de GGD.
De politie heeft vrijdagmiddag korte tijd enkele tientallen huizen in de omgeving van de Elandkerk in Den Haag ontruimd. Een van de torens van de grote kerk gaat heen en weer door storm Eunice. Gedacht werd dat de toren instabiel was, maar dat bleek na inspectie „van binnen en buiten de kerk” niet het geval, zegt een woordvoerder van veiligheidsregio Haaglanden.
Een van de twee torenspitsen van de kerk beweegt door de harde wind. Deskundigen hebben „geconstateerd dat dit verder geen gevaar oplevert, ondanks dat de toren heen en weer gaat”, aldus de woordvoerder. Bewoners uit de directe omgeving werden in een andere nabijgelegen kerk opgevangen en kunnen nu weer naar huis.
De kerk staat tegenover het Elandplein in het Zeeheldenkwartier. De omgeving rond de kerk en een groot deel van de straat werden tijdens de ontruiming en inspectie afgezet door politie en brandweer. Een houten balk, een onderdeel van een kerkraam, waaide wel los van de kerk en belandde op een auto.
De zware storm Eunice heeft slachtoffers geëist in het westen van België. Een 79-jarige Engelsman is om het leven gekomen tijdens de zware storm Eunice, meldt Het Nieuwsblad. De woonbootbewoner was in de jachthaven van Ieper in het water beland, vermoedelijk door de hevige wind. De man is nog gereanimeerd, waarna hij in kritieke toestand naar een ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.
In de plaats Menen werd een 18-jarige jogger in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Een boomtak die door de felle wind afbrak was op de tiener gevallen. En in Gent raakte een man levensgevaarlijk gewond toen hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg.
Storm Eunice raast over Nederland. Door de wind vlogen vrijdag enkele dakpannen van kerkgebouw De Hoeksteen, van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (GGiN) in Barneveld.
Alle uitgaande vluchten van Rotterdam The Hague Airport voor vrijdag zijn geannuleerd. Vijf uitgestelde binnenkomende vluchten staan nog wel op het schema voor aankomst na 21.00 uur als de omstandigheden dat toelaten. In totaal zijn vrijdag twaalf van de dertig geplande vluchten geannuleerd.
De politie heeft vrijdagmiddag huizen in de omgeving van de Elandkerk in Den Haag ontruimd. Een van de torens van de grote kerk lijkt instabiel en gaat heen en weer, meldt de politie. De kerk staat tegenover het Elandplein in het Zeeheldenkwartier. De omgeving rond de kerk en een groot deel van de straat is afgezet door politie en brandweer.
De kerk heeft twee torenspitsen, een van de twee gaat heen en weer door storm Eunice. Een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden laat weten dat de gemeente en de kerk samen beoordelen in hoeverre de beweging afwijkt van normaal en dus in hoeverre ̈de situatie kwaad kan”. „Daarnaast is er een balk van de kerk losgewaaid en op een auto terechtgekomen.”
De woordvoerder heeft geen exacte aantallen maar laat weten dat „tientallen huizen” zijn ontruimd. Bewoners worden in de omgeving opgevangen.
Een door storm Eunice gevelde bouwkraan heeft meerdere mensen verwond in een Belgisch ziekenhuis. De kraan viel bovenop de geriatrische afdeling van een ziekenhuis in Doornik. Het is onduidelijk hoe ernstig de slachtoffers eraan toe zijn.
Ondertussen moeten inwoners van een plaatsje even ten westen van Brussel een veilig heenkomen zoeken voor een kerktoren die dreigt om te vallen. Het centrum van Asse wordt volgens de politie ontruimd omdat de toren van de middeleeuwse Sint-Martinuskerk al een stuk heeft verloren en er meer dreigt te volgen. Tot dusver is niemand geraakt.
Elders in het land zijn volgens Belgische media een 18-jarige hardloper en een man door de storm ernstig gewond geraakt. De tiener werd geraakt door een afgewaaide tak, de man door een zonnepaneel.
In Amsterdam is vrijdagmiddag opnieuw iemand om het leven gekomen door storm Eunice. De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt dat er op de Vrijheidslaan een fietser onder een omvallende boom is terechtgekomen en daardoor is overleden. Het is voor zover bekend het derde dodelijke slachtoffer als gevolg van de storm.
Bij verzekeraars komen nog altijd veel meldingen binnen over stormschade en bijbehorende verzekeringsvragen. De meldingen lopen nu ook deels in elkaar over, omdat na storm Dudley van woensdag nu ook storm Eunice erbij is gekomen. Verzekeraars zetten daarom extra personeel in om alle schademeldingen te kunnen afhandelen, laten Interpolis, Univé en Centraal Beheer weten.
Storm Eunice breidt zich aan het eind van de vrijdagmiddag steeds verder uit over Nederland. Daarbij komen volgens Weer.nl voor ons land extreem harde windstoten voor. De zwaarste windstoot werd even na 17.00 uur gemeld door het weerstation van Cabouw in de provincie Utrecht. Daar werd 145 kilometer per uur gemeten.
Eerder op de dag werd 130 kilometer per uur in IJmuiden gemeld. Dat dagrecord werd al snel verbroken door Hoek van Holland. Daar werd 141 kilometer per uur geregistreerd.
Op een kaart die Weer.nl even voor 17.00 uur publiceerde is te zien dat een groot deel van het land te maken heeft met windstoten boven de 100 kilometer per uur. Uit Zuid-Holland en Utrecht komen meldingen van windstoten boven de 130 kilometer per uur. Zelfs in het binnenland wordt windkracht 10 gemeten.
Uit het hele land komen schademeldingen binnen. Het gaat dan om weggewaaide dakpannen of hele delen van daken. Ook zijn er meldingen van omgewaaide bomen. Zo meldde Weer.nl dat twee grote bomen bij het redactiekantoor van het weerbureau zijn omgewaaid.
De politie heeft vrijdagmiddag een NL-Alert naar mobiele telefoons verstuurd vanwege „extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland”, zo valt te lezen. Opgeroepen wordt om alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast door de grote hoeveelheid meldingen in verband met de storm Eunice.
Een bejaarde vrouw is vrijdagmiddag in Boekel (Brabant) zwaargewond geraakt toen een omvallende boom op haar viel. Ze raakte daarbij gewond aan armen en benen en werd met meerdere botbreuken naar het ziekenhuis gebracht, zei een woordvoerster van de politie.
Het ongeval gebeurde rond 16.00 uur op het Bezuidenhout in het Brabantse dorp, toen de vrouw onder de boom langs liep.
Veel veiligheidsregio’s in de provincies waar vrijdag code rood of oranje geldt vanwege de harde wind hebben het druk met meldingen van stormschade. In verschillende regio’s komen veel meldingen binnen variërend van omgewaaide bomen tot losgekomen dakpannen en dakleer. In de regio Amsterdam zijn twee mensen omgekomen door omgewaaide bomen.
Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET doet er naar eigen zeggen alles aan om zaterdag weer volgens dienstregeling te rijden. Of dat lukt is afhankelijk van de ontwikkeling van het weer en de eventuele schade van de storm op het spoor en de weg. De RET meldt dat het vrijdagavond en -nacht paraat staat om zonodig het spoor weer reisklaar te maken.
Het volledige openbaar vervoer in de stad werd vanaf vrijdagochtend 10.00 uur stilgelegd.
Ook alle vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport zijn geannuleerd. Vrijwel alle gemeentelijke diensten zijn vrijdag na 13.00 uur gestopt.
In Diemen is iemand overleden doordat een boom op een auto viel waarin het slachtoffer zat. Dat meldt de brandweer. Het incident gebeurde op de Weesperstraat.
Eerder vrijdag overleed iemand in Amsterdam nadat die persoon onder een omgevallen boom terecht was gekomen.
Het is zover bekend het tweede dodelijke slachtoffer als gevolg van storm Eunice, die vrijdag over Nederland raast.
De scheepvaart op de Brabantse kanalen is vrijdagmiddag gestremd, meldt Rijkswaterstaat. De harde windstoten door storm Eunice maken scheepvaart onmogelijk. Ook kunnen bruggen niet op een verantwoorde wijze bediend worden, aldus Rijkswaterstaat.
Hoelang de stremming gaat duren is nog niet bekend.
Post- en pakketbedrijf PostNL verwacht vertraging bij het bezorgen van post en pakketten op zaterdag vanwege de storm. Het ophalen van de post en pakketten aan het einde van deze middag gaat in sommige regio’s mogelijk niet lukken of met vertraging. „Een deel van de post van zaterdag wordt waarschijnlijk dinsdag bezorgd, en de pakketten maandag”, aldus een woordvoerster van PostNL.
Van de pakketten van vandaag is al ongeveer 90 procent bezorgd, laat PostNL weten. Het bedrijf volgt de lokale weersituatie om te besluiten of bezorgers veilig de weg op kunnen. Op verschillende plekken in het land stoppen de bezorgers met werken door de storm Eunice. PostNL laat klanten weten als dit gevolgen heeft voor de bezorging van post en pakketten.
De veerdienst van en naar Texel ligt er vrijdagmiddag uit vanwege de harde wind, veroorzaakt door de storm Eunice. Dat meldt TESO op Twitter. TESO verzorgt de bootverbinding tussen Texel en Den Helder.
Het is nog onbekend hoe lang de stremming duurt, stelt TESO.
Een persoon is vrijdagmiddag overleden nadat die in Amsterdam onder een door de storm omgewaaide boom was terechtgekomen. De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt dat op Twitter.
De boom viel rond 15.00 uur om op de Aalsmeerweg in Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond, zo werd kort daarna gemeld. Met behulp van de brandweer werd het slachtoffer onder de boom vandaan gehaald en naar het ziekenhuis vervoerd. Ondanks de inzet van de hulpdiensten is de persoon overleden. „De politie is bezig de familie in kennis te stellen”, aldus de brandweer.
Storm Eunice veroorzaakt vrijdagmiddag even voor 16.00 uur veel problemen op de weg. Vooral vrachtwagens lijken last van de wind te hebben en kantelen. Op meerdere plekken liggen vrachtwagens over de weg. Wegen zijn daarom afgesloten voor verkeer.
De ANWB meldt dat de wind „nu echt flink wat overlast begint te veroorzaken”. Zo zijn er onder meer vrachtwagens gekanteld op de Moerdijkbrug in de A16, die is helemaal dicht daardoor. Ook de N11 is dicht nadat een vrachtwagen was gekanteld, ook op de A9 bij Amstelveen ligt een gekantelde vrachtwagen en ook een bij het Rottepolderplein. Ook in Zeeland op de A58 bij Kruiningen en Heinkenszand liggen gekantelde vrachtwagens. Ook liggen inmiddels op meerdere plaatsen bomen op de weg.
Rond 16.00 uur stond op de Nederlandse wegen ongeveer 80 kilometer file, veroorzaakt door stormproblemen.
Het onderhoud aan de beide tunnels van de A73 in Roermond en Swalmen is vanwege de storm Eunice uitgesteld. Dat onderhoud zou in de nacht van vrijdag op zaterdag worden uitgevoerd. Omdat het werk aan de tunnels niet doorgaat, kan het verkeer gewoon door de tunnels blijven rijden, maakte Rijkswaterstaat vrijdagmiddag bekend. Het werk wordt een andere keer gedaan.
Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo staken de bezorging om storm Eunice. Vanwege de storm geldt in bepaalde delen van Nederland code rood. AH stopte al met bezorgen vanaf 15.00 uur, Jumbo vanaf 16.00 uur en onlinesupermarkt Picnic doet dat in provincies waar code rood geldt. Wel houden AH en Jumbo hun winkels open.
Een persoon is vrijdagmiddag in Amsterdam geraakt door een boom die omviel. Het slachtoffer is daarbij zwaargewond geraakt, meldt een woordvoerder van de brandweer.
De boom viel rond 15.00 uur om op de Aalsmeerweg in Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer werd met behulp van de brandweer onder de boom vandaan gehaald en is naar het ziekenhuis vervoerd.
De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt dat het aantal meldingen dat binnenkomt in de regio vrijdagmiddag enorm toeneemt. „Het is enorm druk. Er komt van alles voorbij, omgevallen bomen en andere soorten stormschade.” Voor zover bekend zijn er in Amsterdam verder nog geen gewonden gevallen.
De harde wind veroorzaakt vrijdagmiddag rond 15.30 uur problemen op de wegen. In een liveblog meldt Rijkswaterstaat dat er meerdere meldingen binnenkomen van vrachtwagen en busjes die in de problemen komen door de wind. Op de A9 richting Amstelveen bij de Schipholbrug ligt een vrachtwagen op z’n kant, zo laat de dienst zien met een bijgevoegde foto.
Storm Eunice is vrijdagmiddag uitgegroeid tot een officiële zware storm in Nederland, meldt Weer.nl. Tussen 14.00 en 15.00 uur werd in Vlissingen een gemiddelde windsnelheid van 10 Beaufort gemeten en daarmee is voor het eerst sinds 9 februari 2020 sprake van een zware storm.
De zwaarste windstoot van 123 kilometer per uur werd tot nu toe in Hoek van Holland en Vlissingen gemeten. De KNMI gaf eerder al code rood af voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied in verband met de zware windstoten.
De provincies Noord-Holland en Flevoland hebben vrijdagmiddag de bediening van alle bruggen en sluizen in de provincies stilgelegd. Het werd door de stormachtige windvlagen te gevaarlijk om de bruggen en sluizen te blijven bedienen. In de provincies geldt code rood wegens storm Eunice.
Volgens de provincie Noord-Holland deden zich steeds gevaarlijke situaties voor doordat de stormachtige wind het water opstuwt. Noord-Holland noemt het onverantwoord om bruggen en sluizen te bedienen bij windkracht 9 of 10 boven water en windkracht 8 op het land.
De bruggen en sluizen in Flevoland worden tot nader order niet meer bediend. In Noord-Holland ligt de bediening vrijwel zeker tot zaterdag stil. Het verkeer over de Markerwaarddijk, de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad, is om 15.00 uur ook stilgelegd, aldus de provincie. Dat zal tot zaterdagmorgen duren. De weg tussen het IJsselmeer en het Markermeer vangt veel te veel wind.
Storm Eunice heeft in Ierland een man het leven gekost en meer dan 80.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom laten zitten. De man werd volgens de Ierse omroep RTÉ getroffen door een omgevallen boom, toen hij puin wilde opruimen. Het land kampt ook met verkeershinder. In een deel van het land zijn scholen vrijdag gesloten.
In Ierland bereikte de storm in de ochtend het hoogtepunt. In Cork, de op een na grootste stad van Ierland, zijn windstoten tot 130 kilometer per uur gemeten. De nationale weerdienst Met Éireann meldde aan het einde van de ochtend dat de wind abrupt in kracht kan toenemen op plekken waar het relatief rustig is.
De meldingen van stroomstoringen komen met name uit Cork, Kerry en Clare, in het zuidwesten van het land. In deze graafschappen reden tot laat in de ochtend geen bussen. Nadat het busverkeer was opgestart, waren er nog wel vertragingen. Vanwege de storm is vrijdag minder openbaar vervoer ingepland en zijn ook vluchten geschrapt of vertraagd.
Nu storm Eunice over het land raast, annuleren luchtvaartmaatschappijen steeds meer vluchten. Op Schiphol zijn inmiddels zo’n 350 vluchten geschrapt. Op Rotterdam The Hague Airport zijn alle resterende vluchten verplaatst naar later op de dag.
Wat doe je als een straffe wind inbeukt op je huis? Dat huis een beetje meer weerbaar maken. Dat althans bedacht Jacob Jensma uit buurtschap Zwarte Haan, dat te boek staat als een van de meest ‘’winderige” stukjes Friesland. Voor de deuropening van een huis dat verbouwd gaat worden heeft Jensma een houten plank gespijkerd. Ook in zijn horecagelegenheid in het buurtschap heeft hij wat voorzorgsmaatregelen genomen. ,De tafels en stoelen hebben we aan de kant gezet en bloempotten hebben we binnen gehaald.” De dakpannen zijn al jaren vastgehaakt. ,Dat scheelt al de helft.”
Een paar kilometer verder heeft Nelly Albers houten planken voor de bovenkant van haar voorruiten gespijkerd. ,Dat doen we om glas-in-lood-raam te beschermen”, zegt de vrouw in de deuropening van haar dijkwoning. ,We wonen hier nog niet zo lang en weten niet precies wat de wind met dit huis gaat doen.”
Vanwege storm Eunice vallen voor het eerst alle Belgische windmolens op zee vrijdag stil. De wieken worden geblokkeerd zodat de molens niet beschadigd raken.
Op het verwachte hoogtepunt van de storm, vanaf 15.30 uur, worden alle 399 turbines stilgezet, zegt de vereniging van eigenaars van de windparken voor de Belgische Noordzeekust. Dat gebeurt automatisch. Na een uur kunnen ze alweer gaan draaien en tegen de avond draaien ze dan weer op volle kracht.
„Het is voor het eerst sinds 2009, toen de eerste windturbines op zee werden geïnstalleerd”, dat alle molens tot stilstand komen, zegt secretaris-generaal Annemie Vermeylen van eigenaarsvereniging Belgian Offshore Platform.
De Nederlandse Spoorwegen hebben het voornemen zaterdag de ‘gewone’ dienstregeling weer op te starten. Maar hoogstwaarschijnlijk kunnen niet alle treinen rijden, als gevolg van de schade die storm Eunice zal aanrichten.
Vrijdagmiddag sinds 14.00 uur ligt al het treinverkeer stil in verband met de storm, „met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega’s”, zo stelde NS donderdag al. De extreem harde wind in het hele land kan schade veroorzaken waardoor zaterdag mogelijk treinen zullen uitvallen. De kans is groot dat door de wind bijvoorbeeld bomen op het spoor terechtkomen.
Volgens een woordvoerder zijn er vrijdagmiddag even na 14.00 uur bijna geen reizigers meer op Centraal Station Utrecht. „De boodschap lijkt te zijn aangekomen.”
Maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Deliveroo en flitsbezorger Getir stoppen met het bezorgen van maaltijden en boodschappen in vrijwel het hele land vanwege de storm Eunice.
De meeste bussen van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, zijn vrijdagmiddag gestopt met rijden vanwege de storm Eunice. Connexxion heeft bussen stilgezet in Noord-Holland en de regio’s IJsselmond, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Zeeland. Ook bussen onder de vlag van Transdev in de Gooi en Vechtstreek staan stil.
Verschillende buurtbussen in Gelderland onder de naam Breng vervallen vanaf 15.00 uur. In Zeeland en de regio IJsselmond (Emmeloord, Harderwijk, Kampen, Lelystad en Zwolle) rijden de bussen niet meer en zijn kinderen daarom vroeger van school gehaald. Dat meldde een woordvoerder van Transdev eerder.
Bussen van Hermes in Noord-Brabant zullen volgens de laatste berichten nog blijven rijden. Transdev hoopt in de avond weer te gaan rijden, als de situatie het toelaat.
Het Schelde Coördinatiecentrum van Rijkswaterstaat heeft vrijdag een vaarverbod afgekondigd voor de Westerschelde. Schepen op de Westerschelde moeten een veilige ankerplaats zoeken of naar een haven gaan. Het is nog niet bekend hoelang het verbod van kracht blijft.
Het vaarverbod op de belangrijke scheepvaartverbinding is volgens Rijkswaterstaat nodig, omdat de zware storm Eunice over de watergang gaat razen. Zowel voor de binnenvaart als voor zeeschepen is dat te gevaarlijk.
Een vaarverbod voor de Westerschelde is volgens het coördinatiecentrum zeer uitzonderlijk.
Rond de Oranjekerk aan de Rozenlaan in Rotterdam is een gevaarlijke situatie ontstaan omdat door de harde wind er delen van de dakbedekking afwaaien, meldt veiligheidsregio Rijnmondveilig.
Enkele wegen in de omgeving van de kerk zijn daarom uit voorzorg afgezet. Verkeer kan ter plekke worden omgeleid. Reparatie van het dek volgt pas zodra de storm voorbij is, meldt Rijnmondveilig.
De meldkamer van de Veiligheidsregio werkt vrijdag met een dubbele bezetting. Ook de brandweer in Rotterdam en omgeving staat paraat voor extra inzet.
Meerdere ziekenhuizen in het westen van het land passen hun schema’s aan vanwege de storm Eunice, die vanaf vrijdagmiddag voor gevaarlijke situaties kan zorgen in vrijwel heel het land. De storm zal naar verwachting het krachtigst zijn in de kustprovincies.
De meeste bussen van Keolis stoppen tussen 14.00 en 15.00 uur met rijden omdat de storm Eunice dan over het land raast. Dat vermeldt het moederbedrijf van de busvervoerders allGo, R-net, RRReis, Syntus Utrecht en Syntus Twents op de website. Alleen in Twente rijden na 15.00 nog bussen rond.
Alle bussen van AllGo, R-net en Syntus Utrecht zijn niet meer op de weg na 14.00 uur. De laatste bussen van RRReis worden om 15.00 geparkeerd in de garage. Ook de meeste buurtbussen van Twents staan inmiddels stil, op twee lijnen na.
Keolis is actief in de regio’s Almere, Gelderland, Overijssel (Salland en Twente) en Utrecht. Ook alle treinen van dit bedrijf vervoeren geen passagiers meer.
Storm Eunice heeft voor de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten gezorgd. Het gaat volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van bijna 200 kilometer per uur, die vrijdagochtend werd gemeten op het Isle of Wight, aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk.
Het eiland ligt in het deel van Engeland waar code rood is afgekondigd wegens storm Eunice. In de rest van het land geldt code oranje of geel. De Met Office waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties door het noodweer.
Pakketbezorger DHL zal de rest van de dag niet meer bezorgen in de kustprovincies en de gebieden rond het IJsselmeer waar code rood geldt. Ook worden pakketjes niet meer bij bedrijven opgehaald. Daarmee wil DHL zorgen voor de veiligheid van zijn bezorgers en chauffeurs, maar ook van andere weggebruikers.
Door de stap van DHL zullen pakketjes die via het dochterbedrijf van Deutsche Post worden bezorgd later aankomen. DHL denkt dat die vertragingen begin volgende week weer zullen worden ingelopen.
Streekvervoerder Arriva zet verschillende buslijnen verspreid over het land stil vanwege de storm Eunice. In de meeste gevallen parkeren chauffeurs rond 14.00 uur hun bus in de garage, zo vermeldt het bedrijf op zijn website.
De bussen in Zuid-Holland zullen hun passagiers tot 14.00 uur op de plaats van bestemming brengen. Dat geldt ook voor de buurtbussen in Gelderland. De buurtbussen in Noord-Brabant zijn al eerder op de middag gestopt met rijden.
Bij Lelystad zullen de bussen iets later stoppen met hun rondes, om 15.00 uur. In Friesland en bij enkele lijnen in Groningen zit de dienst van de buschauffeurs er dan eveneens op. Op de Waddeneilanden stoppen de bussen met rijden na de laatste boot.
Ook alle treinen van Arriva rijden niet meer vanaf 14.00 uur.
De veerdiensten naar het Verenigd Koninkrijk zijn deels verstoord door de storm Eunice, maar veer- en transportdienstverleners maken zich weinig zorgen. Ook zijn er vooralsnog geen grote problemen anders dan vertragingen. „Het moet echt orkaanniveau worden willen de schepen deze weersomstandigheden niet aan kunnen”, zegt een woordvoerder van Stena Line.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen meldt dat vanwege de storm Eunice vrijdagmiddag veel theoretische en praktijkexamens niet door zullen gaan.
In de provincies waar het KNMI het weeralarm code rood heeft uitgeroepen zijn alle examens uitgesteld. Dat geldt voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland.
„We bellen betreffende opleiders en kandidaten, we roepen op om nu niet naar het examencentrum te komen. Als een examen niet doorgaat vanwege de storm, kunnen kandidaten kosteloos een nieuw examen of rijtest reserveren”, meldt het CBR.
In de andere provincies bekijkt het CBR per plaats en per examen of het kan doorgaan.
De storm zorgt niet alleen voor overlast. Theun Bouma uit het Friese Sint-Annaparochie geniet van de onstuimige wind. „Lekker uitwaaien. Ik houd van dit weer”, zegt hij vrijdagmiddag rond twee uur boven op de dijk bij buurtschap Zwarte Haan. Bouma, muts op en capuchon omhoog, is geregeld te vinden op deze plek met weids uitzicht op het Wad. Als amateur-historicus doet hij onderzoek naar het buurtschap hier aan de Waddenzee. Een krappe eeuw geleden ging er jarenlang vanuit Zwarte Haan een veerboot naar Ameland.
Postbezorger Marco ten Hoeve (44) brengt vrijdagmiddag op zijn driewiels-scooter nabij het Friese Oudebildtzijl zijn laatste brieven rond. „Het is niet vertrouwd meer om door te gaan”, zegt Ten Hoeve rond half twee, terwijl de straffe wind over de vlakke akkers nabij de Waddenzee giert. „Mijn grootste zorg is dat ik bijvoorbeeld een tak op mijn hoofd zou krijgen.”
Hij haalt zijn telefoon tevoorschijn en laat een bericht van de „grote bazen” van het postbedrijf zien. „Om twee uur vrijdagmiddag moeten we stoppen in verband met code rood.” Ten Hoeve is er niet rouwig om. „Lekker koffie drinken en douchen thuis.” De man heeft het niet zo op dit soort weersomstandigheden. „Ik heb liever 25 graden in het zonnetje.”
Uit ervaring weet hij hoe riskant hevige wind kan zijn. „Ooit ging ik met een bezorgscooter onderuit door een windvlaag.”
In de regio Rotterdam geldt vrijdagmiddag code rood vanwege Eunice en worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Een woordvoerder zegt dat het goed mogelijk is dat er nog meer vluchten gaan uitvallen en reizigers vertraging oplopen. Wel benadrukt hij dat het schrappen van vluchten aan de luchtvaartmaatschappijen is.
De luchthaven kan in overleg met de luchtverkeersleiding wel besluiten het vliegveld te sluiten, maar dat is nu niet aan de orde. Volgens de zegsman hebben de piloten ondanks de storm een gunstige windrichting om te landen.
„De vraag is meer of je passagiers veilig uit het vliegtuig kunt laten stappen, omdat wij daar trappen voor gebruiken en geen slurven. Die trappen moeten veilig kunnen blijven staan.” Of dat het geval is, moet later op vrijdag blijken als de wind toeneemt. „Daar is nog geen beslissing over genomen. De komende uren worden spannend.”
Op Eindhoven Airport is de overlast door Eunice „heel beperkt”, zegt een woordvoerder. Het vliegschema staat op twee vluchten na nog overeind. „We liggen toch iets verder van de kust af dan Schiphol en Rotterdam”, legt de woordvoerder uit.
Ook in Eindhoven is de windrichting gunstig. „Maar verandert dat, dan verandert alles. We moeten even afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen wat de maatschappijen gaan doen.” Uit voorzorg zijn losse voorwerpen op de platforms al naar binnen verplaatst.
Op Schiphol werden vrijdagochtend zo’n 300 vluchten geannuleerd in verband met de storm. Reizigers wordt aangeraden de website van hun luchthaven en vliegmaatschappij scherp in de gaten te houden.
De inzameling van afval is onder meer stopgezet in Zaanstad, Lelystad, Dordrecht en de kop van Noord-Holland. Private inzamelaars, die vooral bedrijfsafval ophalen, stoppen allemaal om 14.00 uur. Dat meldt brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven.
