Kerk & religie
Geld voor restauratie drie kerken in provincie Utrecht

De provincie Utrecht stelt 5,2 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van zeventien rijksmonumenten. Daaronder bevinden zich drie kerken: de Grote Kerk in Loenen, de toren van de Petrus en Pauluskerk in Soest en de Koepelkerk in Renswoude.

Van onze correspondent
De Koepelkerk in Renswoude. beeld RD, Anton Dommerholt
De Koepelkerk in Renswoude. beeld RD, Anton Dommerholt

De oudste deel van de Grote Kerk in Loenen dateert van voor 1300. De restauratie betreft het herstel van de verzakte vloer en van de glas-in-loodramen.

De oorspronkelijke Petrus en Pauluskerk in Soest is in 1968 gesloopt. De toren en de voorgevel, waarachter een kleinere kerk is gebouwd, zijn blijven staan. De restauratie betreft onder andere het herstellen van het voeg- en metselwerk, de houten bovenbouw, koper- en loodwerk en pleisterwerk.

De Koepelkerk in Renswoude dateert van 1641. Architect was de bekende Jacob van Campen, die ook het Paleis op de Dam te Amsterdam ontworpen heeft. De restauratie betreft de houten kapconstructie, dakkapellen en daklijsten, de goten, dakkapelkozijnen en -luiken en de wijzerplaten en wijzers, inclusief verguldwerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer