Koning Willem-Alexander heeft woensdag het eerste exemplaar van de NBV21, de geheel gereviseerde Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) van 2004, in ontvangst genomen.
Enkele honderden genodigden woonden in de Grote Kerk in Den Haag de bijeenkomst bij, waar muziek, woord en beeld nauw met elkaar verbonden waren, evenals destijds de presentatie van de NBV in 2004 in de Rotterdamse Doelen. De genodigden vertegenwoordigden tientallen kerken en geloofsgemeenschapen, joodse gemeenschappen en christelijke organisaties.
Koning Willem-Alexander is beschermheer van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), dat de NBV21 heeft uitgegeven. Hij kreeg de nieuwe Bijbel overhandigd door Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het NBG.
Wens vervuld
Matthijs de Jong, projectleider van de NBV21, memoreerde de wens dertig jaar geleden om te komen tot een geheel nieuwe Bijbelvertaling voor de Nederlandse kerken en de hele samenleving, wat resulteerde in de NBV van 2004. Van begin af stond het NBG open voor alle kritische opmerkingen, zo stelde hij. „Uit de brede respons rezen structurele vernieuwingen en werd ieder vers opnieuw getoetst aan de brontekst. Het resultaat is een hecht bouwwerk dat dicht bij de bron blijft. Dit is de vertaling die het ideaal van dertig jaar dicht nadert.”
Buitenwerf memoreerde de ongekende kansen voor de mensheid op het vlak van wetenschap, techniek en digitale communicatie, met tegelijkertijd grote zorgen ten aanzien van de wereldwijde pandemie, oorlogen en armoede. „Hoe zal de wereld van onze kinderen eruit zien? Al deze kansen en zorgen brengen grote vragen, levensvragen, met zich mee, over het doel van ons leven, onze positie tegenover schepping en medemens, de vraag naar God en ons bestaan.”
Er is geen ander boek dat ons zo confronteert met onszelf en met God als de Bijbel, aldus Buitenwerf. „De missie van het NBG om de Bijbel beschikbaar te stellen voor iedereen, krijgt vandaag een unieke kans met de NBV21, de Bijbel van de 21e eeuw. We hopen dat de Bijbel weer spreektijd krijgt in kerk, cultuur en samenleving.”
Ds. Karin van den Broeke, voorzitter van het NBG, stelde dat de Bijbel kerken en gelovigen door alle verschillen en tradities heen verbindt. Zij overhandigde de NBV21 aan verschillende vertegenwoordigers van kerken en geloofsgemeenschappen.Positief
Chris Kijne, journalist, programmamaker en presentator, las onder begeleiding van muziek van het Animato Kwartet uit de NBV21 Genesis 1:1-13 en 1 Korintiërs 13 voor.
De Jong verwacht dat de NBV21 breed in de kerken gebruikt zal worden nu er zo naar de kritische opmerkingen geluisterd is, zei hij op een persconferentie voorafgaand aan de bijeenkomst. „Mensen die kritisch waren, zien dat er naar hen is geluisterd en dat er verbeteringen tot stand zijn gekomen. Zij vinden dat zij de NBV21 nu wel kunnen gebruiken, thuis en in de kerk. Dat resultaat vinden we positief en bemoedigend.”