Storm Eunice op komst, meteoroloog adviseert thuis te blijven
„Als je vrijdagmiddag en -avond niet weg hoeft, blijf dan thuis.” Dat adviseert Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. Hij verwacht ernstige verkeershinder door omvallende bomen, die wegen kunnen blokkeren en treinverkeer ontregelen.
Storm Dudley zorgde woensdag en donderdag al voor de nodige overlast. Bomen waaiden om, wegen lagen bezaaid met takken, en lokaal belandden trampolines bij de buren. Aan de kust registreerden windmeters snelheden van 114 kilometer per uur.
Maar storm Eunice, die naar verwachting vrijdagmiddag losbarst, is „van een heel andere orde”, zegt Van Wezel. „We verwachten dat dit een zware storm wordt, met windkracht 10. In het noordwesten wordt het mogelijk zelfs een zeer zware storm, met windsnelheden van 140 kilometer per uur.”
Uitzonderlijk
Dergelijke windsnelheden zijn uitzonderlijk, stelt de weerman. „We verwachten snelheden vergelijkbaar met die bij de storm van 28 oktober 2013.” Als gevolg van deze storm vielen er in meerdere Europese landen dodelijke slachtoffers. In Nederland werd trein- en busverkeer ernstig ontregeld, vliegmaatschappijen moesten vluchten schrappen, en op de wegen zorgden kantelende vrachtwagens voor opstoppingen.
Verschil met toen is dat de bomen nu kaal zijn en daardoor minder wind vangen, weet Van Wezel. Toch houdt hij serieus rekening met omvallende bomen, schade aan gebouwen en forse verkeershinder.
Niet het hele land zal er evenveel last van hebben, voorspelt de meteoroloog. „Limburg zal net als in 2013 minder te maken krijgen met het zware windgeweld. De meeste overlast verwachten we in het noordwesten. Maar ook West-Brabant en Overijssel doen flink mee. We verwachten op grote schaal veel impact van de storm.” Het KNMI heeft intussen code oranje afgegeven, in verband met de verwachte impact.
Rondvliegende dakpannen
Zijn advies: blijf vrijdagmiddag en -avond thuis als het even kan. Wie toch de trein wil pakken, doet er verstandig aan vooraf te controleren of deze wel rijdt. Andere tip: kijk of er geen dingen rond het huis liggen die kunnen wegwaaien of stormschade kunnen veroorzaken. Wees ook alert op rondvliegende dakpannen.
De wind zal aan het eind van vrijdagavond flink afnemen, verwacht Van Wezel. „Zaterdag krijgen we een rustiger weerbeeld. ’s Avonds is er een volgend lagedrukgebied, met kans op een nieuwe storm aan de kust. Dat zou dan de derde storm binnen een week zijn; best bijzonder. Ook op zondag waait het stevig door. Op maandag kan de wind uitgroeien tot een stevige storm.”
Warme lucht
Vanuit de Azoren trekt Eunice via Engeland richting Denemarken. De storm voert warme lucht mee, wat de milde buitentemperaturen op dit moment verklaart.
Eunice wordt de vierde storm binnen drie weken tijd, na Dudley, een storm zonder naam op 6 februari, en Corrie op 31 januari. Hoe uniek is dat? „Dat is niet heel uitzonderlijk”, zegt Van Wezel. „Het gebeurt vaker dat we meerdere stormen achter elkaar zien in periodes met aanvoer van lagedrukgebieden.”
Stormen kunnen zich ontwikkelen bij een lagedrukgebied, dat op zijn beurt het gevolg is van een straalstroom, een krachtige wind die op zo’n 10 kilometer hoogte overwaait. Deze straalstroom ontstaat door het temperatuurverschil tussen de Noordpool en de evenaar. In de winter is dit temperatuurverschil het grootst. Dat verklaart waarom stormen in Europa vooral ’s winters plaatsvinden, legt Van Wezel uit.
Klimaatverandering
Door de klimaatverandering warmt de Noordpool sneller op dan de evenaar, waardoor het temperatuurverschil kleiner wordt. De opwarming van de aarde leidt daarom niet per se tot meer zware stormen, stelt Van Wezel. „We zien nog geen duidelijk verband tussen de twee. Wel zien we dat het weer extremer wordt, met vaker onweer en zware regenval. Bovendien kan de stijgende zeespiegel bij stormen meer problemen geven. Dat is een belangrijke reden om dijken te verhogen.”