Grote Nederlandse bouwbedrijven hebben voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de storm Eunice die over het land raast. Aangezien de code rood van het KNMI niet voor het hele land geldt worden de bouwprojecten niet overal stilgelegd, maar wordt de situatie per locatie bekeken.
Woordvoerder Jeroen van den Berk van Heijmans zei onder meer dat er niet meer wordt gehesen door kranen op de bouwplaatsen. „We zijn al de hele week bezig met het actief informeren van de medewerkers over de stormen en iedereen is goed geïnformeerd en heeft zijn instructies. We hebben een aantal maatregelen genomen zoals het vastzetten van al het losse materiaal en het opruimen van de bouwprojecten.”
Ook is volgens de Heijmans-woordvoerder een speciaal protocol in werking getreden. Dat geldt bij extreme weersomstandigheden zoals hitte, kou of stormen om veilig te kunnen werken. Bouwprojecten worden volgens Van den Berk nog niet helemaal stilgelegd, maar aangezien het bijna weekend is, ligt het werk volgens hem op veel plaatsen sowieso al stil.
BAM heeft ook voorzorgsmaatregelen getroffen bij projecten in het land. De bouwer verwacht echter geen „materiële impact” op de werkzaamheden door de storm, zei woordvoerder Niels van Dongen. Aangezien de weersomstandigheden per locatie verschillen wordt de situatie per project bekeken.
Ook bij VolkerWessels staat „veiligheid boven alles”, aldus woordvoerster Ingrid Prins. „Bij alle projecten wordt gecontroleerd of alle platen en andere materialen die kunnen wegwaaien goed vastzitten. Ook hebben we een app voor het personeel voor meldingen en waarschuwingen zodat iedereen goed op de hoogte is. Iedereen staat op scherp om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.” De bouwplaatsen van huizen en kantoren liggen volgens de woordvoerster in het weekend meestal stil. De wegenbouw gaat dan wel door.
Storm Eunice heeft ervoor gezorgd dat zeker 73.000 huishoudens en bedrijven in Ierland zonder stroom zitten, meldt de Ierse omroep RTÉ. Verder zijn er bomen omgevallen en is er verkeershinder. In een deel van het land zijn scholen vrijdag gesloten.
In Ierland bereikte de storm in de ochtend het hoogtepunt. In Cork, de op een na grootste stad van Ierland, zijn windstoten tot 130 kilometer per uur gemeten. De nationale weerdienst Met Éireann meldde aan het einde van de ochtend dat de wind abrupt in kracht kan toenemen op plekken waar het relatief rustig is.
De meldingen van stroomstoringen komen met name uit Cork, Kerry en Clare, in het zuidwesten van het land. In deze graafschappen reden tot laat in de ochtend geen bussen. Nadat het busverkeer was opgestart, waren er nog wel vertragingen. Vanwege de storm is vrijdag minder openbaar vervoer ingepland en zijn er ook vluchten geschrapt of vertraagd.
Waterschap Scheldestromen in Zeeland is in staat van paraatheid voor de hoge zeewaterstand die in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt verwacht. Bij Vlissingen wordt rond 03.30 uur een waterstand van 3,34 meter boven NAP verwacht, terwijl storm Eunice het water ook nog eens verder zal opstuwen.
Het maatregelenplan hoogwater van Scheldestromen treedt in werking als de waterstand bij Vlissingen hoger wordt dan 3,30 meter boven NAP. Medewerkers staan klaar voor noodzakelijke opruimwerkzaamheden en dringende inspecties. Aangespoelde rommel kan voor schade aan waterkeringen zorgen. De Panoramaweg in Breskens wordt vrijdagavond gesloten. Dat zal waarschijnlijk tot zaterdagmorgen duren.
In West-Zeeuws-Vlaanderen, bij Vrouwenpolder en bij de duinen van Kop van Schouwen, voorziet het schap veel duinafslag. Storm Corrie van twee weken geleden had daar ook al schade veroorzaakt. Het schap houdt de duinenrijen scherp in de gaten, maar denkt niet dat de waterveiligheid in het geding zal raken. Er wordt wel nieuwe schade verwacht. Scheldestromen controleert vrijdagmiddag of alle coupures in dijken en kades gesloten zijn.
De molenaars van Kinderdijk houden hun hart vast tijdens de storm Eunice die vrijdagmiddag voor hevige windstoten zorgt. „De molens staan er al eeuwen en ze hebben al veel meegemaakt. Maar het blijft spannend”, vertelt de woordvoerder van Kinderdijk. Het park sluit om 13.00 uur, zodat medewerkers en vrijwilligers van het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk op tijd naar huis kunnen.
Verder zijn de molens vastgezet, met de wieken recht in de wind. „Dan is de kans op schade het minst groot”, aldus de woordvoerder. De molens draaien dus niet, „anders zijn ze niet meer te remmen”. Als er iets met de molens gebeurt tijdens de storm, moet de veiligheid van mensen eerst gewaarborgd worden, zegt de woordvoerder, „voor we de molenmaker bellen”.
Zestien van de molens van Kinderdijk worden bewoond. Daarnaast heeft Kinderdijk nog zo’n zes molenaars in dienst. „Deze mensen zijn wel echt zenuwachtig. Het kan gebeuren dat hun molen natuurlijk schade oploopt.” Bij de eerdere storm deze week, Dudley genaamd, liepen de molens geen stormschade op.
Rijkswaterstaat krijgt steeds meer meldingen van gevaarlijke situaties op de weg als gevolg van de storm die langzamerhand Nederland bereikt. Het gaat volgens de dienst om takken op de weg, zeilen die losraken en verkeersborden die scheef komen te hangen.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) adviseert transportondernemingen in gebieden waarvoor code rood is afgekondigd om te stoppen met rijden. De bedrijven moeten opdrachtgevers daarvan in kennis stellen.
Post- en pakketbedrijf PostNL volgt de lokale weersituatie om te besluiten of bezorgers veilig de weg op kunnen. Mogelijk zullen op verschillende plekken in het land de bezorgers stoppen met werken door de storm Eunice. PostNL laat klanten weten als dit gevolgen heeft voor de bezorging van pakketten.
„Sommige collega’s zijn sinds de ochtend al op pad en daar gaat de bezorging goed, maar op sommige plekken zullen we besluiten om niet te bezorgen vanwege de storm”, aldus een persvoorlichter. „De veiligheid van onze mensen staat voorop.”
Bruggen en sluizen in Flevoland worden vanaf vrijdagmiddag tot nader order niet meer bediend. Dat heeft de provincie Flevoland besloten nu de wind steeds meer aanwakkert. Flevoland behoort tot de gebieden waarvoor code rood is uitgeroepen vanwege storm Eunice.
De Markerwaarddijk, de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad, gaat om 15.00 uur op slot, aldus de provincie. Dat zal tot zaterdagmorgen duren. Er geldt al een snelheidsbeperking en een inhaalverbod op de dijk. Flevoland adviseert weggebruikers om niet de weg op te gaan.
