Kerk & religie
„Je zult het wel onwijs zwaar hebben, in die rolstoel...”

Veel mensen met een beperking ervaren dat ze niet welkom zijn in de samenleving. De kerk kan hier een positieve rol spelen, vindt directeur Dicky Nieuwenhuis van SeeYou – voorheen Light for the World Nederland. De stichting verspreidt daarom het Bijbelstudieboekje ”Onbeperkt welkom”.

Eunice Hoekman-van Stuijvenberg​
8 June 2021 11:05
Dicky Nieuwenhuis, directeur van See You. Beeld Stichting See You
Dicky Nieuwenhuis, directeur van See You. Beeld Stichting See You

Kerken zijn inclusieve gemeenschappen, blijkt het uit het SCP-rapport ”Lang niet toegankelijk”.

„Dat beeld van de kerk herken ik. Ook in onze achterban zie ik dat christenen zich verbonden voelen met ons thema. Vanuit hun overtuiging dat ieder mens is geschapen door God, vinden zij dat mensen met een handicap volwaardig onderdeel moeten zijn van de samenleving.”

Toch verdient dit thema ook in de Nederlandse kerken meer aandacht, stelt u.

„De ervaring van veel gehandicapten is dat zij in de kerk en op straat vaak worden aangesproken met: „Joh, wat erg, ik zal voor je bidden.” De omgeving plaatst een gehandicapte –vanuit goede intenties– vrijwel direct in het hoekje van zieken en zwakken. De gehandicapte heeft een probleem. Hij is iemand die hulp nodig heeft. Nu kan dat best zo zijn, want vaak hebben mensen met een beperking zorg nodig. Maar zie de ander allereerst als mens. Ga als gemeente met elkaar in gesprek. Welke drempels ervaar je? Misschien blijkt de situatie heel anders te zijn dan we dachten.”

Welke barrières kunnen er zijn in de kerk?

„Als een collega van mij in haar rolstoel naar een vergadering komt, krijgt ze vaak opmerkingen als: „Wat goed dat je hier bent. Geweldig. Super.” Dat kan stigmatiserend overkomen. Het zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn dat iemand met een beperking erbij is. Daarvoor is het belangrijk dat we goed nadenken over toegankelijkheid. Als er een trap is, kan iemand niet in de zaal komen en wordt hij onbedoeld uitgesloten. Datzelfde geldt voor de afwezigheid van een gebarentolk in de kerkdienst. Ik weet dat velen hierover nadenken, maar velen ook niet. Waarom zijn er zo weinig predikanten en kerkenraadsleden met een handicap? Ik zie ze nauwelijks.”


Drempels slechten gaat verder dan een vlondertje voor de kerkdeur neerleggen?

„Die praktische zaken zijn heel belangrijk, maar de grootste barrière wordt gevormd door alle vooroordelen. Zeker in landen waar SeeYou werkt, kan het stigma enorm zijn. Wat ik zelf door de jaren heen leerde, is niet meteen met allerlei aannames te komen. Probeer maar eens los van je vooroordelen –je zult het wel onwijs zwaar hebben– in gesprek te komen, iemand echt te leren kennen. Dan kom je te weten dat het meisje met autisme niet graag directe vragen krijgt, dat de dove jongen van visuele Bijbelverhalen houdt. Dan ontdek je ook dat gehandicapte mensen de gemeente verrijken. De schallende lach van de spastische Johan zorgt tijdens de kerkdienst voor vreugde en ontspanning.”

Waarom koos SeeYou voor een Bijbelstudieboekje en niet voor bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne?

„Dat laatste doen wij ook wel, maar we weten dat veel mensen het leuk vinden om zo’n mooi boekje te ontvangen en daar bijvoorbeeld een week lang aan tafel uit te lezen. De verbinding met de Bijbel past ook goed bij onze christelijke identiteit. De auteurs, onder anderen Gert-Jan en Rianne Segers en Klarinne Labooy, die een visuele beperking heeft, zijn allemaal betrokken bij het thema. Wat ik heel mooi zou vinden, is dat mensen dankzij dit Bijbelstudieboekje gaan nadenken over wat zij in hun eigen omgeving kunnen betekenen. Ook hoop ik dat mensen zien wat SeeYou doet in landen waar een vangnet voor mensen met een handicap ontbreekt.”

Het Bijbelstudieboekje ”Onbeperkt welkom” is gratis te bestellen via seeyoufoundation.nl/onbeperktwelkom

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer