Rutte: aanslag op De Vries verenigt land in strijd tegen misdaad
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in Amsterdam. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.
Advertentie
De redactie sluit dit liveblog. Nieuwe ontwikkelingen rondom de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn te lezen op rd.nl.
Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, heeft kritiek geuit op de berichtgeving over de aanslag op Peter R. de Vries. In een persverklaring schrijft zij dat „zonder enige objectieve onderbouwing” wordt gewezen naar Taghi als verantwoordelijke voor de gebeurtenis, meldt de NOS.
Ze verwijst in de verklaring onder meer naar uitspraken van De Vries uit 2019, waarin hij zei op een dodenlijst van Taghi te staan. „Daarover werd destijds ook zonder enige onderbouwing naar cliënt gewezen als schuldige”, stelt Weski. „Cliënt heeft toen laten weten niets van doen te hebben met zo’n dodenlijst.”
Weski hoopt dat de aanslag op De Vries grondig wordt onderzocht, waarbij alle mogelijke scenario’s worden bekeken. Ze zegt dat het op dit moment vooral belangrijk is „de rust en onafhankelijkheid in het onderzoek” te bewaren, en dat zij en haar kantoorgenoten geschokt zijn door de aanslag.
De Vries is de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in liquidatieproces Marengo. Taghi is hoofdverdachte in die zaak. Sinds B. kroongetuige is, werden zijn broer en advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Weski zegt dat Taghi „hiervoor echter niet wordt vervolgd en voor zover bekend, is cliënt ook niet als verdachte aangemerkt”.
Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Taghi, die in verband wordt gebracht met vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe.
In het Gelderse dorp Maurik is woensdag onrust ontstaan, nadat de politie de woning was binnengegaan van de 35-jarige man uit Polen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. „Dat leidde tot onrust in de gemeente. Dat zijn we hier niet gewend”, zegt burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren, waar Maurik onder valt.
„Eerst zijn we dinsdag opgeschrikt door het nieuws van de aanslag. De tweede schrik was vervolgens dat een van de verdachten uit deze gemeente komt”, aldus de burgemeester. Meijers wil verder geen commentaar geven zolang het onderzoek nog loopt dat in handen is van de Amsterdamse politie.
De Poolse man werd dinsdag met een 21-jarige man uit Rotterdam door de politie op de A4 aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslag.
Volgens de Gelderlander woonde de Pool sinds kort met zijn hoogzwangere vrouw en kinderen in een rijtjeshuis in het ruim 4000 inwoners tellende dorp.
Buurtgenoten van de verdachte zeiden tegen de Volkskrant dat de man vorige week ook al was gearresteerd en dit weekeinde werd vrijgelaten. Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland bevestigt dat vorige week een 35-jarige man uit Maurik is aangehouden wegens bedreiging. Maar of het ook de man is die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op De Vries, kan de woordvoerder niet zeggen, aldus de Volkskrant.
Een van de twee verdachten die de politie heeft vastgezet voor het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vorige week ook al gearresteerd. Dat melden drie buurtgenoten van de 35-jarige Pool onafhankelijk van elkaar aan de Volkskrant. Afgelopen weekeinde werd hij weer vrijgelaten.
Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland bevestigt dat vorige week een 35-jarige man uit Maurik is aangehouden. Het zou gaan om een bedreiging. De man is „later weer heengezonden”. Of het om de verdachte van het neerschieten van De Vries gaat, kan de woordvoerder niet zeggen.
Eerder op woensdag meldde de politie dat de twee mannen die dinsdagavond werden aangehouden op de A4 ten hoogte van Leidschendam, verdacht worden van directe betrokkenheid bij het schietincident. Het gaat om een man met de Poolse nationaliteit uit het Gelderse dorp Maurik en een 21-jarige man die in Rotterdam woont.
Internationale journalistenorganisaties noemen de aanslag op journalist Peter R. de Vries een nieuwe tragische klap voor de persvrijheid in Europa. De Europese en de internationale federatie (EFJ en IFJ) veroordelen de moordpoging en zeggen geschokt te zijn.
Het is „essentieel” voor elke democratie het cruciale werk van (onderzoeks)journalisten om misdaad en andere wezenlijke zaken aan te pakken, mogelijk te maken en te beschermen, meent de EFJ.
De Europese Unie had al meermaals te maken met geruchtmakende aanslagen op journalisten die misstanden blootleggen. In april dit jaar werd een bekende Griekse journalist die verslag deed over politiezaken voor zijn huis doodgeschoten. De moord op Giorgos Karaivaz bracht een schok teweeg in de Griekse samenleving.
De jonge Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak werd samen met zijn verloofde in februari 2018 thuis doodgeschoten. Hij onthulde belastingfraude van zakenlui die banden hadden met toppolitici.
Journaliste Daphne Anne Caruana Galizia (53) uit Malta kwam in oktober 2017 door een aanslag met een autobom om het leven. Ze was bekend door haar berichten over regeringscorruptie en witwaspraktijken. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt onderzocht namens de organisatie Raad van Europa de gang van zaken na de moord. Premier Muscat zag zich uiteindelijk gedwongen af te treden.
De aanslag op Peter R. de Vries „raakt ons allen en in het bijzonder de journalistiek waar hij onlosmakelijk onderdeel van is”. Dat zei demissionair minister voor Media Arie Slob woensdag na overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.
De minister wil niet vooruitlopen op het politieonderzoek als het gaat om het motief voor de „laffe aanslag”, maar merkt wel op dat de veiligheid van journalisten al langer in het gedrang is. „Welk motief het ook is, het is gewoon niet te tolereren en raakt de rechtsstaat waar de journalistiek onderdeel van is”, aldus Slob. Er moet een duidelijke norm gesteld worden: „handen af van journalisten”.
Slob zei meerdere initiatieven genomen te hebben om de veiligheid voor journalisten te verbeteren. Zo is er het initiatief PersVeilig van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en politie en justitie. Daar kunnen verslaggevers, cameramensen, fotografen en andere journalisten onder meer trainingen volgen voor gevaarlijke situaties. Dat is ook noodzakelijk omdat in de hele samenleving de lontjes korter zijn geworden, aldus de minister.
Met het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaat er „een schok door de rechtsstaat”. Dat zegt de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Henk Naves in een eerste reactie. Hij spreekt van „verschrikkelijke gebeurtenissen”. De Vries is dinsdagavond beschoten in Amsterdam, hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis.
„Onze gedachten zijn bij Peter R. de Vries en zijn naasten, en ook bij zijn collega’s. Journalisten zoals hij controleren de rechter en houden ons daarmee scherp. Ze zijn onmisbaar binnen onze democratische rechtsstaat en we moeten alles op alles zetten zodat ook zij hun belangrijke werk zonder vrees voor geweld kunnen doen”, aldus Naves.
De Vries is behalve journalist ook vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Ook vervult hij de rol van woordvoerder in diverse rechtszaken, bijvoorbeeld voor de familie van de in 1998 gedode Nicky Verstappen.
De aanslag op Peter R. de Vries heeft iedereen verenigd in de strijd tegen de criminaliteit, aldus demissionair premier Mark Rutte woensdag. De misdaadverslaggever werd een dag eerder in het centrum van Amsterdam neergeschoten.
„Ik hoop dat zijn familie en geliefden realiseren dat zeventien miljoen mensen met hen meeleven en dat dit ons allemaal verenigd in die strijd, die extra betekenis kreeg na de verschrikkelijke moord op Derk Wiersum twee jaar geleden, en dat we die strijd voortzetten. Het is een kwestie van uren en dagen, maanden en jaren, maar wel een strijd die Nederland gaat winnen”, zei Rutte.
De strijd tegen de criminaliteit is er een van de lange adem, voegde hij eraan toe. „Het vraagt vasthoudendheid.”
De Vries is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee verdachten aangehouden. Het gaat om 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. Ze werden dinsdagavond op de A4 aangehouden.
In september 2019 werd advocaat Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten. Hij stond de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo bij. De Vries is sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van diezelfde kroongetuige Nabil B.
Nederland moet na de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries een toontje lager zingen, vindt een Hongaarse Europarlementariër en partijgenoot van premier Viktor Orbán. De aanval bewijst volgens Hidvéghi Balázs dat Nederland, dat vaak het voortouw neemt om Hongarije aan te spreken op zijn omgang met de vrijheid van rechters en journalisten om hun werk te doen, daarmee zélf een probleem heeft.
De aanslag is „een duidelijke aanval op de persvrijheid”, twittert Balázs. „Nederland heeft duidelijk een rechtsstaatprobleem”, concludeert hij. „Premier Mark Rutte zou zich moeten bemoeien met zijn eigen land in plaats van Hongarije op de knieën te dwingen.”
Rutte viel Hongarije twee weken geleden hard aan over nieuwe wetgeving die homo’s en andere seksuele minderheden in de knel dreigt te brengen. Hongarije moet op dat punt op de knieën en de wet moet van tafel, zei hij toen. Dat heeft bij Orbáns Fidesz-partij en haar medestanders kwaad bloed gezet.
Balázs’ tweet, waarin hij ook oproept te „bidden voor Peter” is geretweet door de Fidesz-delegatie in het Europees Parlement.
Advertentie
De „laffe en brute” aanslag op Peter R. de Vries heeft Amsterdam geschokt. „Iedereen die de rechtsstaat koestert, staat pal voor deze journalist”, zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan het begin van een gemeenteraadsvergadering. „Wij zijn woedend en vastberaden”, aldus Halsema.
Ze noemde De Vries een „heldhaftige bestrijder van onrecht, een barmhartige steunpilaar voor mensen in nood”.
„In onze stad en in ons land werken mensen die licht werpen op een duistere wereld. Ook gisteravond en vandaag zijn zij aan het werk”, zei de burgemeester. Ze prees de politie die dinsdagavond „opnieuw snel en professioneel heeft opgetreden”.
In verband met de aanslag op De Vries werden dinsdagavond twee verdachten aangehouden in een auto op de A4 bij Leidschendam, een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige Rotterdammer. Ze zitten in beperkingen en worden vrijdag voorgeleid.
Internationale journalistenorganisaties noemen de aanslag op de journalist Peter R. de Vries een nieuwe tragische klap voor de persvrijheid in Europa. De Europese en de internationale federatie (EFJ en IFJ) veroordelen de moordpoging en zeggen geschokt te zijn.
Het is „essentieel” voor elke democratie het cruciale werk van (onderzoeks)journalisten om misdaad en andere wezenlijke zaken aan te pakken, mogelijk te maken en te beschermen, meent de EFJ.
De Europese Unie had de afgelopen jaren al meermaals te maken met geruchtmakende aanslagen op journalisten die misstanden blootleggen. De jonge Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak werd samen met zijn verloofde in februari 2018 thuis doodgeschoten. Hij onthulde belastingfraude van zakenlui die banden hadden met toppolitici.
Journaliste Daphne Anne Caruana Galizia (53) uit Malta kwam in oktober 2017 bij een aanslag met een autobom om het leven. Ze was bekend door haar berichten over regeringscorruptie en witwaspraktijken. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt onderzocht namens de organisatie Raad van Europa de gang van zaken na de moord. Premier Muscat zag zich uiteindelijk gedwongen af te treden.
De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries leidt ook in andere Europese landen tot geschokte reacties. Regeringsleiders, ministers, parlementariërs en belangrijke EU-functionarissen hebben het geweld tegen de Nederlandse journalist scherp veroordeeld.
Burgemeester Michael Müller van Berlijn zegt mee te leven met het Nederlandse volk en het koningshuis na het neerschieten van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn momenteel op staatsbezoek in de Duitse hoofdstad.
„De gebeurtenis laat zien dat zelfs in het hart van Europa journalisten soms hun leven riskeren”, aldus Müller. Hij voegt toe dat „deze ontwikkeling niet zomaar geaccepteerd mag worden”. Hij noemt de vrije pers „essentieel” voor een democratie.
Müller is één van vele Europese bestuurders die van zich hebben laten horen na de aanslag op De Vries. Onder anderen de premier van Slowakije, de voorzitter van de Europese Raad en de Vlaamse minister van Media hebben de aanslag veroordeeld en zeggen mee te leven met De Vries en zijn naasten.
Koning Willem-Alexander zei tijdens een persmoment dat het schietincident „een aanslag op de rechtsstaat” is. Het koningspaar wenst sterkte toe aan iedereen voor wie De Vries dierbaar is. Dinsdagavond schreven Willem-Alexander en Máxima al dat ze „diep geschokt” zijn en dat ze vinden dat „journalisten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk moeten kunnen doen”.
De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderstreept nog maar eens dat de misdaad een „veelkoppig monster” is dat „keihard” moet worden bestreden. Maar dat is een zaak van de lange adem, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus, op de dag nadat De Vries in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten.
„Het wordt steeds gewelddadiger, gewetenlozer”, stelt Grapperhaus vast. Hij spreekt opnieuw zijn grote woede uit en wijst er daarbij op dat De Vries op klaarlichte dag werd neergeschoten, „gewoon midden in het uitgaanscentrum van een grote stad”. Politie en justitie zullen er alles aan doen om alle feiten boven water te krijgen, benadrukt hij opnieuw.
De minister moest naar eigen zeggen vrijwel meteen terugdenken aan de moord op advocaat Derk Wiersum, bijna twee jaar geleden, die hem ook zeer aangreep. „Ik heb na die verschrikkelijke moord in september 2019 ook gezegd: mensen, dit is echt een strijd, een gevecht van tien jaar.”
De politie heeft de laatste tijd een paar „hele forse successen” geboekt, zegt Grapperhaus. „Dan krijg je ook vaak dat het monster gaat spartelen.” Toch blijft het volgens de bewindsman zaak die successen te blijven benoemen en niet moedeloos te worden. Dat is „echt het laatste wat we moeten doen”.
Grapperhaus, die woensdag gaat praten met beroepsorganisaties van onder meer journalisten en advocaten, wil niet zeggen of er maatregelen worden getroffen om deze bedreigde beroepsgroepen extra te beschermen. „Maar u mag van mij aannemen dat wij ook voor deze verschrikkelijke aanslag gisteren er bovenop hebben gezeten. En dat blijven wij doen.”
De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries worden vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of de hechtenis langer gaat duren.
Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid. De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen. Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen.
Daarna moet een openbare zitting in de rechtbank volgen. Bij zware verdenkingen, zoals moord of doodslag, gaat het dan meestal om een voorbereidende (pro-forma)zitting. Als het onderzoek is afgerond, volgt de inhoudelijke behandeling. Als een verdachte in voorarrest zit, moet iedere drie maanden een zitting in de rechtbank worden gehouden, om ten minste te kijken of het voorarrest nog legitiem is.
Iedere verdachte heeft recht op een advocaat. Dat kan een toegewezen piketadvocaat zijn. Maar het kan ook zijn dat een verdachte al een advocaat heeft, bijvoorbeeld uit een andere zaak. Advocaten mogen hun diensten ook aanbieden bij verdachten.
In sommige gevallen - zeker bij de verdenking van zware misdrijven - kan besloten worden de verdachte na de arrestatie vast te houden in beperking. Dat wil zeggen dat hij met niemand contact mag hebben, behalve met de advocaat. Hoelang dit mag of kan duren, is niet wettelijk vastgelegd. Een reden om dit op te leggen kan zijn om het onderzoek niet te frustreren.
Vanaf het moment dat de beperkingen eraf zijn, mogen Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachte informatie over de zaak met de buitenwereld delen.
Oud-strafadvocaat Theo de Roos wijst er op dat criminelen als Taghi „licht en rationeel” met mensenlevens omspringen.
De misdaadverslaggever werd dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam en vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Twee verdachten zitten vast en worden vrijdag voorgeleid.
Een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam zijn verdachten van de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het duo zit volgens de politie van Amsterdam in volledige beperkingen, dat houdt in dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Na een klopjacht werden de twee verdachten dinsdagavond klemgereden op de A4 bij Leidschendam. Onder hen is volgens politiecommissaris Frank Paauw ook de mogelijke schutter.
De politie heeft dinsdagavond en -nacht huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen.
Een derde arrestant, een 18-jarige jongen die dinsdagavond werd opgepakt in Amsterdam-Oost, is geen verdachte meer en is naar huis gestuurd.
De Vries (64) werd dinsdagavond neergeschoten in de buurt van het Leidseplein en ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Burgemeester Femke Halsema zei dinsdagavond dat de misdaadverslaggever vecht voor zijn leven.
De politie zegt al honderden tips en ook veel beeldmateriaal te hebben gekregen, maar blijft vragen om meer informatie.
„Gistermiddag hebben we hem nog gesproken over onze zaak”, zegt Verstappen, doelend op de middag voor de aanslag op de misdaadverslaggever. Sinds de 11-jarige Nicky in 1998 dood werd gevonden op de Brunssummerheide in Limburg, staat De Vries de familie bij in het onderzoek naar zijn dood en als vertrouwenspersoon. „We hebben altijd veel contact gehad.”
Na de beschieting heeft Verstappen wel mensen die dicht bij de De Vries staan gesproken, maar ook zij weet niet hoe de misdaadverslaggever eraan toe is. „We duimen voor de mensen die dicht bij hem staan, dat hij zich hier doorheen kan worstelen.”
De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft het rechtsgevoel van veel Nederlanders geschokt. De Vries staat bekend als een journalist die tot het uiterste gaat om de waarheid boven tafel te krijgen en voor velen is hij de belichaming van gerechtigheid. Dat heeft hij te danken aan zijn speurwerk rond vele geruchtmakende kwesties, vanaf de ontvoering van Freddy Heineken en de Puttense moordzaak tot onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen.
Woordvoerder van families in coldcase-onderzoeken, adviseur van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo en allrounddeskundige. Peter R. de Vries speelt al decennialang een grote rol in de Nederlandse misdaad- en mediawereld.
Het bericht dat circuleert op sociale media over misdaadverslaggever Peter R. de Vries van iemand die zich voordoet als een medewerker van het ziekenhuis OLVG, is naar alle waarschijnlijkheid nep. In dat bericht staat dat De Vries zou zijn overleden. „De gegevens die bij het bericht staan zijn niet te herleiden naar een medewerker van OLVG”, aldus het ziekenhuis. „Wij betreuren de ontstane onrust en leven erg mee met Peter R. de Vries.”
Het Amsterdamse ziekenhuis liet eerder weten een gerucht op sociale media te onderzoeken. „Er circuleren geruchten op sociale media dat een medewerker van het OLVG informatie over de heer De Vries zou hebben gedeeld. Het is niet duidelijk of deze berichtgeving echt is”, meldde het ziekenhuis eerder.
Het bericht werd verspreid door iemand die beweerde dat hij bij het OLVG werkt. Een woordvoerster liet weten dat de naam die bij het bericht stond onbekend is bij het ziekenhuis en dat er waarschijnlijk een trol aan de gang is geweest.
In welk ziekenhuis De Vries ligt, wilde de woordvoerster van het OLVG niet zeggen. „Daar mogen wij natuurlijk nooit iets over zeggen, maar volgens mij is het nu wel duidelijk in de media waar hij wel ligt.”
Volgens Het Parool wordt De Vries behandeld in het VU medisch centrum aan de Boelelaan in Amsterdam. De ingang van de spoedeisende hulp van dit ziekenhuis werd bewaakt door meerdere zwaarbewapende agenten. Een woordvoerder van het VUmc kon eerder niet bevestigen dat De Vries daar is opgenomen, vanwege privacyredenen. Ook kon de woordvoerder niets zeggen over de reden van de extra agenten bij het ziekenhuis.
Peter R. de Vries werd dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Het is onduidelijk hoe het nu met hem is. Burgemeester Halsema zei dinsdagavond dat hij vecht voor zijn leven.
Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad wenst de familie van de neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries veel sterkte en spreekt zich op Twitter uit voor de persvrijheid. „Heel veel sterkte en moed aan de familie en vrienden van #peterdevries”, schrijft hij op Twitter.
In een bericht, deels in het Nederlands en deels in het Engels, laat Michel weten „onophoudelijk” te zullen doorgaan met de verdediging van de persvrijheid. „Dit is een misdaad tegen de journalistiek en een aanval op de waarden van de democratie en de wet”, meent de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders en staatshoofden.
Ook Eurocommissarissen en Europarlementariërs hebben hun medeleven met De Vries betuigd en benadrukken dat journalisten zonder zorgen hun werk moeten kunnen doen. Parlementsvoorzitter David Sassoli, zelf oud-journalist, is „geschokt” en verzekert dat zijn gedachten „en die van het hele parlement bij De Vries en zijn geliefden zijn. De pers is de ruggengraat van de democratie. Aanvallen op journalisten zijn aanvallen op ons allemaal.”
Het nieuws uit Nederland was het eerste dat woensdag aan de orde kwam in de zitting van het Europees Parlement. Onder andere D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld vroeg er aandacht voor.
Agractie Flevoland ziet af van het boerenprotest vanwege de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries, meldt Omroep Flevoland. „Wij begrijpen dat het land in rep en roer is en dat de politiek en journalistiek wel iets anders aan het hoofd heeft dan het voortbestaan van de agrarische sector”, aldus de provinciale afdeling van de actiegroep. „Wij twijfelen er dan ook aan of onze boodschap nu wel de aandacht krijgt die hij verdient.”
Sommige Flevolandse boeren doen toch mee aan het protest. Zij sluiten zich aan bij boeren uit andere provincies, die demonstreren op het Malieveld in Den Haag en in vier provinciehoofdsteden.
Het Genootschap van Hoofdredacteuren is „sprakeloos en geschokt” door de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De organisatie leeft mee met de familie, vrienden en directe collega’s van De Vries. Dinsdagavond werd hij in het centrum van Amsterdam neergeschoten.
„De precieze achtergrond van deze laffe aanslag is nog onbekend, maar dit kan niet anders worden gezien dan als ook een aanslag op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op de rechtsstaat”, luidt de verklaring. „Het Genootschap zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van journalisten en voor het vrije woord. Daarbij gaat het zeker ook over de dagelijkse aanvallen op de journalistiek in het algemeen.”
De organisatie wenst familie en vrienden van de „dappere en eigenzinnige” De Vries heel veel sterkte.
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever reageert bedroefd op het neerschieten van Peter R. de Vries. „Ik ben aangeslagen door het nieuws”, schrijft de politicus van de N-VA-partij op Twitter.
De Wever legde een verband met de aanpak van criminaliteit in België. „Wanneer gaat men in dit land de strijd tegen de drugsmaffia echt serieus nemen? Wat in Nederland vandaag gebeurt, zal morgen hier gebeuren”, aldus De Wever.
De aanslag op de misdaadverslaggever is ook in België groot nieuws. Het domineert woensdag de berichtgeving op grote Belgische nieuwssites en ook in de politiek wordt geschokt gereageerd. „Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek”, zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle volgens omroep VRT.
Koning Willem-Alexander noemt het neerschieten van Peter R. de Vries „een aanslag op de rechtsstaat”. Dat zei de koning bij een persmoment tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland.
Internationale journalisten- en mensenrechtenorganisaties spreken hun medeleven uit met de neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries en zijn familie.
Reporters without Borders (RSF) zegt solidair te zijn met de familie van De Vries en met alle Nederlandse journalisten. Het Internationaal Persinstituut (IPI) is geschokt door de schietpartij. „Het neerschieten van nog een misdaadverslaggever in de Europese Unie is een trieste dag voor persvrijheid”, aldus het IPI.
Lotte Leicht van Human Rights Watch noemt de aanslag „schokkend”. „Ik leef mee met hem en zijn gezin”, aldus Leicht via Twitter. Oprichter Alice Stollmeyer van Defend Democracy spreekt ook haar medeleven met De Vries, zijn familie en alle journalisten uit. „Nog een Europese journalist die de georganiseerde misdaad onderzocht is een doelwit geworden.
Het Committee to Protect Journalists (CPJ) vraagt om een spoedig en grondig onderzoek naar de schietpartij om te bepalen of hij een doelwit was wegens zijn werk. „Journalisten in de EU moeten misdaad en corruptie kunnen onderzoeken zonder te vrezen voor hun veiligheid”, aldus het CPJ.
Er is een doordacht, slim offensief nodig tegen de georganiseerde misdaad. Dat zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in het NOS Radio 1 Journaal in reactie op het neerschieten van Peter R. de Vries. Struijs repte van „een aanslag op onze rechtsstaat en democratie”.
Struijs zei dat de georganiseerde misdaad uit de hand is gelopen. Hij wees erop dat onder meer gemeenteraadsleden en andere politici en mensen bij de politie en het Openbaar Ministerie „aan de lopende band” worden bedreigd. „Hoe gaan wij dit de komende tien jaar aanpakken? Dit raakt ons allen.”
Het Amsterdamse OLVG onderzoekt of een medewerker van het ziekenhuis informatie over Peter R. de Vries heeft gelekt. „Er circuleren geruchten op sociale media dat een medewerker van OLVG informatie over de heer De Vries zou hebben gedeeld. Het is niet duidelijk of deze berichtgeving echt is”, meldt het ziekenhuis.
De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries leidt ook in andere Europese landen tot geschokte reacties. „Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek. Hopelijk worden de daders snel gevat”, zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle volgens de VRT.
Ook de Noorse minister Ine Marie Eriksen Søreide reageert bezorgd. Ze noemt de aanslag op de Twitteraccount van haar ministerie „alarmerend”. Søreide stelt dat de veiligheid van journalisten essentieel is voor de persvrijheid en het beschermen van mensenrechten en de democratie.
Eurocommissaris Věra Jourová zegt mee te leven met De Vries, zijn familie, vrienden en collega’s. „Dit is een aanval op de persvrijheid en de democratie”, schrijft ze op Twitter. „Journalisten moeten veilig kunnen werken.”
Op de grond liggen een paar losse rozen en in een vaasje zit een klein rood-wit boeketje. Ook brandt een kaarsje. Een ander kaarsje is inmiddels uit. Verder is er niets te zien van de schietpartij waardoor De Vries zwaargewond raakte.
Behalve de aanwezige pers zijn er nauwelijks omstanders op straat.
De Nederlandse kranten prijzen de dinsdagavond neergeschoten Peter R. de Vries onder meer om zijn vastberadenheid en als een tv-persoonlijkheid die geen angst kende.
De Volkskrant noemt De Vries voor slachtoffers en nabestaanden „een muur waar je tegenaan kunt leunen”. En hoewel sommige juristen zich afkeurend over zijn manier van werken hebben uitgelaten, is hij een fenomeen, aldus de Volkskrant.
NRC omschrijft de misdaadverslaggever als de meest dwingende tv-persoonlijkheid sinds de opmars van de commerciële televisie in de jaren 90. „Zijn carrière omvat vele iconische misdaadonderzoeken en onder meer een baanbrekende gerechtelijke uitspraak in de Puttense moordzaak. Hij is een onontkoombare persoonlijkheid als de bekendste journalist in de Nederlandse televisiewereld.”
Het Parool benadrukt dat De Vries veel meer dan alleen een misdaadverslaggever is. De krant schrijft dat De Vries in de veertig jaar tussen zijn eerste misdaadreportage voor De Telegraaf en de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat ontelbare keren van rol verschoot. „De Vries is ook nog rechercheur, vertrouwenspersoon, aspirant-politicus, directeur van een advocatenkantoor, voetbalmakelaar, mediafenomeen en adviseur van de kroongetuige in het grootste misdaadproces ooit in Nederland. Niet zelden lopen zijn rollen dwars door elkaar heen, en altijd opereert hij in lijn met zijn karakter: vastberaden, vol zelfvertrouwen en zonder angst.”
Het AD noemt de moordaanslag op De Vries „wéér een doelbewuste aanslag op de rechtsstaat, vergelijkbaar met de moord op de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. en de moord op advocaat Derk Wiersum”.
De Telegraaf wijst erop dat nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet met hem weglopen. „Als Peter zich met je zaak gaat bemoeien, dan weet je zeker dat die niet in de vergetelheid zal verdwijnen. De ouders van Nicky Verstappen weten ervan mee te praten. Evenals de nabestaanden van de Zaanse Milica van Doorn of de ten onrechte veroordeelde verdachten in de Puttense moordzaak.”
De boerenacties die voor woensdag op het Malieveld in Den Haag op de planning staan, gaan door. Het bestuur van organisator Agractie heeft dat gezegd.
Op Twitter en andere sociale media reageren veel collega-journalisten op de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in Amsterdam. De journalist ligt zwaargewond in het ziekenhuis. „Vecht Peter. Blijf knokken. Heel veel sterkte voor familie, vrienden en collega’s”, twittert misdaadjournalist Mick van Wely.
Hij noemt de aanslag op De Vries in de Lange Leidsedwarsstraat een „kansloze kamikaze actie, net als bij de moord op de broer van de kroongetuige. Je weet dat je gepakt wordt: overal camera’s en getuigen”. De Vries is in het liquidatieproces Marengo de adviseur van kroongetuige Nabil B. wiens broer werd vermoord.
YouTube begon dinsdagavond al snel met het verwijderen van honderden filmpjes van omstanders in de Lange Leidsedwarsstraat en omgeving. „Er zijn dus idioten die een zwaargewonde Peter R. de Vries hebben gefilmd en dit nu via social media verspreiden. Doe dit ajb niet” aldus journalist Ton F. van Dijk in een tweet.
„Ik wil even geen foto’s van BN’ers zien samen met Peter R. de Vries op social media! Vandaag niet, morgen niet, nooit niet” twittert radioman Patrick Kicken. „Plaats gewoon een mooie foto van hem als je iets wil delen, het draait een keer niet om jou Bekend Nederland!”
„Er zijn weinig momenten geweest waarop ik zoveel moeite had om de juiste woorden te vinden, want het nieuws over Peter gaat door merg en been”, zegt mediajournalist Rob Goossens, die net als De Vries vaak te gast is bij RTL Boulevard.
Edwin van der Schoot, journalist van De Telegraaf meldt dat Peter R de Vries is een zeer goede journalist is, met veel meer lef dan andere journalisten. „Dit is een dramatische dag voor Nederland, voor de journalistiek, en voor alle misdaadslachtoffers die door De Vries zijn of worden geholpen. Laten we hopen op een wonder”, twittert Van der Schoot in de hoop dat De Vries zal herstellen.
Het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt breed opgepikt in buitenlandse media.
De schietpartij haalt bijvoorbeeld de site van het Duitse tijdschrift Der Spiegel, de BBC en de Britse krant The Independent. Er wordt onder meer gewezen op zijn internationale bekendheid vanwege zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba.
Het Belgische persbureau Belga en het Britse Reuters gaven een alarm. Het Duitse persbureau DPA meldde ook al snel dat de „prominente” reporter met een schot in zijn hoofd naar een ziekenhuis was gebracht. Ook Franse media schrijven over De Vries. AFP omschrijft hem als „een persoonlijkheid die in Nederland bekend staat om zijn rol in meerdere strafzaken. Hij trad regelmatig op als woordvoerder van slachtoffers of in de naaste kring van kroongetuigen.”
Ook in Azië is er aandacht. De South China Morning Post wijdt een artikel aan de misdaadverslaggever waarin onder meer zijn werk rond de kidnap van biermagnaat Freddy Heineken wordt beschreven. Ook de vermeende doodsbedreiging van Ridouan Taghi aan het adres van De Vries komt aan de orde.
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), tevens D66-partijleider, sluit zich op Twitter aan bij de woorden van burgemeester Femke Halsema (Amsterdam). „Een brute, laffe misdaad.” Ze noemt het een „hartverscheurende nachtmerrie” en wenst De Vries „alle kracht van de wereld” toe. Hij is zwaargewond en vecht voor zijn leven, liet Halsema eerder weten op een persconferentie.
Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt De Vries een „uitzonderlijk journalist en vakman pur sang”. Dat hij is neergeschoten is volgens Ollongren een aanslag op de rechtstaat. Arie Slob (Media) spreekt van een aanslag op de journalistiek. „Dit mogen we nooit tolereren.”
Eerder op de avond liet ook Rutte zich uit in dergelijke woorden. Deze „aanslag op de vrije journalistiek” is „schokkend en niet te bevatten”. Zijn gedachten zijn bij De Vries en zijn familie, zei hij na een ingelast overleg met Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Ook demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) was bij het overleg met de NCTV en was tijdens de gezamenlijke verklaring met Rutte zichtbaar aangeslagen. Grapperhaus kent De Vries als „een bewonderenswaardige strijder tegen onrecht”. Hij zegt „te bidden voor hem”. Politie en justitie doen er „alles aan om de feiten boven water te krijgen”.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer was Wopke Hoekstra (Financiën) de eerste bewindspersoon die reageerde op de aanval. Toen sprak hij van „verschrikkelijke berichten” uit Amsterdam. Later op de avond schreef hij op Twitter „diep geschokt” te zijn door het nieuws over De Vries. „Onvoorstelbaar en verschrikkelijk.” Hoekstra’s gedachten gaan uit naar hem en zijn familie en vrienden, schrijft de minister
In de uren nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten, heeft YouTube honderden filmpjes verwijderd waarop de gewonde De Vries en de plek van het misdrijf te zien zijn. De filmpjes zijn dinsdagavond gemaakt door omstanders.
Gewelddadige of bloederige beelden zijn niet toegestaan op YouTube, laat moederbedrijf Google weten. Het gaat volgens een woordvoerder vaak om hetzelfde beeldmateriaal dat meerdere keren wordt geplaatst. Het is niet bekend hoeveel unieke filmpjes ertussen zitten.
Gebruikers die de filmpjes plaatsen krijgen eerst een waarschuwing. Als ze vaker in de fout gaan, wordt hun account geblokkeerd.
De politie in Amsterdam heeft mensen opgeroepen om beelden van de aanslag niet op sociale media te delen.
„Een weerzinwekkende daad en een aanslag op de vrije pers”, zo noemt Gerrit van der Burg, baas van het Openbaar Ministerie, het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdagavond in Amsterdam.
Van der Burg geeft aan dat het OM met grote afschuw kennis heeft genomen van „de aanslag op Peter R. de Vries”. „Dat hij is neergeschoten om het werk dat hij doet en om de persoon die hij is, maakt deze laffe daad extra wrang. Politie en OM zullen er alles aan doen om de verantwoordelijken op te sporen en te vervolgen. Mijn gedachten zijn bij de naasten van Peter R. de Vries.”
„Peter is een kritisch volger van het OM een moedig journalist waar de opsporingsdiensten veel aan te danken hebben”, aldus Van der Burg over de neergeschoten misdaadverslaggever.
Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt de „verschrikkelijke aanslag op Peter R de Vries een aanslag op onze democratische rechtsstaat. De vrije nieuwsgaring maakt daar onlosmakelijk deel van uit”, twittert Ollongren. Ze noemt De Vries „een uitzonderlijk journalist en een vakman pur sang. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn naasten”.
De misdaadjournalist werd dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema „vecht voor zijn leven”.
De redactie sluit dit liveblog. Hieronder nogmaals de feiten zoals ze nu bekend zijn:
- Rond 19:30 is Peter R. de Vries neergeschoten buiten de studio van tv-programma RTL Boulevard in Amsterdam. Hij was daar eerder te gast in een uitzending
- De Vries is naar het VUMC in Amsterdam gebracht, alwaar hij „vecht voor zijn leven”, volgens burgemeester Halsema. Het ziekenhuis staat onder zware politiebewaking.
- De politie heeft drie verdachten opgepakt. Twee personen zijn met een vluchtauto opgepakt op de A4. Een derde verdachte is aangehouden op „een locatie in Amsterdam”, aldus de korpschef. De mogelijke schutter zit daarbij.
- Advocaat Peter Schouten is in veiligheid gebracht na de aanslag. Hij werkt samen met De Vries aan het Marengo-proces tegen Riduan T.
- Demissionair premier Rutte en minister van Justitie Grapperhaus hebben vergaderd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over de situatie.
- Premier Rutte noemde de aanslag op De Vries schokkend. Volgens hem is het een aanslag op de vrije journalistiek.
Woensdagochtend meer
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben „diep geschokt” gereageerd op het bericht dat Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. „Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten”, liet het koningspaar weten vanuit Berlijn, waar het paar is voor een staatsbezoek aan Duitsland.
„Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen”, schrijven Willem-Alexander en Máxima. „Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat.”
Het koningspaar woonde in Berlijn een concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bij toen het nieuws over De Vries naar buiten kwam. Willem-Alexander en Máxima boden het concert aan als contraprestatie.
Demissionair minister Arie Slob (Media) noemt de aanslag op Peter R. de Vries een „brute aanval op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op onze democratie. Dit mogen we nooit tolereren.” De bewindsman spreekt van een ’afschuwelijk drama”.
De misdaadverslaggever werd dinsdagavond in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij kwam van de nabijgelegen studio van RTL Boulevard. De Vries is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en vecht voor zijn leven.
Er zijn volgens de politie drie verdachten aangehouden. Twee verdachten onder wie de mogelijke schutter werden aangehouden in een auto op de A4, de derde verdachte pakte de politie op in Amsterdam-Oost.
Na het neerschieten van Peter R. de Vries op de Lange Leidsedwarsstraat is de schutter rennend gevlucht via de Spiegelgracht en de Prinsengracht. Dat verklaren ooggetuigen aan het ANP.
Een vrouwelijke ooggetuige van de schietpartij vertelt dat de man een trainingspak droeg met militaire camouflage-print, een pet en een zwart mondkapje. „Terwijl ik het slachtoffer bewegingsloos op straat zag liggen en besefte wat er gebeurd was, zag ik de schutter wegrennen, over de brug van de Spiegelgracht de Prinsengracht op”, zegt ze.
Een andere ooggetuige, die op het terras zat, zag de verdachte verder rennen naar het kruispunt met de Vijzelstraat. „We hadden allemaal die knallen gehoord en vervolgens komt hij hier aangerend. Het was eigenlijk geen rennen. Het was geen joggen. Het was ‘hobbelen’, alsof hij elk moment een sprintje zou trekken. Je merkte gewoon aan hem dat hij niet te veel de aandacht wilde trekken, maar dat deed hij juist wel.”
De man omschrijft de schutter als „iemand van 1,70 meter lengte. Hij droeg een trainingspak met bruine en zwarte kleuren, een militaire print”. Dat maakte hem zo opvallend, vervolgt de ooggetuige. „Ik heb de gearriveerde politie gewezen dat hij die kant op vluchtte”, wijst de getuige naar de kruising met de Vijzelstraat. „Ik heb niet meer gekeken waar hij uiteindelijk naar toe ging, ik hoorde pas later dat iemand was neergeschoten en nog later dat het om Peter R. de Vries ging.”
Meerdere getuigen noemen ook een zilvergrijze Renault Kadjar die almaar rondreed en daarmee opvallend rijgedrag vertoonde. Of dat de mogelijke vluchtauto was weten ze niet zeker. Ze zagen de schutter er wel achteraan rennen, maar zagen hem niet instappen.
De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries „beschadigt onze samenleving”, zegt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus. Journalisten moeten volgens hem in alle vrijheid onderzoek kunnen doen. „Die vrijheid is vanavond hevig aangetast.”
Grapperhaus zegt te bidden voor De Vries, die hij kent als „een bewonderenswaardige strijder tegen onrecht, altijd opkomend voor de onderliggende partij”. Politie en justitie zullen er volgens de bewindsman „alles aan doen om alle feiten boven water te krijgen”.
Het kabinet staat „in nauw contact” met de Amsterdamse driehoek (de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente). „Laat de politie nou echt goed het onderzoek doen”, zegt Grapperhaus. Hij merkte op dat er veel gespeculeerd wordt over de zaak.
Zolang dat onderzoek loopt, kan Grapperhaus er niet veel meer over zeggen. Ook over de beveiliging van journalisten kon hij niets kwijt.
Peter R. de Vries (1956), die dinsdagavond rond 19.30 uur in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam werd neergeschoten en zwaargewond naar het ziekenhuis in Amsterdam is vervoerd, is al jaren misdaadverslaggever en bekend van meerdere (internationaal) bekende zaken. Een greep uit die zaken sinds zijn start in de journalistiek, het vak waar hij na zijn middelbare school en militaire dienst als 20-jarige mee begon.
De Vries schreef in 1987 de bestseller De ontvoering van Alfred Heineken, over de ontvoering van de bierbrouwer en zijn chauffeur Ab Doderer. In het boek geeft De Vries een uitvoerige inzage in de werkwijze van de ontvoerders, waarbij 35 miljoen gulden (nu ruim 15,8 miljoen euro) losgeld werd geïncasseerd. Het boek is sinds het werd uitgebracht vaak herdrukt en er zijn bijna 500.000 exemplaren verkocht.
Na jarenlang onderzoek naar de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994 en de daarvoor veroordeelde Twee van Putten, brengt De Vries een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de misdaadgeschiedenis aan het licht. De mannen werden tot tien jaar cel veroordeeld, ze kwamen in 2002 na twee derde van hun straf vrij. Ze hielden vol onschuldig te zijn en uiteindelijk werden ze alsnog vrijgesproken.
In 2008 won de misdaadverslaggever de International Emmy Award voor zijn reportages over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005 na een stapavond, en de betrokkenheid daarbij van Joran van der Sloot. De Vries ontdekte dat Van der Sloot op cruciale punten had gelogen over de avond. Met een verborgen camera laat hij Van der Sloot in een auto tegenover Patrick van der Eem, die het vertrouwen won van Van der Sloot, bekennen dat hij verantwoordelijk was voor de verdwijning van Holloway.
Achter de schermen zet De Vries zich in voor jarenlang onopgeloste misdrijven. Een daarvan is het onderzoek naar de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. De Vries heeft altijd contact onderhouden met de familie van Nicky en stond hen onder meer bij tijdens het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in 2017 en tijdens de rechtszaak die daar later op volgde tegen Jos B. Hij werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky. De zaak loopt nog in hoger beroep.
De journalist houdt zich momenteel bezig met de coldcase van de 18-jarige studente Tanja Groen, waar hij als vertrouwenspersoon en woordvoerder van de familie fungeert sinds Groen in 1993 werd vermist. De Vries initieerde eind juni een tiplijn waar mensen tips en theorieën over de verdwijning kunnen delen. Ook hoopt hij via stichting De Gouden Tip een miljoen euro in te zamelen om uit te loven aan degene die de gouden tip geeft over de verdwenen Maastrichtse. De teller staat dinsdagavond op ruim 238.000 euro.
RTL Nederland, productiehuis Fremantle en het team van RTL Boulevard zijn enorm geschrokken van het nieuws dat Peter R. de Vries is neergeschoten na zijn bezoek aan de uitzending van RTL Boulevard. In een gezamenlijke verklaring noemen ze het „een onbeschrijfelijk laffe daad”.
„Peter betekent als vriend en collega veel voor ons allemaal. Zijn menselijkheid, moed, strijd tegen de misdaad en voor de vrijheid van meningsuiting is inspirerend en essentieel voor onze samenleving. Ons hart en medeleven gaan uit naar Peter zelf en de mensen die hij liefheeft.”
RTL Boulevard gaat woensdagavond gewoon door. „Zoals Peter van ons zou verwachten”, zo wordt de verklaring afgesloten.
De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries is een „aanslag op de vrije journalistiek”. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte in een eerste reactie op het feit dat De Vries eerder op de avond is neergeschoten in Amsterdam. Zijn gedachten gaan uit naar De Vries en zijn geliefden. „We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft”, zei de minister-president. Hij noemde de schietpartij „schokkend en niet te bevatten”.
De Vries is „bij uitstek een vertegenwoordiger” van die vrije pers, zegt Rutte.
Eerder zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat De Vries „vecht voor zijn leven”. Dat de bekende misdaadverslaggever de schietpartij overleeft „is nu het belangrijkste”, zegt de premier hierover. „En we zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat het recht zijn beloop heeft.”
Rutte reageerde kort na de persconferentie in Amsterdam op het incident. Hij was samen met justitieminister Ferd Grapperhaus op diens ministerie in Den Haag voor topoverleg met onder anderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op dit moment worden geen verdere maatregelen aangekondigd.
Advocaat Peter Schouten uit Breda is dinsdagavond door zwaarbewapende politiemensen in veiligheid gebracht na het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries eerder die avond in Amsterdam, meldt Omroep Brabant.
Peter R. de Vries staat kroongetuige Nabil B. bij die getuigt tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi. Hij doet dit samen met Peter Schouten uit Breda. Het advocatenkantoor van Schouten ligt in Breda. Daar waren dinsdagavond zwaarbewapende politiemensen op de been.
De omgeving werd afgezet, voorbijgangers werden op afstand gehouden.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is meerdere keren bedreigd. Recente dreiging zou uit het kamp van Ridouan Taghi komen. Ook waren er toestanden met Willem Holleeder. Het is onbekend of de schietpartij dinsdag iets te maken heeft met grote strafzaken waarin hij een rol speelt of speelde.
Het is niet bekend of en zo ja in hoeverre De Vries beveiligd werd. De laatste tijd had hij in ieder geval geen zichtbare beveiliging.
In het liquidatieproces Marengo - rond vermeend topcrimineel Taghi - staat De Vries kroongetuige Nabil B. bij. Het was een verrassende wending in het proces. B. had geen advocaat meer. Zijn vorige, Derk Wiersum, was september 2019 doodgeschoten. Dat zette het toch al explosieve proces nog meer op scherp.
De Vries was door de kroongetuige benaderd en maakte een jaar geleden bekend dat hij zijn adviseur en vertrouwenspersoon zou worden. Peter Schouten en Onno de Jong staan B. bij als advocaat.
Het zorgde ervoor dat de drie mannen op een dodenlijst terechtkwamen. Eind 2020 kregen ze berichten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid daarover. „Ik kan niet zeggen hoe of wat, maar dat verhaal is bij ons binnengekomen. Wij vonden het er nijdig, serieus uitzien. We hebben bevoegde instanties daarover geïnformeerd en gezegd: kijk daar eens naar”, zei De Vries daar eind vorig jaar over in het tv-programma BEAU.
Ook voordat De Vries had besloten de kroongetuige bij te staan, waren er al verhalen dat hij op een dodenlijst van Taghi zou staan. Mei 2019 stuurde Taghi, toen nog de meest gezochte crimineel van Nederland, een persoonlijk bericht aan De Vries. Daarin laat hij weten dat hij de journalist helemaal niet om het leven wil laten brengen. „Met schrik en verbazing las ik het nieuws dat ik volgens politie en justitie opdracht heb gegeven om jou te laten liquideren. Daar is niets van waar. Dat is een regelrecht verzinsel!!”, zou Taghi aan De Vries hebben geschreven. „Ik heb geen enkele reden om jou iets aan te doen. Ik respecteer je en zie je als een professioneel journalist”, zou hij daaraan hebben toegevoegd.
De Vries noemt de boodschap „heel opmerkelijk”. „Ik keek er heel erg van op”, zei hij destijds in een uitzending van RTL Boulevard.
In 2013 deed De Vries aangifte tegen Willem Holleeder, die toen op vrije voeten was. Holleeder zou De Vries thuis bij zijn voordeur met de dood hebben bedreigd.
De misdaadverslaggever trad in het proces tegen Holleeder op als zowel getuige en woordvoerder van zijn zussen Sonja en Astrid. Zij hadden heimelijk gesprekken met Holleeder opgenomen. De getuigenissen speelden een grote rol in de zaak waarin ‘de Neus’ door de rechtbank tot levenslang werd veroordeeld. Het proces loopt inmiddels in hoger beroep.
Dinsdagavond heeft de politie drie verdachten aangehouden in verband met de moordaanslag op Peter R. de Vries. Dat heeft de Amsterdamse korpschef Frank Paauw gezegd op een persconferentie.
Door getuigen ter plaatse kreeg de politie snel zicht op een mogelijke vluchtauto. Deze auto is op de snelweg A4 staande gehouden, aldus Paauw. Twee verdachten zijn gearresteerd. De mogelijke schutter zit daarbij, zei Paauw.
Een derde verdachte is aangehouden op „een locatie in Amsterdam”, aldus de korpschef. Dat zou in Amsterdam-Oost zijn geweest. Volgens Paauw heeft de op de A4 tot staan gebrachte auto de focus bij de politie. Of er een wapen in dat voertuig is gevonden, wilde Paauw niet zeggen.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vecht voor zijn leven. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens een persconferentie van de driehoek. Ze sprak van een „brute, laffe” misdaad.
Halsema noemde De Vries „een nationale held”, die „volstrekt onafhankelijk de rechtsstaat op koers houdt”. „Hij was nog lang niet klaar. Vandaag blijkt dat de gerechtigheid in ons land ver is te zoeken.”
Volgens politiecommissaris Frank Paauw is hij door een schutter van dichtbij neergeschoten. Dat gebeurde nadat hij bij de opnames van RTL Boulevard vandaan was gekomen.
Halsema zei dat veel mensen het schietincident hebben gezien. Voor wie dat wil, is slachtofferhulp beschikbaar.
Over of de misdaadverslaggever werd beveiligd, worden geen mededelingen gedaan.
Saskia Belleman is „in shock” na wat er met haar collega Peter R. de Vries is gebeurd. De rechtbankverslaggever van De Telegraaf zat recent nog naast hem in de rechtszaal bij onder meer het grote liquidatieproces Marengo, zo zei ze in de RTL 4-talkshow Humberto. De journalist beschrijft De Vries als „een soort heilige” voor nabestaanden in diverse moordzaken.
„Peter was zo iemand die als hij zich vastbeet in een zaak, dan liet hij die niet los. En voor nabestaanden was hij bijna een soort heilige, kun je wel zeggen. Ik heb de reacties gezien bij de zaak Nicky Verstappen, bij Milica van Doorn: die liepen met hem weg. De enige manier waarop zaken konden worden opgelost, dat was echt hun gevoel en dat was ook vaak in de praktijk zo, was als Peter R. de Vries zich erin vastbeet.”
Volgens Belleman kon De Vries het niet verdragen dat nabestaanden in coldcasezaken geen duidelijkheid kregen over wat hun geliefde was overkomen. Ze haalde daarbij onder meer de zaken van Verstappen en Van Doorn aan. „Hij bleef gewoon volhouden.”
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is geschokt door de „brute aanslag op Peter R. de Vries”. Algemeen deken Frans Knüppe: „Wij volgen de berichtgeving op de voet. Over de achtergrond is op dit moment niets bekend maar dat deze aanslag ook binnen de advocatuur enorme impact heeft, zal duidelijk zijn.”
September 2019 werd advocaat Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten. Hij stond de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo bij. De Vries is sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van diezelfde kroongetuige Nabil B.
Woordvoerder van families in coldcase-onderzoeken, adviseur van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo en allrounddeskundige. Peter R. de Vries speelt al decennialang een grote rol in de Nederlandse misdaad- en mediawereld. Dinsdagavond werd hij in het centrum van Amsterdam neergeschoten.
Sinds 1995 maakte De Vries zeventien jaar lang het crimeprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Met zijn reportages over het opsporen van misdadigers kreeg hij internationaal veel lof. Gaandeweg specialiseerde het programma zich in coldcase-onderzoeken en moordzaken van kinderen.
De Vries won met het programma diverse prijzen. In 2003 werd hij Omroepman van het jaar en in 2009 werd hij uitgeroepen tot mannelijke tv-persoonlijkheid van het jaar.
In 2012 kwam er een einde aan het misdaadprogramma, maar De Vries verdween niet uit de media. Hij schreef verschillende boeken, waaronder het autobiografische De R van Rebel, Een crimineel liegt niet altijd en De ontvoering van Alfred Heineken. Ook was hij betrokken bij de internationale verfilming van de Heineken-ontvoering. De misdaadverslaggever was ook regelmatig in talkshows zoals Jinek en RTL Boulevard te zien om daar duiding over misdaadzaken te geven.
Hij schoof vaak als deskundige aan in zaken waarin hij zelf ook een grote rol speelde. Het grote liquidatieproces Marengo bijvoorbeeld, als woordvoerder van kroongetuige Nabil B… Ook voerde hij het woord namens de zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja en speelde hij een grote rol als woordvoerder van de familie in de zaken van Nicky Verstappen en Tanja Groen. Ook zorgt hij voor een doorbraak in de Puttense moordzaak.
Zijn grootste televisiesucces kreeg De Vries in 2008 met zijn reportage over de verdwijning van Natalee Holloway. Met ruim 7 miljoen kijkers verbrak hij alle kijkcijferrecords. Voor de reportage won hij de prestigieuze International Emmy Award.
Eind 2021 staat het tweede deel van De Grote Sinterklaasfilm gepland, met een rolletje erin voor De Vries. In het eerste deel was hij ook al te zien. Hij noemt het acteerwerk „een leuk uitstapje”. „Maar ik blijf wel gewoon een journalist, dat zal ik in de kern altijd blijven.”
Dit zijn de feiten zoals ze momenteel bekend zijn:
- Rond 19:30 is Peter R. de Vries neergeschoten buiten de studio van tv-programma RTL Boulevard in Amsterdam. Hij was daar te gast in een uitzending
- De Vries is naar het VUMC in Amsterdam gebracht, waar momenteel zware politiebewaking is
- De politie is op zoek naar de dader. Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet.
- Op de A2 bij Breukelen heeft de politie een mogelijke verdachte aangehouden. Dit melden verschillende media.
- Demissionair premier Rutte en minister van Justitie Grapperhaus vergaderen momenteel met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over de situatie.
- Om 23:00 uur volgt een persconferentie van de Amsterdamse driehoek. Vervolgens zal het kabinet met een korte reactie komen.
Het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt breed opgepikt in buitenlandse media.
De schietpartij haalt bijvoorbeeld de site van het Duitse tijdschrift Der Spiegel, de BBC en de Britse krant The Independent. Er wordt onder meer gewezen op zijn internationale bekendheid vanwege zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba.
Het Belgische persbureau Belga en het Britse Reuters gaven een alarm. Het Duitse persbureau DPA meldde ook al snel dat de „prominente” reporter met een schot in zijn hoofd naar een ziekenhuis was gebracht. Ook Franse media schrijven over De Vries.
Ook in Azië is er aandacht. De South China Morning Post wijdt een artikel aan de misdaadverslaggever waarin onder meer zijn werk rond de kidnap van biermagnaat Freddy Heineken wordt beschreven. Ook de vermeende doodsbedreiging van Ridouan Taghi aan het adres van De Vries komt aan de orde.
Het kabinet komt dinsdagavond met een korte verklaring over de neergeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Die zal komen nadat de Amsterdamse driekhoek een persconferentie heeft gegeven over de schietpartij.
Waarschijnlijk voeren demissionair premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus het woord op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daar zijn ze al voor overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
De boerenacties die voor woensdag op het Malieveld in Den Haag op de planning staan, gaan door. Het bestuur van organisator Agractie heeft dat gezegd. Een woordvoerder noemt het neerschieten van Peter R de Vries een vreselijke gebeurtenis, maar het is voor de boeren geen reden om niet naar Den Haag te komen.
De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid en plannen om het Groene Hart en de Gelderse Vallei „leeg te vegen” ten gunste van woningbouw, bossen en zonnevelden. Agractie zei eerder duizenden boeren te verwachten.
Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) organiseert woensdag om dezelfde redenen regionale acties. Of die doorgaan is niet bekend. Een woordvoerder was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.
Advocaat Geert-Jan Knoops, die Peter R. de Vries goed kent, is gechoqueerd en verbijsterd na de schietpartij waarbij de misdaadverslaggever dinsdagavond zwaargewond is geraakt. „Ik ben zeer gechoqueerd en eigenlijk ook verbijsterd”, zegt Knoops live in de uitzending van Nieuwsuur. „Ik was zelf nog op kantoor aan het werk en was door een van uw collega’s gewaarschuwd, ik was nog niet op de hoogte.”
„En dan gaat er natuurlijk van alles door je heen, ook natuurlijk het verleden. We hopen dat Peter op dit moment in die kritieke toestand zal herstellen en dat het uiteindelijk medisch beter met hem zal gaan. Dat is het eerste waar je aan denkt.”
Knoops weet niet of De Vries onlangs serieuze doodsbedreigingen kreeg. „Ik spreek hem niet zo vaak dat je dit soort dingen te horen krijgt. Ik ben hem onlangs nog tegengekomen. (…) Daar was geen enkele indicatie dat hij gevaar zou lopen, maar goed dat is niet aan mij om te beoordelen. Maar het feit dat dit gebeurd is, is natuurlijk al redelijk choquerend.”
De advocaat benadrukt dat hij hoopt dat De Vries in leven blijft. „Ik hoop nogmaals dat de artsen die op dit moment voor zijn leven vechten, ervoor zorgen dat hij in leven blijft. Want het is natuurlijk een belangrijke persoonlijkheid in ons vak. (…) Zoals ik hem heb leren kennen is het een man die altijd voor rechtvaardigheid is gegaan.”
Bij de ingang van de spoedeisende hulp bij het VU medisch centrum in Amsterdam staan meerdere zwaarbewapende agenten. Eerder op de avond is misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam.
Volgens Het Parool wordt De Vries op dit moment behandeld in het ziekenhuis aan de Boelelaan. Een woordvoerder van het VUmc kan dat vooralsnog niet bevestigen, vanwege privacy-redenen. Ook kon de woordvoerder niets zeggen over waarom er extra agenten bij het ziekenhuis staan.
De Amsterdamse driehoek geeft dinsdagavond om 23.00 uur een persconferentie in verband met het neerschieten van Peter R. de Vries. Dat gebeurt op het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht.
Burgemeester Femke Halsema is daar momenteel bijeen met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris.
De politie is met man en macht op zoek naar de persoon die Peter R. de Vries heeft neergeschoten. Dat zei een politiewoordvoerster tegen de NOS. Ook riep ze mensen op die iets verdachts hebben gezien of camerabeelden hebben zich te melden bij de politie.
De politie doet verder een dringende oproep de „heel heftige” beelden die op sociale media rondgaan waarop de misdaadverslaggever herkenbaar is te zien niet verder te verspreiden.
Diverse media komen dinsdagavond met extra nieuwsuitzendingen naar aanleiding van het neerschieten van Peter R. de Vries. Zo komt RTL Nieuws met extra live-uitzendingen, evenals BNR Nieuwsradio. De NPO zendt een extra editie van talkshow Op1 uit in verband met het nieuws over de misdaadverslaggever.
Het programma zou eigenlijk niet worden gemaakt omdat er dinsdagavond wordt gespeeld op het EK voetbal. De extra uitzending is om 22.55 uur op NPO 1.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is dinsdagavond samen met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris bijeen na het neerschieten van Peter R. de Vries.
De misdaadverslaggever werd eerder op de avond in het centrum van de hoofdstad neergeschoten. Hij is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. De zogeheten driehoek bespreekt de actuele situatie.
Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft tijdens het debat over de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer kort stilgestaan bij het neerschieten van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij sprak van „verschrikkelijke berichten” uit Amsterdam.
„We kennen natuurlijk de toedracht niet”, aldus Hoekstra. „Maar wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws. In gedachten zijn we natuurlijk bij allen die dit aangaan en die hier veel verdriet van hebben.”
De wijde omgeving rond de Lange Leidsedwarsstraat waar dinsdagavond Peter R. de Vries werd neergeschoten, is afgezet. Getuigen zagen en hoorden hoe de misdaadverslaggever op straat werd beschoten.
Een vrouw die op de nabijgelegen Prinsengracht woont en met haar twee honden buiten was, hoorde vier schoten. Ze zag de schutter wegrennen, langs een terras op de Prinsengracht. „Hij had iets in zijn handen wat hij probeerde te verstoppen, zo leek het.” Ze is in shock, vertelt ze ongeveer anderhalf uur na de schietpartij. „Ik zag iemand op de grond liggen en een vrouw schreeuwde en rende erheen.”
Het schietincident gebeurde rond 19.30 uur in de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein. Daar zit de studio van RTL Boulevard, waar De Vries dinsdagavond aanwezig was. Er is veel politie op de been en er zijn ook veel omstanders en pers.
De Vries is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
Demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus praten dinsdagavond met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die dinsdagavond werd neergeschoten in Amsterdam. Hij raakte ernstig gewond. Volgens een woordvoerder start het overleg rond 22.00 uur.
Er is geen nationale crisisstructuur van kracht.
Politici reageren geschokt dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. Het is nog niet bekend wat zijn toestand is.
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt het „een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving”. PvdA-leider
Lilianne Ploumen spreekt van een aanslag „op de journalistiek en onze vrije samenleving” en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemt het „vreselijk”.
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand schrijft: „afschuwelijk bericht over aanslag op Peter R. de Vries. Geen woorden voor. Laten we hopen dat hij het redt.” Jesse Klaver, leider van GroenLinks, spreekt van een „afschuwelijk bericht”. Hij roept mensen op: „Verspreid nooit beelden van slachtoffers. Ook nu niet.”
D66-Kamerlid Hanneke van der Werf hoopt dat „deze journalist niet voorgoed de mond gesnoerd is”. Stephan van Baarle (DENK) noemt het een „walgelijke en laffe daad”.
„Het is afgrijselijk dat, nadat eerst een advocaat is neergeschoten, nu een journalist wordt neergeschoten”, aldus een zichtbaar aangeslagen Nilüfer Gündogan (Volt) tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota. „Ik vind dat echt onwijs slecht nieuws voor ons land.”
Het bericht dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten, is „rondom verschrikkelijk en ondenkbaar”. Dat zegt secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. „Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep vol. Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd.”
Het slachtoffer dat dinsdagavond is neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam is Peter R. de Vries, bevestigt de politie via Twitter. Eerder kon de politie dat nog niet zeggen. Wel lieten bronnen al weten wie het slachtoffer was.
Ook gaat er een filmpje rond op sociale media, waarop De Vries duidelijk herkenbaar te zien is met een bebloed gezicht. Hij ligt op zijn rug op de straat. Omstanders helpen hem en roepen of er al gebeld is naar 112.
Mogelijk in verband met het neerschieten van Peter R. de Vries is er een verdachte is aangehouden op de A2 bij Breukelen, bevestigen meerdere bronnen tegen het AD.
De Vries is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerder hebben vermoedelijk veel mensen de schietpartij zien gebeuren. „We hebben meerdere meldingen van ooggetuigen binnengekregen.”
Rond 19.40 uur werd via Burgernet een signalement van de vermoedelijke schutter verspreid. Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Wie deze man ziet, kan hem beter niet zelf benaderen maar kan beter 112 bellen, aldus het Burgernetbericht.
Een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont, hoorde vijf schoten. Toen ze naar buiten ging, zag ze Peter R. de Vries op de grond liggen. Ze kon niet met hem praten, maar hij leefde nog wel, schrijft Het Parool.
Bij een schietpartij in Amsterdam is dinsdagavond misdaadverslaggever Peter R. de Vries zwaargewond geraakt. Volgens Het Parool is er inmiddels een verdachte opgepakt op de A2 bij Breukelen.
Advertentie