Kerk & religieMEDITATIE
Meditatie: Wees niet bezorgd

Wees niet bezorgd, hoe kan de apostel dat schrijven? Leeft hij buiten de werkelijkheid of was zijn tijd zo veel anders dan de tijden die wij beleven?

Ds. G. J. van Asperen, Werkendam
beeld RD
beeld RD

Er zijn veel onzekerheden en de verdraagzaamheid staat onder druk. En in het persoonlijk leven gaat toch niet alles vlekkeloos. Wat kun je in zorg zijn over je studie, het werk, de kinderen of je gezondheid. Zorgen te over, zou je denken. Maar wie zich door de omstandigheden laat leiden, zal als de golven van de zee rusteloos heen en weer geslingerd worden.

Stop met bezorgd te zijn, zo spoort de apostel aan. Ga niet tobben of je zorgen maken. Door te tobben halen we de zorgen naar ons toe. Weest in geen ding bezorgd! De apostel weet wat hij schrijft, omdat zijn woorden door het lijden gevormd zijn. Deze woorden schrijft hij vanuit een omgeving waar de omstandigheden zwaar en ondragelijk zijn, namelijk de gevangenis. Toch schrijft hij tot vier keer toe over blijdschap. Dat komt omdat hij heeft ontdekt dat de Heere het lijden ten goede wil gebruiken.

De Heere is nabij, zo schrijft hij vanuit zijn cel. Wie zich niet door de omstandigheden laat leiden, maar zich door Christus laat leiden en beheersen, kan daarin ervaren wat echte blijdschap is, zelfs als alles tegenzit. Met Silas heeft de apostel gezongen in de gevangenis in Filippi terwijl de striemen op hun ruggen stonden.

Zo te lijden, dat is op zich geen voorrecht, maar het lijden om Christus’ wil is genade. Hoe dat kan? Wel, omdat Christus ons in Zijn weg meeneemt. Zo brengt dit lijden de ware christen dichter tot Christus. Juist in de weg van het lijden om Christus wordt de verzekering van de zaligheid versterkt en getuigt de Geest met onze geest dat we kinderen van God zijn. Begrijpt u waarom Paulus kan zeggen: Weest in geen ding bezorgd?

In alles wat een christen op de reis door het leven werkelijk nodig heeft, heeft God voorzien. Alleen het geloof in Christus’ nabijheid geeft kracht om onbezorgd door het leven te gaan. Maar ook een Paulus weet dat het geloof niet altijd zo krachtig is. Daarom wijst hij op een middel. Een middel tegen elke vorm van tobben, tegen overbezorgdheid, namelijk het voortdurend gebed. „Weest in geen ding bezorgd, maar laat uw begeerten in alles door bidden en smeken, met dankzegging, bekend worden bij God.” Wie dreigt bezorgd te zijn, wordt aangespoord alles door het gebed bij God bekend te maken. Stort je hart maar voor de Heere uit. Dat is de plaats waar je de nood van je leven mag neerleggen. Wat kan dat een verlichting geven als u uw zorgen bij de Heere brengt.

Velen gaan tot de Heere met hun zorgen en moeiten, maar als ze deze aan de Heere hebben verteld, nemen ze de koffer met zorg en moeite weer mee terug en sjouwen deze als een last weer met zich mee. Nee, niet op die manier. Als we in het gebed tot de Heere gaan, laat dan die koffer met zorgen en moeiten ook bij Zijn genadetroon achter. Christus heeft de toegang tot die genadetroon geopend. Alle wijsheid voor een donkere weg, alle kracht voor een zware weg, alle genade voor een gevaarvolle weg is in Jezus Christus. Zoek het voortdurend in Hem, Die in 2022 Dezelfde is. „Doch mijn God zal naar Zijn rijkdom vervullen al uw nooddruft, in heerlijkheid door Christus Jezus.”

„Weest in geen ding bezorgd, maar laat uw begeerten in alles door bidden en smeken, met dankzegging, bekend worden bij God.”

Filippenzen 4:6

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer