Opinie

Coronapas doet niet wat die moet doen

De coronapas kreeg bij zijn invoering al weinig bijval maar de betrouwbaarheid ervan nam in de tussentijd verder af. Dat geldt te meer nu blijkt dat mensen die gevaccineerd zijn maar toch besmet raken met het virus en positief getest worden, ongehinderd hun pas kunnen blijven gebruiken.

Hoofdredactie
22 October 2021 11:29
beeld RD
beeld RD

De CoronaCheck-app, zoals de pas officieel heet, is ontwikkeld om een coronatoegangsbewijs te maken. De gebruiker ervan kan met een speciale code aantonen dat hij gevaccineerd, onlangs hersteld of onlangs negatief getest is. De invoering van de pas hing nauw samen met de versoepeling van de maatregelen op 25 september. Op die dag verviel de anderhalvemetermaatregel en in ruil daarvoor kwam er zo’n toegangsbewijs voor bezoek aan cafés, restaurants en evenementen. Niet onlogisch: op drukke plekken waar de onderlinge afstand niet strikt nageleefd wordt, moet het besmettingsgevaar ingeperkt worden.

Een voordeel van zo’n pas is ook dat die van een andere orde is dan vaccinatieplicht. Wie zich niet wil laten vaccineren, wordt niet buitengesloten maar kan nog steeds uit eten. Er blijft een drempel vanwege de verplichte test, maar die is weer niet onredelijk met het oog op de gezondheidsrisico’s. Wie zich niet laat vaccineren omdat hij zich van harte toevertrouwt aan Gods voorzienige leiding in zijn leven, zal ook niet moeilijk doen over zo’n geringe beperking. Bovendien hebben de versoepelingen de mogelijkheden verruimd voor kerkelijke activiteiten.

Maar ja, dan moet zo’n pas wel wérken. Inmiddels is duidelijk dat de handhaving veel te wensen overlaat. Uit onderzoek van de NOS bleek dat bij ruim een derde van de locaties waar de pas verplicht is, er niet op gecontroleerd wordt. Dat ondermijnt het beleid, vooral op plaatsen waar veel jongeren bijeen zijn die gemakkelijk het virus kunnen overdragen terwijl ze weinig symptomen hebben.

17614610.JPG
Het tonen van een coronatoegangsbewijs voorafgaand aan een bezoek aan een cafe. beeld ANP, Koen van Weel

Kwalijk is ook dat er vervalste QR-codes in omloop zijn die niet meer ingetrokken kunnen worden. Niemand weet hoeveel dat er zijn. Nóg ernstiger is de onrust die deze week ontstond: de pas van iemand die gevaccineerd is blijft gewoon ‘groen’, ook als hij positief getest is en dus besmettelijk is. Dat kan niet de bedoeling zijn, want wie niet gevaccineerd is en positief test, ontvangt geen toegangsbewijs.

De app is zodanig ontworpen dat bij gevaccineerden een eenmaal afgegeven coronabewijs niet meer ingetrokken kan worden. Dat is gebeurd uit privacyoverwegingen. Vreemd, want er zijn al allerlei waarborgen voor de privacy ingebouwd in de app. We kunnen leren van onze zuiderburen, waar de app QR-codes wel ongeldig kan maken.

Nu de besmettingscijfers toenemen, wordt er met een scheef oog gekeken naar niet-gevaccineerden en gaan er stemmen op om de app nog maandenlang te handhaven of zelfs breder in te gaan zetten. Laat de overheid, vóór die discussie gevoerd wordt, eerst met een update komen die zorgt dat de app doet waar die voor bedoeld is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer