Woordvoerder van families in coldcase-onderzoeken, adviseur van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo en allrounddeskundige. Peter R. de Vries speelt al decennialang een grote rol in de Nederlandse misdaad- en mediawereld.
Sinds 1995 maakte De Vries zeventien jaar lang het crimeprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Met zijn reportages over het opsporen van misdadigers kreeg hij internationaal veel lof. Gaandeweg specialiseerde het programma zich in coldcase-onderzoeken en moordzaken van kinderen.
De Vries won met het programma diverse prijzen. In 2003 werd hij Omroepman van het jaar en in 2009 werd hij uitgeroepen tot mannelijke tv-persoonlijkheid van het jaar.
In 2012 kwam er een einde aan het misdaadprogramma, maar De Vries verdween niet uit de media. Hij schreef verschillende boeken, waaronder het autobiografische ”De R van Rebel”, ”Een crimineel liegt niet altijd” en ”De ontvoering van Alfred Heineken” . Ook was hij betrokken bij de verfilming van de Heineken-ontvoering. De misdaadverslaggever was ook regelmatig in talkshows zoals Jinek en RTL Boulevard te zien om daar duiding over misdaadzaken te geven.
Hij schoof vaak als deskundige aan in zaken waarin hij zelf ook een grote rol speelde. Het grote liquidatieproces Marengo bijvoorbeeld, als woordvoerder van kroongetuige Nabil B. Ook voerde hij het woord namens de zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja en speelde hij een grote rol als woordvoerder van de familie in de zaak van Nicky Verstappen. Ook zorgde hij voor een doorbraak in de Puttense moordzaak, de zaak rond de moord op stewardess Christel Ambrosius. Mede door de invloed van De Vries werden twee mannen die voor de moord waren veroordeeld na hun celstraf alsnog vrijgesproken.
Natalee Holloway
Zijn grootste televisiesucces kreeg De Vries in 2008 met zijn reportage over de verdwijning van Natalee Holloway. Deze Amerikaanse vrouw verdween in 2005. De Vries belichtte de rol van de Nederlander Joran van der Sloot bij deze verdwijning. Met ruim 7 miljoen kijkers verbrak De Vries alle kijkcijferrecords. Voor de reportage won hij de prestigieuze International Emmy Award.
De journalist hield zich de laatste tijd bezig met de coldcase van de 18-jarige studente Tanja Groen. De Vries trad op als vertrouwenspersoon en woordvoerder van de familie. Groen werd in 1993 vermist. De Vries initieerde eind juni een tiplijn waar mensen tips over de verdwijning kunnen delen. Ook wilde hij een miljoen euro inzamelen om uit te loven aan degene die de gouden tip geeft over de verdwenen Maastrichtse.