Vanwege de naderende storm Eunice zijn vrijwel alle coronateststraten en vaccinatielocaties dicht. Sommige locaties zijn vrijdag überhaupt niet opengegaan, anderen sluiten de deuren aan het begin van de middag. Zo hebben medewerkers nog tijd om veilig thuis te komen voordat de storm in volle kracht over Nederland raast.
De GGD-regio’s Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, Twente, Flevoland, Utrecht, Hollands Noorden, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Zeeland en Hart voor Brabant leggen hun complete test- en vaccinatieprogramma tijdelijk stil.
In de regio Noord- en Oost-Gelderland (de Veluwe en de Achterhoek) sluiten de vaccinatielocatie in Apeldoorn en de teststraten in Apeldoorn, Doetinchem en Lichtenvoorde. „De overige test- en vaccinatielocaties van de GGD Noord- en Oost-Gelderland blijven naar verwachting open”, is de meest recente mededeling van de regionale gezondheidsdienst.
In het zuiden van Gelderland gaan de testlocaties aan het begin van de middag dicht. Mensen kunnen tot aan het einde van de middag nog terecht om een prik te halen.
In het westen van Noord-Brabant sluiten de testlocaties in Bergen op Zoom en Raamsdonksveer en de vaccinatielocatie in Werkendam. In het zuidoosten van de provincie zijn de testlocaties in Eindhoven en Eersel dicht, maar blijft de teststraat in Helmond de hele dag open.
Voor Limburg geldt het laagste waarschuwingsniveau, code geel. Alle locaties voor coronatesten en -vaccinaties zijn open.
De regio Gooi en Vechtstreek heeft nog niets bekendgemaakt.
De trams, bussen en metro’s in Amsterdam rijden vrijdag vanaf 14.00 uur niet meer vanwege storm Eunice. De Amsterdamse vervoerder GVB meldt dat de veerponten over het IJ en het Noordzeekanaal vooralsnog wel blijven varen. „Totdat de weergoden anders besluiten”, aldus een woordvoerder.
Vanwege de extreem harde wind, met name langs de kust, besloten andere vervoerders eerder ook al in te grijpen. Zo meldde NS al om vrijdag vanaf 14.00 uur geen treinen meer te laten rijden. In Den Haag rijden er vanaf 14.00 uur geen trams en bussen meer en de Rotterdamse stadsvervoerder RET liet ook al weten dat hun laatste ritten om 10.00 uur waren, zodat om 12.00 uur hun voertuigen binnen zijn.
Steeds meer instanties doen vrijdagmiddag voortijdig de deuren dicht, om stormellende voor te zijn. Zo is attractiepark Madurodam in Den Haag de hele dag gesloten en gaan dierentuinen Blijdorp en Artis begin van de middag op slot. Ook gaan enkele gemeentehuizen om 13.00 uur dicht, zoals in Leeuwarden en Hellevoetsluis.
Waterbedrijf Vitens bekijkt of het veilig is om bij storingen monteurs de straat op te sturen. Verder gaan hier en daar milieustraten maar vast op slot.
Het Zaans Museum sluit, en de molens op de nabijgelegen Zaanse Schans zijn dicht voor publiek. Het hoofdkantoor van Wetterskip Fryslân is dicht en het uitkijkpunt bij het Kazernepad in Amstelveen houdt de hekken dicht.
De rechtbank Noord-Holland (Alkmaar en Haarlem) schrapt een deel van de middagzittingen. De rechtbank Midden-Nederland houdt op de locaties Almere en Lelystad de middagzittingen zo veel mogelijk aan. De rechtbank Amsterdam annuleert geen zittingen op voorhand en zal in individuele gevallen handelen naar bevind van zaken. De rechtbank Den Haag stopte voor het middaguur met een grote strafzaak tegen een van oorlogsmisdaden verdachte Afghaan (en gaat daar maandag mee verder).
Ook de bussen van Connexxion in Noord-Holland stoppen ’s middags met rijden. Om 14.00 uur geldt ook in deze provincie code rood en gaan buschauffeurs daarom niet meer de weg op.
Eerder werd al bekend dat Connexxion vanaf vrijdagmiddag bussen stilzet in de regio’s IJsselmond, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Zeeland.
In Zeeland en de regio IJsselmond (Emmeloord, Harderwijk, Kampen, Lelystad en Zwolle) stoppen de bussen om 14.00 uur met rijden en zullen kinderen daarvoor van school worden gehaald. Dat meldt een woordvoerder van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion. In de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee zullen de bussen rond 13.00 uur worden geparkeerd.
Transdev wil in andere regio’s waar het actief is nog afwachten hoe het loopt. Zo zullen bussen van Hermes in Noord-Brabant volgens de laatste berichten nog blijven rijden. „We willen rijden zolang het kan en veilig is”, aldus de woordvoerder. Transdev hoopt in de avond weer te gaan rijden, als de situatie het toelaat.
Streekvervoerder Arriva zet verschillende buslijnen verspreid over het land stil vanwege de storm Eunice. In de meeste gevallen parkeren chauffeurs rond 14.00 uur hun bus in de garage, zo vermeldt het bedrijf op zijn website.
De bussen in Zuid-Holland zullen hun passagiers tot 14.00 uur op de plaats van bestemming brengen. De buurtbussen in Noord-Brabant stoppen al om 12.00 uur met rijden. Enkele buslijnen in deze provincie hebben dan al hun laatste ronde gereden. De bussen op Terschelling houden er om 16.00 uur mee op, na de laatste boot.
Ook alle treinen van Arriva rijden niet meer vanaf 14.00 uur.
Ook universiteiten in Tilburg, Delft, Enschede, Rotterdam en Nijmegen hebben besloten om vrijdagmiddag geen fysieke les te geven vanwege storm Eunice. Eerder lieten Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam al weten dat ze op tijd dichtgaan. Door de storm rijden er na 14.00 uur geen treinen meer. In verschillende steden stopt ook het andere openbaar vervoer met rijden.
Tilburg University roept studenten en medewerkers op niet naar de campus te komen en in plaats daarvan thuis te werken. Verder sluit de universiteit sport, horeca en de bibliotheek om 13.00 uur. Erasmus Universiteit in Rotterdam adviseert iedereen die afhankelijk is van het openbaar vervoer om thuis te blijven en sluit de bibliotheek om 12.00 uur. Universiteit Twente sluit de gebouwen om 12.00 uur en TU Delft sluit om 12.30 uur. De Radboud Universiteit in Nijmegen benadrukt dat het geen verplichting is om naar de campus te komen en zegt dat het onderwijs waar mogelijk na de lunchpauze online wordt gehouden.
Onderwijsinstellingen willen alle studenten de kans geven om op tijd naar huis te kunnen reizen, voordat het openbaar vervoer stopt. Donderdagavond meldden ook Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam dat ze eerder dichtgaan.
Wageningen Universiteit liet weten dat het onderwijs doorgaat, maar dat de universiteit de studenten wel heeft opgeroepen om thuis te werken. Verplichte toetsen en activiteiten zijn vrijdagmiddag niet verplicht. De Vrije Universiteit van Amsterdam stelde dat het onderwijs doorgaat, tenzij de docent een ander bericht deelt. Tentamens na 12.00 uur worden uitgesteld of krijgen een alternatief.
Het KNMI heeft voor de kustprovincies vrijdagmiddag code rood afgegeven vanwege de storm. In de rest van het land geldt code oranje, in Limburg code geel. De NS adviseert mensen die vrijdag toch met trein willen om de NS Reisplanner in de gaten te houden.
In Maastricht en Heerlen zal nog wel worden bezorgd, omdat het daar code geel is. Mocht de storm ook in die regio oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die steden met hun werk.
Tot 13.00 uur worden nog orders aangenomen, vertelt de woordvoerster. „De bezorgers kunnen dan op tijd naar huis gaan.” In Rotterdam wordt misschien al eerder gestopt, als Eunice daar eerder aankomt. „We hebben in elke regio een team dat het weer in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de bezorgers veilig hun werk kunnen doen.”
Op Twitter schrijft Thuisbezorgd.nl dat ze „de weersituatie nauw in de gaten” houden. Mocht de storm in de avond gaan liggen, dan kan er weer bezorgd worden, vertelt de persvoorlichter. „Maar alleen als het veilig is”.
Staldeuren worden geblokkeerd, stapels hout vastgesjord en banners van de straat gehaald. De Friezen bereiden zich vrijdagmorgen voor op een bulderende storm.
Medewerkers van het Rotterdams Havenbedrijf houden vrijdag goed in de gaten of de schepen in het havengebied goed vastliggen om te voorkomen dat ze op drift raken door de storm Eunice.
De gemeente Rotterdam sluit vrijdagmiddag om 13.00 uur vrijwel alle diensten vanwege code rood door de storm. Zo gaan vuilniswagens de weg niet op, de milieuparken dicht en sluiten de markten om 12.00 uur.
Het Rotterdams openbaarvervoerbedrijf RET reed om vrijdagochtend 10.00 de laatste ritten om ervoor te zorgen dat om 12.00 uur al het materieel binnenstaat.
Ook de coronatest- en vaccinatielocaties van de GGD zijn de hele dag, of na 13.00 uur, gesloten.
Rotterdam raadt zijn bewoners aan om maatregelen te nemen om schade of letsel te voorkomen en zoveel mogelijk thuis te blijven.
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdagmiddag niet de weg op te gaan in de provincies waar code rood is afgekondigd vanwege storm Eunice. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur.
Het weeralarm is vanaf 14.00 van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. „Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan”, aldus Rijkswaterstaat op Twitter. „Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg.”
In Zeeland en de regio IJsselmond (Emmeloord, Harderwijk, Kampen, Lelystad en Zwolle) stoppen de bussen om 14.00 uur met rijden en zullen kinderen daarvoor van school worden gehaald. Dat meldt een woordvoerder van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion. In Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee zullen de bussen rond 13.00 uur worden geparkeerd.
Transdev wil in andere regio’s waar het actief is nog afwachten hoe het loopt. Zo zullen bussen van Hermes in Noord-Brabant volgens de laatste berichten nog blijven rijden. „We willen rijden zolang het kan en veilig is”, aldus de woordvoerder.
Keolis
Buschauffeurs van Keolis stoppen op verschillende trajecten om 14.00 uur met rijden omdat de storm Eunice dan over het land raast. Het moederbedrijf van de busvervoerders allGo, RRReis, Syntus Utrecht en Syntus Twents vermeldt op de website dat een aantal buurtbussen wordt stilgezet. Om 12.30 uur neemt Keolis een besluit over de overige buslijnen.
De buslijn Sallandsekant - Nobelhorst van allGo rijdt vanaf 14.00 uur niet meer. Ook verschillende bussen van en naar Twello, Apeldoorn, Voorst, Zwolle en Heino van RRReis worden geparkeerd. Hetzelfde geldt voor bussen van Syntus van en naar IJsselstein, Montfoort, Woerden, Weesp, Vreeland, Breukelen en Uithoorn. Vrijwel alle bussen van Syntus Twents stoppen eveneens met rijden.
Keolis is actief in de regio’s Almere, Gelderland, Overijssel (Salland en Twente) en Utrecht. Ook alle treinen van dit bedrijf zullen in de loop van de middag stoppen met rijden.
In Rotterdam en omgeving zijn verschillende scholen niet eens opengegaan wegens storm Eunice, zegt Stichting Boor met 120 locaties. Het gaat vooral om scholen waarvan veel leerkrachten en leerlingen met het openbaar vervoer komen en dat begon in Rotterdam om 10.00 uur aan de laatste ritten voor vrijdag.
Een aantal van deze scholen kiest voor online-onderwijs, waar door corona al zoveel ervaring mee is opgedaan dat er gemakkelijk kan worden overgeschakeld. Meer scholen van Boor sluiten aan het begin van de middag. Het precieze aantal kon de woordvoerster niet geven.
In Den Haag mogen scholen zelf beslissen of ze dichtgaan. „Ieder bestuur gaat er op zijn eigen manier mee om, maar de mogelijkheid is er om kinderen eerder op te laten halen”, laat de overkoepelende organisatie De Haagse Scholen weten. Van de 52 aangesloten scholen heeft tot nu toe één daartoe besloten.
De 26 scholen van Stichting Spaarnesant in Haarlem hebben het advies gekregen om 12.00 uur te sluiten, maar beslissen ook zelf. Daarbij wordt ook gekeken of er voor de kinderen wel opvang is.
De gemeente Rheden sluit natuurgebied de Posbank vanaf het middaguur helemaal af. Alle wegen gaan dicht en dat blijft zo totdat er geen risico’s meer zijn, aldus de gemeente. De afsluiting geldt voor alle gebruikers van de Posbank.
Natuurmonumenten sluit het bezoekerscentrum Veluwezoom bij de Posbank. Staatsbosbeheer sluit vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur alle buitencentra in natuurgebieden. Ook de eigen kantoren gaan dicht vanwege de voorspelde zware storm.
Storm Eunice zal voor forse duinafslag gaan zorgen, verwacht het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Maar de duinen langs de Noord-Hollandse en Texelse kust kunnen dit soort stormen goed weerstaan, aldus het schap. Het afgeslagen zand waait vanzelf de duinen weer in.
Storm Dudley heeft het zeewater wel opgestuwd, aldus het schap, maar niet veel schade aan de duinen veroorzaakt. Het strand en de duinen hadden wel nog schade van storm Corrie twee weken geleden. Eunice zal met zeer harde windstoten opnieuw happen zand uit de duinen slaan. Dat zand blijft onder de kustlijn liggen. Als de storm is bedaard waait het zand weer terug.
Het hoogheemraadschap van Delfland houdt de Zuid-Hollandse duinen goed in de gaten, maar denkt dat er geen extra maatregelen nodig zijn. Het is vrijdagavond storm en springtij, maar de waterstanden gaan voor de Zuid-Hollandse kust niet naar alarmerende hoogtes. Het schap denkt dat het niet nodig is om extra te inspecteren.
Wintersportliefhebbers die vrijdagavond en -nacht vanuit het noorden naar de skigebieden vertrekken, moeten goed uitkijken als ze een dakkoffer op hun auto hebben gemonteerd. Dergelijke constructies zijn zeer gevoelig voor stormvlagen, waarschuwt Rijkswaterstaat. In het noorden van Nederland begint vrijdag de voorjaarsvakantie. De ANWB verwacht een uittocht naar wintersportgebieden.
Rijkswaterstaat raadt iedereen aan de weersverwachting en de verkeersinformatie heel goed in de gaten te houden. De storm zal voor extra reistijd zorgen. Rondvliegende voorwerpen en omwaaiende bomen kunnen voor gevaarlijke omstandigheden op de weg zorgen. Naast vrachtwagenchauffeurs moeten ook bestuurders van een auto met aanhanger extra alert zijn, aldus de dienst.
Vanwege storm Eunice rijden er tussen Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht vanaf 14.00 uur geen trams meer. Vervoerder U-OV meldt dat reizigers vanaf ongeveer 13.00 uur rekening moeten houden met minder trams. De bussen in Utrecht blijven vooralsnog rijden.
Busreizigers moeten wel rekening houden met mogelijke vertraging of rituitval, aldus U-OV. Ze kunnen de reisplanner in de gaten houden voor actuele reisinformatie.
Storm Eunice trekt vrijdag over Nederland. Een groot deel van het land krijgt naar verwachting te maken met zeer harde wind en het KNMI heeft voor de kustprovincies code rood afgekondigd. De Utrechtse vervoerder is niet het eerste ov-bedrijf dat ingrijpt in de dienstregeling vanwege de storm. Eerder meldde de NS al vrijdag vanaf 14.00 uur geen treinen meer te laten rijden. De Rotterdamse stadsvervoerder RET liet ook al weten dat hun laatste ritten om 10.00 uur zullen rijden, waardoor om 12.00 uur hun voertuigen binnen zullen staan. Ook in Den Haag rijden vanaf 14.00 uur geen trams en bussen meer.
Een groot deel van de 300 geannuleerde vluchten zijn vluchten van KLM. Die luchtvaartmaatschappij liet donderdagavond al weten uit voorzorg bijna 170 vluchten te annuleren.
Schiphol verwacht vrijdagochtend niet dat al het vliegverkeer stilgelegd hoeft te worden. „Het is een heel harde wind, maar de windrichting voor het vliegverkeer is redelijk gunstig: landen en stijgen tegen de wind in gaat nog steeds goed.” Dat was met storm Corrie drie weken geleden wel anders. „Toen kwam de wind vooral vanaf de zijkant, wat het landen en stijgen moeilijk maakte.”
Ondanks de gunstige windrichting is het voor piloten „een uitdaging” om tijdens storm Eunice te vliegen, aldus de woordvoerder. Ook kunnen er vanwege de harde wind gevaarlijke situaties ontstaan op het platform, doordat er bijvoorbeeld spullen gaan rondvliegen. Ook gaat het tanken van vliegtuigen een stuk lastiger. „Dat is de reden dat veel vluchten geannuleerd of vertraagd zijn.” Reizigers wordt gevraagd van tevoren rekening te houden met vertraging en mogelijke annuleringen.
Waterschap Zuiderzeeland sluit vrijdag een deel van de Kadoelerkeersluis tussen het Zwarte meer en het Kadoelermeer om de Kop van Overijssel te beschermen tegen overstromingen. Het is volgens het schap uitzonderlijk dat de Kadoelerkeersluis wordt gesloten. In gesloten toestand werkt de sluis als een dijk voor het achterliggende gebied. Vaarverkeer is gestremd tot zaterdag 12.00 uur.
Het waterpeil in het IJsselmeer en het Ketelmeer was al hoog en is door storm Dudley nog verder opgestuwd. Vrijdag worden opnieuw zware windstoten verwacht. Het water uit het achterland kan niet wegstromen, omdat de Ramspolkering bij Ens ook gesloten is. Daarom is de Kadoelerkeersluis nodig als waterkering.
Het sluiten van de sluis gebeurt deels uit voorzorg, aangezien nooit helemaal te voorspellen is hoe hoog het water echt zal opstuwen. De doorvaartopening van de sluis gaat dicht. De kleine schuiven blijven open, zodat twee gemalen in de Kop van Overijssel wel kunnen blijven spuien. Zuiderzeeland laat opzichters op de dijken langs het IJsselmeer, het Ketelmeer en het Markermeer lopen.
De Britse weerdienst heeft voor het zuidoosten van Engeland, inclusief Londen, code rood uitgevaardigd vanwege storm Eunice. Het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk was een dag eerder alvast gewaarschuwd voor de harde wind. De storm is daar vrijdagochtend aan land gekomen.
De code rood geldt vanaf 14.00 uur. In de rest van het land is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg, waar code geel geldt wegens zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.
In de kustgebieden waarvoor code rood geldt, kunnen windstoten voorkomen tot 130 kilometer per uur. Voor de plekken waar code oranje geldt, is dit 100 tot 120 kilometer per uur. Daarbij heeft het KNMI ook besloten tot de code rood met het oog op de duur van de storm, zegt een woordvoerder. „Het is een heel lange storm”, zegt ze. De storm kan tussen de vijf en negen uur duren. De storm piekt naar verwachting aan het einde van de middag en begin van de avond.
De meeste schade wordt verwacht in de kustprovincies, geeft de woordvoerder aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om bomen die omwaaien en rondvliegende dakpannen. „We willen niet dat mensen letsels krijgen”, aldus de zegsvrouw. „Vandaar de extra waarschuwing.”
Bij code oranje roept het KNMI mensen op voorbereid te zijn. Code rood betekent dat mensen actie moeten ondernemen, zegt de woordvoerder. In dit geval houdt dat volgens haar in dat mensen niet onnodig de deur uit moeten gaan. „Dat zie je nu goed gebeuren ook, dat mensen hun sportschool even overslaan en dat scholen eerder dicht gaan, bijvoorbeeld.”
Het KNMI geeft niet vaak code rood uit. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018. De laatste keer code rood in het algemeen was op 13 juli vorig jaar, toen voor zware regen en wateroverlast.
Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind af.
Storm Eunice, de vierde storm van dit jaar, trekt vrijdag over Nederland. Een groot deel van het land krijgt naar verwachting te maken met zeer harde wind. KLM heeft, voor zover nu bekend, bijna 170 vluchten geannuleerd in verband met de storm en er rijden in de ochtend minder treinen. Vanaf 14.00 uur ligt al het treinverkeer stil.
„Als je vrijdagmiddag en -avond niet weg hoeft, blijf dan thuis.” Dat adviseert Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. Hij verwacht ernstige verkeershinder door omvallende bomen, die wegen kunnen blokkeren en treinverkeer ontregelen.
Advertentie